Desktopowa aplikacja client - server

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-04 22:21
JavaStarter
0

Cześć,
nie mam dużego doświadczenia w programowaniu w javie, jedyny kontakt wcześniej to aplikacje na androida.

Chciałem zapytać o wskazówki jeśli chodzi o dobór rozwiązania konkretnego w javie.
Chodzi o aplikacje desktopową która bedzie klientem. Cała aplikacja ma być bazą kontaktów firmy. Każdy klient ma się łaczyć z serwerem który to w pierwszej kolejności będzie autoryzował użytkownika a później w zalezności od uprawnień będzie miał możliwość edycji/dodawania kontaktów lub tylko wglądu. Wszystkie dane serwerowa część aplikacji będzie przechowywac w bazie danych np. postgresql.

Chodzi mi o dobór rozwiązania:

  • rodzaj komunikacji pomiędzy serverem i klientem (sockety?)
  • jakieś frameworki dla klienta/servera?
  • co na GUI desktopowe?

Dzięki za wskazówki.

Pozostało 580 znaków

2015-01-04 22:58
0

1.Zrób sobie gdzieś z tyłu zwykłe restowe api(to dzisiaj bardzo popularne) - potem możesz się pokusić o aplikacje webową albo coś mobilnego - autoryzujesz się tokenem.
2.Dla serwera, to w czym czujesz się najlepiej - jak dopiero zaczynasz to zainteresuj się Springiem - i dla "przodu" i dla "tyłu"
3.JavaFX - nie katuj się żadnymi słingami.


"Perhaps surprisingly, concurrent programming isn’t so much about threads or
locks, any more than civil engineering is about rivets and I-beams."
edytowany 1x, ostatnio: niezdecydowany, 2015-01-04 22:58

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 08:57
JavaStarter
0

Dzięki,
a jak wygląda kwestia gdybym chciał wykorzystać do tego sockety?

Generalnie w RESTapi czy Socketowym polaczeniu jak wygląda kwestia przesyłania całych obiektów?

Pozostało 580 znaków

2015-01-05 10:09
0

jeżeli chodzi o REST - JSON, XML. btw ciekae jak przy REST wygląda kwestia powiadomień (np. w kierunku serwer -> klient). tak podobnie jak w javie obserwator, eventbus - ktoś coś?


PROGRAMY NA ZAMÓWIENIE, ZALICZENIA STUDENCKIE, KONFIGURACJA SERWERÓW, SYSTEMÓW I BAZ DANYCH, STRONY INTERNETOWE, POMOC W PROGRAMOWANIU, POPRAWIENIE I OPTYMALIZACJA APLIKACJI
JAVA, C++, LINUX, WWW, SQL, PYTHON
POSIADAM KOMERCYJNE DOŚWIADCZENIE
TANIO, SZYBKO I PORZĄDNIE
Z KOMENTARZAMI OBJAŚNIAJĄCYMI KOD
PISZ NA PRYWATNĄ WIADOMOŚĆ
CENY JUŻ OD 49,99ZŁ ZA PROGRAM
ZAJMIJ SIĘ TYM CO CIĘ NAPRAWDĘ INTERESUJE!
ostatnio, kiedy obsługiwaliśmy callbacki,to te calle z zewnętrznego serwa szły na dedykowany adres po Twojej stronie, jak to obługujesz potem to już wiesz... Twoja sprawa - w sensie, jak implementujesz rozwiązanie. - niezdecydowany 2015-01-05 12:30

Pozostało 580 znaków

2015-01-18 20:15
JavaStarter
0
niezdecydowany napisał(a):

2.Dla serwera, to w czym czujesz się najlepiej - jak dopiero zaczynasz to zainteresuj się Springiem - i dla "przodu" i dla "tyłu"

Powiedzcie mi jeszcze, czy generalnie da sie odpalić aplikacje springa ale bez application servera typu glassfish czy tomcat?

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0