Menu do gry

0

Witam
Mam okno z grą i chcę dodać klasę tworzącą Menu, która zawiera JButtony. Tłem ma być tło które używam w grze (do tła mają się dodać przyciski). Póki co mam klasę Menu, która tworzy nowy JFrame oprócz JFrame z grą, ale nie dokońca o to chodzi. Proszę o pomoc co należałoby zmienić.

public class Menu extends JFrame {
    JPanel jp1 = new JPanel();
    JButton jb1 = new JButton();
    JButton jb2 = new JButton();
    JButton jb3 = new JButton();

    public void Menu () {
        setTitle("TEST MENU");
        setVisible(true);
        setSize(1280,720);
        setDefaultCloseOperation(EXIT_ON_CLOSE);

        jb1.setIcon(new ImageIcon("H:\\eclipse\\TestMenu\\image\\menu.png"));
        jb1.setBackground(Color.WHITE);
        jb1.setBounds(540,150,200,70);
        jb1.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                jp1.setBackground(Color.RED);
            }
        });

        jb2.setIcon(new ImageIcon("H:\\eclipse\\TestMenu\\image\\play.png"));
        jb2.setBackground(Color.WHITE);
        jb2.setBounds(540,250,200,70);
        jb2.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                Board.State = Board.STATE.GAME;
            }
        });

        jb3.setIcon(new ImageIcon("H:\\eclipse\\TestMenu\\image\\quit.png"));
        jb3.setBackground(Color.WHITE);
        jb3.setBounds(540,350,200,70);
        jb3.addActionListener(new ActionListener() {
            public void actionPerformed(ActionEvent e) {
                System.exit(1);
            }
        });

        jp1.add(jb1);
        jp1.add(jb2);
        jp1.add(jb3);
        add(jp1);
        jp1.setLayout(null);

        validate();
    }   

} 
0

Rozumiem, że chodzi Ci o to żeby buttony były na tym samym oknie? To przekaż referencję JPanel'a głównego okna do obiektu klasy Menu i do tego JPanela dodawaj.

Board.State = Board.STATE.GAME;

Za coś takiego został byś przez Pana Kurskiego (z Miodowych Lat) zdziesionowany :D

Domyślam się, że chodzi o przestawienie aktualnego "state'a" na grę. Jak już tak musisz to robić to przynajmniej przez jakiegoś setera. (Ale dlaczego działasz na KLASIE nie OBIEKCIE?)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0