Odczyt pliku tekstowego - puste linijki

0

Dzień dobry Forumowicze!

W ten letni, upalny dzień postanowiłem poprosić Was o pomoc. Pracuję aktualnie nad prostym generatorem statycznego bloga (wiecie, podajecie folder z plikami .txt, a otrzymujecie folder z plikami .html - posty + strona główna). Mam jednak problem z odczytem pliku tekstowego. Napisałem taką oto klasę o nazwie TextReader z metodą readFile:

package bloggen.main;

import java.io.IOException;
import java.io.FileReader;
import java.io.BufferedReader;

public class TextReader {
    public String[] readFile(String path) throws IOException {
        BufferedReader fileReader = null;
        String[] readedData;
        
        try {
            fileReader = new BufferedReader(new FileReader(path));
            
            int numberOfLines = 0;
            while (fileReader.readLine() != null) {
                numberOfLines++;
            }
            
            readedData = new String[numberOfLines];
            
            for (int i = 0; i < numberOfLines; i++) {
                readedData[i] = fileReader.readLine();
            }
        } finally {
            if  (fileReader != null) {
                fileReader.close();
            }
        }
        return readedData;
    }
}

oraz klasę testującą powyższej klasy:

package bloggen.testers;

import bloggen.main.TextReader;
import java.io.IOException;

class TextReaderTester {
    public static void main(String[] args) throws IOException {
        TextReader tr = new TextReader();
        String[] readedFile = tr.readFile("/home/blacky/pliktestowy.txt");
        for (String line : readedFile) {
            System.out.println(line);
        }
    }
}

Niestety, pomimo pomyślnej kompilacji, nie wszystko działa tak jak powinno. Oto zawartość pliku pliktestowy.txt:

Pierwsza linijka
Druga linijka
Trzecia linijka
Czwarta linijka

A tak wyglądają wyniki uruchomienia klasy testującej:

run:
null
null
null
null
BUILD SUCCESSFUL (total time: 0 seconds)

Ilość linijek się zgadza (4x null), ale tylko to jest zgodne z oczekiwaniami... Szukałem informacji o tym, ale cóż... Pomożecie? :)

1

Pierwszą pętlą, liczącą wiersze, dochodzisz do końca pliku - dalej "czyta" już tylko nulle. Nie lepiej zamiast tablicy użyć listy i dodawać wiersze w trakcie czytania? Nie potrzebujesz wtedy znać liczby wierszy przed właściwym przeczytaniem ich.

1

swojego TextReadera możesz przepisać np.

class TextReader {
	public String[] readFile(String filePath) throws IOException {
		BufferedReader in = new BufferedReader(new FileReader(filePath));
		String line;
		List<String> lines = new ArrayList<String>();
		while((line = in.readLine()) != null)
			lines.add(line);
		return lines.toArray(new String[lines.size()]);
	}
}
0
ravgirl napisał(a):

Pierwszą pętlą, liczącą wiersze, dochodzisz do końca pliku - dalej "czyta" już tylko nulle. Nie lepiej zamiast tablicy użyć listy i dodawać wiersze w trakcie czytania? Nie potrzebujesz wtedy znać liczby wierszy przed właściwym przeczytaniem ich.

Ale przecież pierwsza pętla jest stworzona tak, że dopóki odczytana linijka nie jest pusta, inkrementuje zmienną określającą ich ilość, prawda? Co prawda ma to ten minus, że jeśli plik wygląda tak:

123
456

789

to chyba odczyta tylko 123 i 456...

karolinaa napisał(a):

swojego TextReadera możesz przepisać np.

class TextReader {
	public String[] readFile(String filePath) throws IOException {
		BufferedReader in = new BufferedReader(new FileReader(filePath));
		String line;
		List<String> lines = new ArrayList<String>();
		while((line = in.readLine()) != null)
			lines.add(line);
		return lines.toArray(new String[lines.size()]);
	}
}

Cóż, "bez bicia" przyznam, że uczę się Javy i jeszcze nie poznałem innych zbiorów niż tablice (choć jestem już blisko tego zagadnienia ;)). Twoja wersja klasy TextReader działa świetnie, dziękuję więc serdecznie za pomoc, przeanalizuję ten kod :)

1

karolinaa napisała kodem dokładnie to co ja opisałam :)

Ale przecież pierwsza pętla jest stworzona tak, że dopóki odczytana linijka nie jest pusta, inkrementuje zmienną określającą ich ilość, prawda?

