Could not find or load main class - uruchamianie poza środowiskiem

0

Witam, napisałem prosty program, skompilowałem go i bez problemu mogę go odpalić w środowisku Eclipse. Problemem jest to, że nie mogę uruchomić programu za pomocą wiersza poleceń bo po prostu wyskakuje mi komunikat "Could not find or load main class".

Kod:

package pktest;

public class Program
{
	public static void main(String[] args)
	{
		System.out.printf("cool");
	}

}

Mój prosty program znajduje się w lokalizacji:
E:/Workspace/test/bin/pktest/Program.class

Gdy odpalam w ten sposób:

E:\> cd E:/Workspace/test/bin/pktest
E:\Workspace\test\bin\pktest> java Program

..mam taki komunikat:
Error: Could not find or load main class Program

A gdy odpalam w ten sposób:

E:\> java E:/Workspace/test/bin/pktest/Program

..mam taki komunikat:
Error: Could not find or load main class E:.Workspace.test.bin.pktest.Program

Co zrobić, żeby uruchomić ten program po za środowiskiem Eclipse, w wierszu poleceń?

0

Oba są złe :D Wejdź do E:\Workspace\test\bin\ i odpalaj stamtąd ze ścieżką do pakietu

1

zrób sobie jara i odpalaj poprzez java -jar program.jar

0

ok ok dzięki panowie, działa :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1