Hibernate - automatyczne utworzenie rekordu po utworzeniu tabeli

0

Witam tworze sobie tabele za pomocą hibernate. Każdy Rekord w tabeli ma pola: id nazwa parrent(wskazuje id). Rekordy będą składać się w ten sposób w drzewo. W jaki sposób miałbym stworzyć pierwszego rodzica (pierwszy rekord w tabeli). Ma to nastąpić tylko raz w trakcie tworzenia tabeli.

Właściwości ustawiam w taki sposób:

        <property name="hibernateProperties">
            <props>
                <prop key="hibernate.dialect">org.hibernate.dialect.MySQLDialect</prop>
                <prop key="hibernate.hbm2ddl.auto">update</prop>
                <prop key="hibernate.show_sql">true</prop>
            </props>
        </property>
2

Serio?
http://docs.jboss.org/hibernate/orm/4.1/manual/en-US/html_single/#configuration-misc-properties

hibernate.hbm2ddl.import_files

Comma-separated names of the optional files containing SQL DML statements executed during the SessionFactory creation. This is useful for testing or demoing: by adding INSERT statements for example you can populate your database with a minimal set of data when it is deployed.

File order matters, the statements of a give file are executed before the statements of the following files. These statements are only executed if the schema is created ie if hibernate.hbm2ddl.auto is set to create or create-drop.

Co więcej nie wiedziałem o tym nic, bo nigdy tego nie używałem i 10 sekund z google pozwoliło mi to znaleźć. Brak mi słów.

0

@Shalom
Też to znalazłem, ale tam jest napisane w dużym skrócie(o ile dobrze umiem angielski), że "wywołanie zapytania następuje gdy tabela jest tworzona tzn. jeżeli auto jest ustawione na create". Co oznacza, że co uruchomienie aplikacji jest drop table i na nowo jest tworzona po czym wykonuje się zapytanie ze wskazanego pliku. A ja potrzebuję opcji update.

1

Ale niby czemu? Jak masz ustawione create / create-drop to znaczy że tworzysz gołą tabele i wtedy importujesz dane. Jak masz update to znaczy że już raz utworzyłeś, że jakieś dane są i importować nie trzeba. Sam napisałeś że chcesz importować tylko w trakcie tworzenia. O co więc chodzi? o_O

0

W konsoli, gdy mam opcję create wykonują się takie dwa zapytania (widoczne w konsoli):

Hibernate: drop table if exists Pages
Hibernate: drop table if exists Posts

Ma to wyglądać następująco:
Pierwsze uruchomienie aplikacji - tworzy się tabela posts i pages dodawany jest automatycznie do pages rekord
Drugie uruchomienie aplikacji - otwiera się połączenie i nie wywołują się zapytania drop table... i nie jest tworzony automatycznie rekord kolejny raz bo już istnieje
@Shalom Chyba czegoś nie rozumiem >.>

EDIT: oczywiście po tych dwóch zapytaniach wykonuje się "create table pages..." i to samo dla posts

1

Ok teraz rozumiem o co pytasz. W takiej sytuacji zalecałbym inne rozwiązanie -> parametr czytany z pliku konfiguracyjnego i automatycznie po pierwszym uruchomieniu aplikacji zapisanie nowej konfiguracji. Tak sie to zresztą zwykle robi. Bo większe systemy pozwalają np. skonfigurować też połączenie do bazy danych bo siłą rzeczy nie znasz początkowo adresy do bazy danych czy też loginu/hasła (ba, często nawet i nie wiesz jaka to będzie baza!). Więc może w ten sposób?

0

Chyba za bardzo nie rozumiem o czym mówisz (chyba nie ten poziom XD)
Ale skoro, tak się zwykle robi to niech tak będzie tylko się domyślę o co chodzi...
Bo na razie rozumiem to tak
Plik konfiguracyjny mam napisane w nim
hib.auto = create
a w properitach
<prop key="hibernate.hbm2ddl.auto">${hib.auto}</prop>
Wykonywany jest ten import_files
otwiera się plik konfiguracyjny zamienia hib.auto = update
Wiem, że gadam głupoty XD
Nie mam pojęcia co to ma być za parametr i gdzie ma być zapisany może jakaś podpowiedź

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1