Książka Java Podstawy IX - nie działają aplikacje autora

0

Witam.

Zabrałem się za nauke Javy z książka Java Podstawy IX.
Niestety napotkałem problemy już na 50 stronie.
Wszystkie aplikacje/programy napisane przez autora książki nie działają.
Przy próbie otwierania przez konsole mam same errory. W ecilipse pokazuje też pełno błędów.
Jako że nie znam się na tym języku nie wiem co to za błędy i czemu one są ?
Załączam program do sprawdzenia.

0

Nie chce byc nie mily, ale jak to nie wiesz jakie to sa za bledy skoro sa wypisywane w konsoli ?

EDIT: Nie otwieram nawet kodu bo zakladam, ze jest pobrany ze strony autora. Wklej bledy jakie masz.

0

Coś źle przepisałeś bo brakuje Ci deklaracji pól w klasie (label, chooser, DEFAULT_WIDTH, DEFAULT_HEIGHT).
Nie przepisałeś do końca klasy ImageViewerFrame :) wiem bo mam wydanie VIII :)

0

Nie ja pisałem ten program tylko autor książki. Jest napisane w książce żeby to otworzyć ale się nie otwiera.
Wyskakują takie błędy. Co zrobić ?

c:\JDK7\javapodst\r02\ImageViewer>javac ImageViewer.java
ImageViewer.java:35: error: cannot find symbol
      setSize(DEFAULT_WIDTH, DEFAULT_HEIGHT);
              ^
  symbol:   variable DEFAULT_WIDTH
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:35: error: cannot find symbol
      setSize(DEFAULT_WIDTH, DEFAULT_HEIGHT);
                             ^
  symbol:   variable DEFAULT_HEIGHT
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:38: error: cannot find symbol
      label = new JLabel();
      ^
  symbol:   variable label
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:39: error: cannot find symbol
      add(label);
          ^
  symbol:   variable label
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:42: error: cannot find symbol
      chooser = new JFileChooser();
      ^
  symbol:   variable chooser
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:43: error: cannot find symbol
      chooser.setCurrentDirectory(new File("."));
      ^
  symbol:   variable chooser
  location: class ImageViewerFrame
ImageViewer.java:58: error: cannot find symbol
               int result = chooser.showOpenDialog(null);
                            ^
  symbol: variable chooser
ImageViewer.java:63: error: cannot find symbol
                  String name = chooser.getSelectedFile().getPath();
                                ^
  symbol: variable chooser
ImageViewer.java:64: error: cannot find symbol
                  label.setIcon(new ImageIcon(name));
                  ^
  symbol: variable label
9 errors
4

Obawiam się że musisz jednak PRZECZYTAĆ książkę ze zrozumieniem a nie próbować "na jana" kompilować losowe kody.

1

Dopisz to przed ostatnią klamrą...

private JLabel label;
private JFileChooser chooser;
private static final int DEFAULT_WIDTH = 300;
private static final int DEFAULT_HEIGHT = 400;
0

cytat z książki...

  1. Otwórz okno konsoli.
  2. Przejdź do katalogu JavaPodst/r02/ImageViewer.
  3. Wpisz poniższe polecenia:
    javac ImageViewer.java
    java ImageViewer
    Pojawi się nowe okno aplikacji ImageViewer (zobacz rysunek 2.10).

Więc nie hejtujcie mnie, że nie umiem czytać książki.
Ktoś wyjaśni mi o co tu chodzi ? Autor książki nie umie pisać kodu czy książki ? Ta aplikacja jest źle napisana ?

2

Zabrakło tego w kodzie, rzeczywiście na ftpie nie ma tego kawałka, który Ci wkleiłem(ktoś źle przepisał, ot babol:))
Rada/Nauczka/Hint na przyszłość:
Staraj się przepisywać kod, nawet z książki. W ten sposób też się uczysz. To jest ważne na początku. Skill copy/paste nie jest wskazany :)

0

Chodzi o to, że książka zaczęła się od tego co to jest java, jak powstała, jak zainstalować jdk i autor do książki załączył swoje aplikacje. Na początku bez żadnej wiedzy o jave pisze żebym odpalił tą aplikacje i zobaczył co to aplikacja graficzna. Nie mam żadnego pojęcia na żaden temat prócz tego jak powstała java więc nie jestem w stanie poprawiać kodu autora książki. A z tego co widziałem, wszystkie aplikacje nie działają.
Poleci ktoś inną książkę do nauki ?

1

Subiektywnie polecam to :)
http://helion.pl/ksiazki/praktyczny-kurs-java-wydanie-iii-marcin-lis,pkjav3.htm

A z drugiej strony nie zniechęcaj się tak szybko, jeszcze nie raz trafisz na jakąś minę :)

0

Trochę dziwi mnie to, że aplikacje są napisane z błędami w najpopularniejszej książce która jest już dziewiąty raz wydana. Ściągałem te aplikacje i ze strony autora i ze strony polskiego wydawnictwa i żadne nie działają.
Na pewno się tak szybko nie zniechęcę :)

@garai co do tej książki która podałes. Da się uczyć z książek na starych wersjach javy a potem przerzucić się na najnowszą jave ? Bo wiele książek jest za czasów java 5 - 7

0

Aby opanować podstawy spokojnie wystarczy Ci 5, z czasem zrozumiesz różnicę między wersjami.
Zaraz dostanę hejty :) ale chyba 8 jeszcze nie jest tak popularna.
Podsumowując spokojnie możesz uczyć się Java 7 :)

3
dżawa napisał(a):

Ktoś wyjaśni mi o co tu chodzi ? Autor książki nie umie pisać kodu czy książki ?
Autor robi przysługę wszystkim tym, których nie będzie bawiło programowanie. Mogą to stwierdzić już po 50 stronach zamiast przegrać życie. ;-P

3
  1. znaleźć komunikaty błędów (to Ci się w końcu udało)
  2. przetłumaczyć na polski, jeśli się ich nie rozumie po angielsku: translate.google.pl
  3. spróbować odnaleźć linię zgłaszaną w pierwszym błędzie
  4. spróbować zrozumieć dlaczego błąd jest zgłoszony
  5. poprawić program
  6. spróbować powtórnie skompilować program
  7. jeśli się nie uda: poszukać w sieci komunikatu błędu w najwęższym możliwym kontekście (tu: komunikat + tytuł książki + nazwa klasy).
  8. jeśli się nie uda: poszukać w szerszym kontekście (najszerszy to zerowy = sam komunikat)
  9. jeśli się nie uda: zapytać na forum
0

Hej,
odpowiedzi mistrz: 1) czytać nie potrafisz, 2) pisać też nie potrafisz 3) Zajmij się inną książką 4) porada od mędrca programowania @vpiotr do człowieka, który zaczyna naukę jak zadawać pytania.

Odpowiedź jest banalna, na stronie Heliona jest błąd. Na stronie autora książki jest inny plik źródłowy. Tu adres http://horstmann.com/corejava.html

Błąd polega na tym co zauważył @Gari

0

Nigdy nie ściągaj kodu ze strony Heliona. Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby kiedy kol wiek działał. Napisałem im nawet kiedyś maila to nawet mi nie odpisali. Najlepiej ze źródła pobierać.

0

Mam krzaczki zamiast Polskich znaków w Intellij z tymi kodami, nie wiem czemu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1