Spring web flow w aplikacji

0

Mam zamiar napisać aplikację wykorzystującą Springa. Ostatnio przerabiałem sobie Spring web flow i fajnie to działa ale moje pytanie brzmi: Czy jak już włączam web flow do projektu to wszystkie widoki powinny być zależne od niego czy część można zrobić ze zwykłym jsf i redirecting? Na przykład chcę zrobić coś takiego, że użytkownik ma znajomych, po kliknięciu w znajomego przechodzimy do jego profilu. Rozumiem, że nie ma opcji podać po prostu linka tylko np id użytkownika i po id wyszukać dane i wyświetlić-tylko czy to powinno się odbywać w samym jsf czy z webflow(można w web flow przekazać parametr?) Bo web flow na pewno fajnie się spisuje przy wejściu do serwisu gdy mamy się zalogować/zarejestrować...
Wybaczcie jeśli trochę niezrozumiale coś napisałem ale jestem początkujący ze springiem.

EDIT: Takie rozwiązanie z przekierowaniem do konkretnego linku dałoby się osiągnąć poprzez spring mvc?

0

Może coś doprecyzuję: Generalnie stwierdzam, że web flow nie jest niezbędny. Obecnie chodzi mi o to, żeby napisać serwis do którego zasobów będą mieli dostęp wszyscy ale nie każdy będzie mógł wprowadzać treść(tylko użytkownicy) i co ważne-możliwość podania komuś linka na przykład do swojego profilu.

0

I czemu spring mvc + spring security ci nie pasują?

0

Nie mówię, że nie pasują tylko chciałem się poradzić żeby wybrać najlepsze rozwiązanie. Z tego co się zorientowałem można pogodzić spring mvc z jsf więc pasuje. A lepiej robić to w zwykłym spring mvc czy REST?

0

Nie ma lepiej ani gorzej. Podejście jsf i podejście spring mvc to są dwa różne, równie dobre podejścia.
Ale odradzam próbę ich mieszania bo to bez sensu.

0

No ale jeśli będę używał jsf to jak uzyskać to, żeby można było podawać linki do konkretnych zasobów? Przykładowo www.strona.pl/user/userid ? Gdzie userid byłoby parametrem unikalnym i w zależności od niego otrzymamy profil danego użytkownika?
W przypadku spring mvc to tylko backend a frontend tworzy się osobno html+css+js?

EDIT: Co do linku - pozostaje tylko request parameter?
I jeszcze jedno: Czy byłoby poprawne, żeby www mieć w jsf ale oprócz tego zamapować inne url(nie te używane przez aplikacje www) na restowe webservice'y które będą zwracać JSON - żeby go odebrać na przykład na androidzie?

0
  1. Nie rozumiem problemu. Napisałeś coś kiedyś w jsf? Bo mam wrażenie że nie...
  2. Tak. Chociaż to kwestia definicji, bo w rzeczywistości backend to będą serwisy jakieś, niezależne od spring mvc. Więc warstwa kontrolerów to nadal frontend.
  3. Nie widzę problemu żeby pewne urle były wystawione jako jakieś restowe serwisy.
0

Przecież chyba nie ma możliwości, żebyś przekazywał komuś link np www.strona.pl/user i przekierowywało Cię do konkretnie usera którego chcesz - trzeba chyba to zrobić parametrem? Bo o ile przekazując parametr z poprzedniej strony jsf do tej user będzie ok ale bezpośrednio nie widzę możliwości bez parametru w url.

0

o_O normalni ludzie trzymają w sesyjnym beanie id i po wejściu na takie /user wyświetlają danego usera. Powtórzę: przerób z łaski swojej jakiś tutorial, bo nie da się programować metoda prób i błędów...

0

No jeśli chodzi o wejście na swój profil to tak.

0

A ty chciałeś dać taki link żeby pokazał dowolnego? Jak? Magia?
Kontroler musi wiedzieć co pokazać więc skądś id musi mieć! Wiele możliwości nie ma. Są parametry get, post i są dane w sesji. Musisz ten parametr przekazać na któryś z tych sposobów.
Ale ja nadal nie rozumiem problemu.

0

No cały czas o tym pisałem, że właśnie o to chodzi. Przecież napisałem wcześniej na przykład o czymś takim jak request parameter. A czego nie rozumiesz? Po prostu z racji, że to forum dyskusyjne to może ktoś zna lepszy sposób na uzyskanie takiego rezultatu a ja napisałem na co wpadłem do tej pory.

0

Web flow jest nawet fajny jak do zrobienie proces który ma np 5 kroków - jak składanie zamówienia. I dodatkowo pomiędzy tylko krokami są wykonywane jakieś operacje i sprawdzane warunki oraz są określone zasady iż np czasami trzeba przejść od 1 do 5 po kolei a czasami 1 3 5 wówczas można myśleć o webflow - w takim prostym przypadku to przerost formy nad treścią.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1