Testy TDD/JUnit - Pomoc

0

Witam,
Czy ktoś z Was wie jak wykonać testy dla następujących przykładów, czy testy które napisałam są ok?
*Na przykładzie symbolu Newtona zilustrować proces dochodzenia do rozwiązania z wykorzystaniem TDD.

public void TestNewton()
{
Newton n= new Newton();
long result1 = n.new(-5,-4);
assterEquals(0,result1);
long result2 = n.new(5,8);
assterEquals(0,result2);
long result3 = n.new(4,0);
assterEquals(1,result3);
long result4 = n.new(4,4);
assterEquals(1,result4);
long result5 = n.new(8,7);
assterEquals(8,result5);
}

*Na przykładzie funkcji Ackermana Hermesa zilustrować proces dochodzenia do rozwiązania z wykorzystaniem TDD.

public void TestAckerman()
{
Ackerman a= new Ackerman();
long result1 = a.new(-4,2);
assterEquals(0,result1);
long result2 = a.new(2,-4);
assterEquals(0,result2);
long result3 = a.new(-4,-5);
assterEquals(0,result3);
long result4 = a.new(0,4);
assterEquals(5,result4);
long result5 = a.new(4,0);
assterEquals(5,result5);
long result5 = a.new(2,4);
assterEquals(11,result5);
}

*oraz jakie są różnice pomiędzy 'assertSame()' i 'assertEquals()'?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam! :)

0

Equals sprawdza czy jest ta sama wartość, Same sprawdza czy jest ten sam obiekt. To mniej więcej jak == i equals

co do reszty to ciężko stwierdzić nie widząc kodu klasy Newton i tej drugiej :P

I chyba nie do końca zrozumiałeś o co kaman z TDD

0

Ale chyba w testach TDD chodzi o to że najpierw tworzy się test, a później implementację funkcjonalności wiec to chyba nie powinno mieć znaczenia jaki jest kod programu do którego piszemy test?

Ale ok to jest kod dla Newtona:

public class TDDSymbolNewtona { 
	static int metoda(int n, int k){ 
		int wynik = 0;
			 if ( k<0 || n<0 ){ 
				wynik = 0;
			 } else if ( k > n ){
				 wynik = 0; 
			} else if ( k==0 || k==n ){ 
				wynik = 1; 
			} else { 
				wynik = metoda(n-1, k-1) + metoda(n-1, k);
		 	} 
		return wynik; 
	}
	public static void main(String[] args) { 
	System.out.println(metoda(5,3)); 
	}
 }

A to dla Ackermana:

	public class TDDFunkcjaAckermana { 
		static int funkcja(int m, int n ){ 
		int wynik = 0; 
			if( m<0 || n<0){ 
				wynik = 0; 
			} else if ( m==0){ 
				wynik = n + 1; 
			} else if ( m>0 && n==0){
				 wynik = funkcja(m-1, 1); 
			} else if ( m>0 && n>0 ){
 				wynik = funkcja(m-1, funkcja(m, n-1) ); 
			}
 		return wynik; 
		} 
	public static void main(String[] args) { 
	System.out.println(funkcja(2,1)); 
	} 
}
0

Dokładnie tak

TDD jest metodologią w której najpierw tworzysz test, a później piszesz kod który ma ten test spełnić. Także polecenie(domyślam się że na studia) zilustrowania jak będzie wyglądało TDD chyba nie powinna polegać na wyklepaniu 10 testów.

Ale mogę się mylić.

Btw co będzie jak wrzucisz nulla na wejście? :D Proponował bym jeszcze taki test napisać :)

Przy okazji nie jest to kod metody którą użyłeś przy testach. Jakoś się tak inaczej nazywają :-P i czemu metody metoda i funkcja są statyczne?

0

Testy
Jeden test sprawdza wiele warunków. Nie ma pewności, że czegoś nie pominąłeś. Pierwsza zasada testowania ifologi - jeden test na jedną kombinację. Ty upchnąłeś wszystko w jednym teście.
Brakuje warunków ogarniających autoboxing.

Kod
Strasznie zaifowany. Można zrobić znacznie prościej eliminując ify.

0
wojciechmaciejewski napisał(a):

Dokładnie tak

Przy okazji nie jest to kod metody którą użyłeś przy testach. Jakoś się tak inaczej nazywają :-P i czemu metody metoda i funkcja są statyczne?

A dlaczego metoda i funkcja mają nie być statyczne?
faktycznie pomieszałam nazwy metod..

0
Koziołek napisał(a):

Testy
Jeden test sprawdza wiele warunków. Nie ma pewności, że czegoś nie pominąłeś. Pierwsza zasada testowania ifologi - jeden test na jedną kombinację. Ty upchnąłeś wszystko w jednym teście.
Brakuje warunków ogarniających autoboxing.

Kod
Strasznie zaifowany. Można zrobić znacznie prościej eliminując ify.

Dzięki za rady, postaram się to poprawić.
A co to jest ten autoboxing?
I jak byś napisał ten kod z mniejszą ilością if'ów?

1

Autoboxing jest to taka "magia" pozwalająca na automatyczne mapowanie pomiędzy typami prymitywnymi (int, double, char itd.) na ich odpowiedniki obiektowe. Dzięki temu można twoją metodę wywołać:

funkcja(new Integer(1), new Integer(1))

i kompilator nie będzie się pluł, że niezgodność typów.

0

dodam tylko że testy to nie dowód poprawności algorytmu.

testy tylko pozwalają sprawdzić czy pewne przypadki testowe (test cases) przechodzą testy dla pewnych danych wejściowych.

ma to zastosowanie - gdy programiści wprowadzają zmiany w programie wystarczy uruchomić testy aby wiedzieć czy program się rozleciał dla sprawdzanych przypadków.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1