JSON + Android + JEE

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-16 19:17
0

Hej,
Zwięźle opisze swój problem, potrzebuję z aplikacja na androidzie wysłać obiekt JSONowy i odebrać go u siebie na serwerze. Niestety nie wiem jak to ugryźć bo nigdy nie zajmowałem się ani JSONem ani webservice'ami. Liczę na jakieś przydatne wskazówki, tutoriale etc ;)

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 19:54
0

to jak nie miales do czynienia JSONem to jak chcesz go na serwerze odebrać?

do wysylania z androida użyj retrofita
https://github.com/square/retrofit

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 20:34
0

hmmm, nauczyć się ? ;)

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 20:36
0

A na jakiej zasadzie chcesz to zrobić? tylko przesylać dane w JSONie czy serwis REST-owy postawić?

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 20:59
0

tak na prawdę muszę tylko wysłać dane w apce androidowej i o nic dalej sie nie martwić, ale chcę to również przetestować u siebie czy dane są poprawne na serwerze np. TomEE

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 21:08
0

hmmmm,
Powiem tak, najlepiej by było jakbyś postawił prosty serwer REST owy nawet bez zadnego UI, jezeli miałeś doczynienia ze springiem to najlepiej taki
https://spring.io/guides/gs/rest-service/ prosty tutorial SPRING + REST naprawdę prosty, 20 minut jeżeli ogarniasz wystarczy żeby sobie postawić serwis( dodatkową zaletą jest to że stawiasz sobie zwykla aplikację JAVY SE a całą magie siedzenia na serwerze robi za ciebie Spring)

I do tego piszesz sobie na androidzie klienta retrofita, który też jest bardzo prostą biblioteką do tworzenia postów i getów (link przypominam https://github.com/square/retrofit)

Ale najpierw poczytaj o tym czym jest REST service.

A jak nie ma być przez resta do wysyłaj po jakimś sockecie i cześć, nie ma znaczenia czy to android czy java ;-)

pozdro i pisz jak będziesz miał pytania

Pozostało 580 znaków

2015-01-16 21:18
0

Ok, dzięki, wgryzam się w JAX-RS ;) jak będę miał pytania to napiszę

Mam jeszcze jedno pytanko... Postawiłem webservice na swoim komputerze na tomcat'ie. Chciałem teraz sprawdzić działanie aplikacji androidowej i webowej, tzn. czy komunikaty JSON prawidłową się wysyłają i odbierają ale niestety mieszkam w akademiku i najprawdopodobniej mam prywatne ip... Jak mogę to rozwiązać?

Pozostało 580 znaków

2015-01-17 23:07
0

@karolwwa utwórz sobie sieć lokalną? Windows pozwala tworzyć sieć ad-hoc, android też ma coś takiego jak "udostępnianie połączenia internetowego" i może robić za niby-router.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0