Sposoby korzystania z hibernate w springu.

Odpowiedz Nowy wątek
2014-04-24 16:19
0

Witam.

Mam pytanie związane z korzystaniem z hibernate w Spring MVC. Z tego co widziałem i też jak się uczyłem hibernate to korzysta się z niego przy pomocy plików XML jako osobna technologia w dostępie do bazy danych. Jednak ostatnio w swoich aplikacjach web chciałem zastosować zamiast rozwiązań springa, hibernate. To co mnie zaciekawiło to że we wszystkich przykładach hibernate był wykorzystywany jako implementacja dla JPA a mapowanie nie odbywało się za pomocą xml tylko adnotacji.

Czy to kwestia tego że w aplikacjach springa trzeba korzystać z hibernate jako implementacji JPA? Czy jest tutaj dowolność zastosowań?

Pozostało 580 znaków

2014-04-24 16:32
1
  1. Nikt poważny nie korzysta z mapowania xmlem. Od dawna stosuje się adnotacje... Zarówno dla Hibernate, Springa jak i dla JPA.
  2. Można stosować Hibernate bezpośrednio, ale czesto stosuje się JPA, bo korzystanie ze standardowego API daje pewne bezpieczeństwo -> nie trzeba się martwić ze się interfejs nagle zmieni z wersji na wersję, poza tym można wymienić dostawcę JPA na innego teoretycznie od ręki a cały kod pozostanie bez zmian.

Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
Nikt poważny to trochę za mocno powiedziane. Często poważni korzystają z xml - czytaj programiści domain driven design, żeby model nie był powiązany z adnotacjami. - lukasw44 2014-04-24 22:56

Pozostało 580 znaków

2014-04-24 16:40
0

To gdy się korzysta ze standardowego API to nauka Hibernate jest chyba w ogóle nie potrzebna? Bo korzysta się z mapowania JPA a hibernate jest użyty tylko jako implementacja. Dobrze rozumiem?

A tak w ogóle to odczuję jakieś różnice jeśli zamiast możliwości springa skorzystam z hibernate jako dostawcy JPA?

edytowany 1x, ostatnio: dejmien, 2014-04-24 16:56

Pozostało 580 znaków

2014-04-24 18:48

Ad.1. Generalnie tak, ale JPA powstało na bazie Hibernate więc wielkich różnic nie ma ;)
Ad.2. Nie rozumiem co do tego ma spring, a co do różnic to wielkich nie odczujesz.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2014-04-24 20:43
0

Dzięki za odpowiedź.

Pozostało 580 znaków

2014-04-24 23:02
0

Koledze raczej bardziej chodziło o kwestie czy zarządzaniem naszymi encjami ma się zająć kontener np. poprzez pobranie obiektu entity manager przez mechanizm jndi, Czy lepiej konfigurować hibernate / JPA "lokalnie" bez ingerencji kontenera Jee.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0