Mylisz się, jak czytamy w dokumentacji (http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/java/io/BufferedReader.html#readLine%28%29), funkcja readLine() zwraca null if the end of the stream has been reached. Czyli gdy dojdzie do końca pliku. W przypadku, który podałeś, zwróci pustego stringa. Należy rozróżnić null od "".

0

No tak, mój błąd - przecież tak naprawdę 3 linijka nie jest pusta (null) - zawiera w końcu znak nowej linii :)

Edytowałem tamten post, ale w międzyczasie chyba mnie uprzedziłaś, także cofnąłem tamte zmiany i wkleiłem tutaj ;)

4

Ale po kiego grzyba pancernego Reader skoro w javie, zakładam że używasz wersji co najmniej 7, masz klasę Files?

Przykład wypluwający tylko pełne linie z pliku z użyciem składni Javy 8:

Files.readAllLines(new File("out.txt").toPath()) 	// lista wszystkich linii w pliku
	.stream()						// stream API
	.filter(x -> !x.isEmpty())			// usuwamy puste linie
	.forEach(x -> System.out.println(x));	// wypluwamy na sout

// edit @airborn zwrócił uwagę na jeszcze jedną rzecz. Czysta Java 8:

Files.lines(new File("out.txt").toPath()) 	// strumień lini z pliku
	.filter(x -> !x.isEmpty())			// usuwamy puste linie
	.forEach(x -> System.out.println(x));	// wypluwamy na sout. Operacja termalna zamknie odpowiednio plik.
0
Koziołek napisał(a):

Ale po kiego grzyba pancernego Reader skoro w javie, zakładam że używasz wersji co najmniej 7, masz klasę Files?

Przykład wypluwający tylko pełne linie z pliku z użyciem składni Javy 8:

Files.readAllLines(new File("out.txt").toPath()) 	// lista wszystkich linii w pliku
	.stream()						// stream API
	.filter(x -> !x.isEmpty())			// usuwamy puste linie
	.forEach(x -> System.out.println(x));	// wypluwamy na sout

Hmm, pierwszy raz spotykam się z takim zapisem. Mam kilka pytań, przede wszystkim, po co w tym kodzie wywołanie metody .toPath()? Poza tym, do czego służy ten .stream()? To jest metoda klasy Files? Pytam, bo szukałem w dokumentacji tej klasy, ale nie znalazłem tam takiej metody. No i ciekawi mnie ten x, bo nie został zadeklarowany...

1

Po kolei. Klasa Files to klasa narzędziowa wrowadzona w Javie 7. Ma na celu udostępnienie out-of-box narzędzi pozwalających na pracę z plikami. Klasa jest w pakiecie java.nio.file, który zawiera więcej takich nowości. Jedną z klas jest Path, która ma za zadanie zastąpić tworzenie ścieżek "z palca" za pomocą stringów i znaków '/' oraz ''.
Metoda readAllLines zwraca listę zawierajacą wszystkie linie w pliku (List<String>). W Javie 8 mamy do dyspozycji Stream API, które dodało do kolekcji m.in. metodę stream. Jest to taki "cwany" iterator tak w praktyce.
Stream pozwala na m.in. filtorwanie kolekcji za pomocą metody filter, która przyjmuje odpowiedni predykat. Zapis x -> !x.isEmpty() jest to właśnie taki predykat, ale nie jako klasa anonimowa, ale jako lambda. Lambdy też są nowością w Javie 8.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1