Android - połączenie z REST API na serwerze do bazy danych

0

Witam wszystkich. Panowie mam problem. Dalej się męcze ze skonfigorowaniem REST API do mojej bazy danych MongoDB. Baza jest postawiona na Google Cloud - nie pytajcie po co, pomysł szefa. Postanowiłem skonfigurować połączenie z bazą używając na początek prostego API typu SleepyMongoose. Napisałem prostką apkę która powinna łączyć się z serwerem i jednocześnie bazą danych. Serwer skonfigurowałem na odbiór połączeń HTTP i tu zaczyna się problem. Mianowicie aplikacja nie może połączyć się z serwerem. Serwer składa się z 3 instancji. Na pierwszej z nich zainstalowałem tylko REST API SleepyMongoose, które następnie łączy się z bazą danych MongoDB. Po odblokowaniu portów czyli 27017 - port MongoDB - i portu 27080 - port SleepyMongoose, nawiązałem połączenie między instancjami. Teraz utknąłem, ponieważ nie mogę nawiązać połączenia z serwerem na którym jest zainstalowany SleepyMongoose. Czy muszę zainstalować dodatkowy WebServer na instancji na której jest zainstaowane SleepyMongoose? Czy wystarczy sam serwer SleepyMongoose?

Przy połączeniu do MySQL raczej nie będę miał problemów, tzn stawiam serwer np Apache który nasłuchuje na porcie 80, instaluje REST API np w PHP i łącze się bez pośrednio do tego API które z kolei wysyła zapytania do MySQL, nie mogę rozgryźć jak to zrobić z MongoDB :/

0

ALe skoro w architekturze z MySQL robisz APACHE -> PHP -> MySQL to z mongo zrób tak samo
APACHE->PHP->MONGO

0

Dobra panowie, wszystko działa :) Przez moją nieuwagę metoda która służy do połączenia z bazą danych poprzez HttpRequest/Post nie została uruchomiona w nowym wątku, dlatego aplikacja się kraszowała i nie mogła nawiązać połączenia, chyb tak zrobię, napiszę swoje własne API w PHP i podłącze się pod MongoDB, a stawiając wszystko na Apache mam pewność, że serwer będzie bezpieczny...

0
ktosiu napisał(a):

stawiając wszystko na Apache mam pewność, że serwer będzie bezpieczny...

No tak dla każdego niebezpiecznego serwera dokładasz Apache i jupi wszystko jest bezpieczne :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1