Uruchamianie piku jar po dwukliku nie działa

0

Słuchajcie uruchamiając plik jar w CMD program uruchamia się cacy, niestety po dwukliku pliku jar wyskakuje "A Java exception has occured."

po zapytaniu przez netbeansa main class został prawidłowo ustawiony.

Wiecie co może być tego powodem?

0

Hej, masz jakieś logi z tego programu?
Ewentualnie, rzuć kod klasy w której masz metodę main.

Pozdro.

0

A co jest klasą startową? Obie klasy mają metodę

public static void main(String[] args)
0

NewJFrame powinien byc klasą startową

0

U mnie po dwukliku działa.
Wiec może spróbuj tak:
Prawy klawisz na tym pliku jar, i wybierz właściwości i zobacz, jaki według windowsa jest to typ pliku.
Powinna być tam taka linijka: "Otwierany za pomocą: Java(TM) Platform SE binary" jesli nie ma tam "Java(TM) Platform SE binary" ro wybierasz przycisk "Zmień" i tam wyszukujesz Java.
Od tej pory wszystkie pliki jar będą skojarzone z Javą.

0

Sprawdź, która wersja JRE jest skojarzona z plikami jar, i która wersja JRE jest wymieniona w zmiennej środowiskowej PATH. Korzystasz z klasy java.time.Clock.system, która jest dopiero w Javie 8.

0

Nie mam pewności czy o to chodzi ale ścieżka do zmiennej środowiskowej w systemie odnosi się do jdk1.8.0.25

Niestety nie wiem jak sprawdzić jakie JRE jest skojarzone z plikami proszę o wskazówki

aktualne jre mam zainstalowane 7u71

Black007 napisał(a):

U mnie po dwukliku działa.
Wiec może spróbuj tak:
Prawy klawisz na tym pliku jar, i wybierz właściwości i zobacz, jaki według windowsa jest to typ pliku.
Powinna być tam taka linijka: "Otwierany za pomocą: Java(TM) Platform SE binary" jesli nie ma tam "Java(TM) Platform SE binary" ro wybierasz przycisk "Zmień" i tam wyszukujesz Java.
Od tej pory wszystkie pliki jar będą skojarzone z Javą.

Plik odnosi się do java platform, bo wyskakujący błąd odnosi się do wirtualnej maszyny javy

0

Spróbuj usunąć z systemu jre 7, jdk 8.0 powinno być razem z jre, jeśli nie to doinstaluj jre 8.
Powinno pomóc.

0

Ja też nie wiem jak to sprawdzić nie korzystając z zewnętrznych programów. Siedzę przy komputerze, na którym jest Java 7. Żeby skompilować Two kod musiałem tymczasowo usunąc wiersz

import java.time.Clock.system;

. Program sie skompilował, ruszył z CMD, a jar ruszył po dwukliku. Wniosek - ten wiersz nie jest na razie potrzebny. Też go usuń, zrób jara i sprawdź czy działa.

0

bez zmian dalej Exception wyrzuca ;-/

0

Nie lepiej dodać aplet programu do menu lub penelu, jak to jest w Linux? Po prostu tworzysz polecenie typu: java -jar tuTwójProgram*.jar
Potem dodajesz ikonkę programu i gotowe po dwukliku się uruchamia.

0

Co znaczy bez zmian? Dostałeś dwie różne rady, ode mnie i od @Black007. Które wypróbowałeś?

0

problem solved ;]

Rejestr był zasyfiony starszymi wersjami jre

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1