Android - ActionBar, Ikonki, Theme - Błędy

0

Witam.
Od niedawna uczę się programować na Androidzie, ale ostatecznie tracę nerwy na ilości błędów jakie to wszystko generuje. Tak więc mam trochę pytań co i jak i z czym to się je.
Bo godziny googlowań nie dały ostatecznego skutku.
Uczę się stąd: http://developer.android.com/training/index.html

1. "Błędy" po odpaleniu Eclipse.
Nie wiem czy to jest spowodowane, że czasem po starcie Eclipse okazuje się, że projekt który jeszcze parę godzin temu działał poprawnie wyrzuca błędy przy każdej linijce i potrzebny jest restart całego programu lub kilka.

2. Ikonki
Ściągnąłem pakiet ikonek potrzebnych do zadań odnośnie ActionBar'a i mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie można je umieścić (i czy to jest możliwe) na stałe aby mieć do nich dostęp poprzez @drawable? Czy za każdym razem trzeba wrzucać wybrane do folderów danego projektu res/drawable-xx

3. "R cannor be resolved to variable"

Po opcji Project -> Clean ukazało się coś takiego przy linijkach w Głównej Aktywności.

Gdzieś czytałem, że dzieje się tak po dodawaniu własnych zawartości do /res. (W moim przypadku to były jw. ikonki)
Jak pozbyć się tego błędu, bo nie znalazłem odpowiedzi, która by go wykluczyła.

Edit: Jeszcze w trakcie tego pisania po restarcie ów bug zniknął ale po ponownym Project -> Clean powrócił.
Przy kolejnym pojawieniu się błędu restart nie pomógł, więc takie mini-lotto się tworzy.

4. Theme
Nie mogę ustawić Theme z poziomu Manifest'u

 android:theme="@style/Theme.Holo" 

Daje błąd:

error: Error: No resource found that matches the given name (at 'theme' with value '@style/Theme.Holo').

Z poziomu tego "Layout Managera" gdzie się przeciąga widgety - działa, lecz nazwa pozostaje wciąż AppTheme.
Dziwi mnie to, bo przy innym projekcie się tym bawiłem i zmieniało wszystko wedle mojej woli.

Ano i:

   
android:minSdkVersion="15"
android:targetSdkVersion="16" />

I to chyba na razie tyle. Z góry dziękuję za podpowiedzi rozwiązań. :)

0

Po kolejnych godzinach udało mi się dojść do dwóch rozwiązań. Napiszę odpowiedź może kiedyś komuś się przyda.

  1. Co do zmiany Theme należało dodać poprzedzające słowo klucz
 android 
android:theme="@android:style/Theme.Holo"
  1. Co oddziaływało na R.java i nie pozwalała się generować plikowi w folderze /gen.

Teraz tylko 2 pierwsze i koniec. :)

0

pierwsze prawdopodobnie wynika z tego że jak odpala Ci się IDE to nie ma zaciągniętych wszystkich importów w związku z czym zwraca Ci błędy bo nie zna klas. Jeżeli poczekasz chwilę aż sobie wszystko załaduje błędy powinny poznikać

drugie: żeby mieć stały dostęp do nich przez polecenie @drawable musisz je umieścić w folderze res/drawable

i tyle :)

pzdr
Wojtek

0

Tylko którego @drawable?

Chodzi Ci i o foldery sdk/platforms/android-xx/data/res/drawable <- tutaj? I mógłbym wtedy z nich korzystać wszędzie?

Znaczy. Druga sprawa to, że właściwie jeżeli nie będą one w folderze projektu to nie będę miał do nich nigdzie indziej dostępu niż poza Eclipse. Czy źle kombinuje? ._.
trochę się w tym wszystkim zamotałem, ale na szczęście wychodzę na prostą.

1

żeby mieć dostęp do zasobów (resources) w danym projekcie musisz mieć je w katalogu res danego projektu. Podejrzewam że w jakiś dziki sposób da się podać ścieżkę absolutną do plików w xml-u tak żeby można z nich było korzystać we wszystkich projektach, pytanie jest po co. A jeżeli chcesz mieć ActionBara z konkretnymi ikonkami dostępnego w każdym swoim projekcie to stwórz sobie swój widget w projekcie i zaznacz projekt jak bibliotekę i dodawaj go do innych projektów. Wtedy będziesz miał dostęp do niego zewsząd :)

0

Spoko. Najwyraźniej jak to się mówi "przekombinowałem" :D
No nic, wracam do pracy. ;)
Dzięki!

1

Odpowiem raz i to konkretnie wypie.... eclipse, zainstaluj Android Studio , wtedy mi podziękujesz :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1