Kontrolka LED

0

Witam

Jak zrobić/gdzie znaleźć kontrolkę dla javy w kształcie koła która da się wypełnić na zielono lub czerwono (true/false) ?
Chodzi mi o coś takiego jak elipse w WPF.

0

Chodzi o JRadioButton lub JCheckBox?

0

Chodzi mi o koło które można wypełniać kolorem tak jak elipse w wpf.
Ma to działać tak że gdy flaga true to wypełnienie na zielono a gdy flaga false to wypełnienie na czerwono
Obawiam się że w netbeans nie ma tego gotowego i trzeba to jakoś narysować.

0

Nie znam .NET, ale jeśli dobrze rozumiem to rysujesz sobie koło (poczytaj o Graphics2D) i za pomoca switch sprawdzasz czy zmienna jest true/false. Jesli true to wypelniasz elipse wybranym kolorem, a jesli false to nie robisz nic lub wypelniasz innym.

0

a może po prostu daj dwa obrazki jako dwa stany? i nałóż to na jpanel czy tam inny kontener.

0

Dobrze dzięki waszym podpowiedzią udało mi się stworzyć tą kontrolkę:

 @Override
 public void paint(Graphics g) {
       // super.paintComponent(g);
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
        Ellipse2D.Double circle = new Ellipse2D.Double();
        circle.width = 50;
        circle.height = 50;
        circle.x = 140;
        circle.y = 140;
        g2d.draw(circle);
        g2d.setColor(Color.green);
        g2d.fill(circle);
        g2d.setStroke(new BasicStroke(2));
        g2d.setColor(Color.black);
        g2d.draw(circle);
    } 

Lecz pojawił mi się kolejny problem gdyż po narysowaniu tej kontroli traci mi się cały kolor formatki(robi się biały) i co gorsza tracą mi się wszystkie label'e. Jak to rozwiązać?

0

może odkomentuj super.paintComponent(g);

0

Próbowałem pojawia się błąd "cannot find symbol"

0

Nikt mi nic nie podpowie jak do tego podejść aby narysować kontrolke nie tracąc przy tym koloru tła i elementów formatki?

0

Podaj kod programu.

0
 

import java.util.Timer;
import java.io.*;
import java.net.*;
import java.awt.*;
import java.awt.geom.*;



public class GUI extends javax.swing.JFrame {

   Timer _timer;
   Socket _mySocket;
   Sender _sender;
   Listener _listener;
   
    public GUI() 
    {
         initComponents();
         initTextField();
        _timer= new Timer();
        _mySocket=new Socket();
        _listener=new Listener(this);
        _sender= new Sender(this);
  
       
    }

 public void UpdateTextField1(String value)
   {
      jTextField1.setText(value);
   }
   public void UpdateTextField2(String value)
   {
      jTextField2.setText(value);
   }
   public void UpdateTextField3(String value)
   {
      jTextField3.setText(value);
   }
   public void UpdateTextField4(String value)
   {
      jTextField4.setText(value);
   }
   public void UpdateTextField5(String value)
   {
      jTextField5.setText(value);
   } 
   public void EnableButton()
   {
       jButton2.setEnabled(true);
   }
   private void initTextField()
   {
       jTextField1.setEditable(false);
       jTextField2.setEditable(false);
       jTextField3.setEditable(false);
       jTextField4.setEditable(false);
       jTextField5.setEditable(false);
       
       jTextField1.setText("0");
       jTextField2.setText("0");
       jTextField3.setText("0");
       jTextField4.setText("0");
       jTextField5.setText("0");
       
       
   }
   @Override
 public void paint(Graphics g) {
      
       
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
        Ellipse2D.Double circle = new Ellipse2D.Double();
        g2d.setColor(getBackground());
        circle.width = 50;
        circle.height = 50;
        circle.x = 140;
        circle.y = 140;
        g2d.draw(circle);
        g2d.setColor(Color.green);
        g2d.fill(circle);
        g2d.setStroke(new BasicStroke(2));
        g2d.setColor(Color.black);
        g2d.draw(circle);
        g2d.setPaintMode();
       
     
       
         
    }


public void CloseApp()
{
      _timer.cancel();
      
      if(_mySocket.isConnected())
      {
           try {
               _mySocket.close();
           } 
           catch (IOException ex) {}
                
      }
     _timer.purge();
     
      if(_listener._thread!=null)
      {
        _listener._thread.stop();
      
      }
      this.dispose();

}
   
    // <editor-fold defaultstate="collapsed" desc="Generated Code">                          
    private void initComponents() {

        jButton1 = new javax.swing.JButton();
        jButton2 = new javax.swing.JButton();
        jTextField1 = new javax.swing.JTextField();
        jTextField2 = new javax.swing.JTextField();
        jTextField3 = new javax.swing.JTextField();
        jTextField4 = new javax.swing.JTextField();
        jTextField5 = new javax.swing.JTextField();
        jLabel1 = new javax.swing.JLabel();
        jLabel2 = new javax.swing.JLabel();
        jLabel3 = new javax.swing.JLabel();
        jLabel4 = new javax.swing.JLabel();
        jLabel5 = new javax.swing.JLabel();

        setDefaultCloseOperation(javax.swing.WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE);
        addWindowListener(new java.awt.event.WindowAdapter() {
            public void windowClosing(java.awt.event.WindowEvent evt) {
                formWindowClosing(evt);
            }
        });

        jButton1.setText("Zamknij");
        jButton1.setName("_close"); // NOI18N
        jButton1.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
                jButton1ActionPerformed(evt);
            }
        });

        jButton2.setText("Połącz");
        jButton2.setName("_open"); // NOI18N
        jButton2.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
                jButton2ActionPerformed(evt);
            }
        });

        jTextField1.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N

        jTextField2.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N

        jTextField3.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N

        jTextField4.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N

        jTextField5.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N

        jLabel1.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel1.setText("Czystość azotu [%]");

        jLabel2.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel2.setText("Przepływ azotu [m3/h]");

        jLabel3.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel3.setText("Ciśnienie azotu [bar]");

        jLabel4.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel4.setText("Temperatura azotu [C]");

        jLabel5.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel5.setText("Przepływ dobowy [m3/24h]");

        javax.swing.GroupLayout layout = new javax.swing.GroupLayout(getContentPane());
        getContentPane().setLayout(layout);
        layout.setHorizontalGroup(
            layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                .addGap(258, 258, 258)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
                    .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                        .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
                            .addComponent(jLabel3)
                            .addComponent(jLabel2)
                            .addComponent(jLabel4)
                            .addComponent(jLabel5)
                            .addComponent(jLabel1))
                        .addGap(69, 69, 69)
                        .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
                            .addComponent(jTextField1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 73, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                            .addComponent(jTextField2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 73, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                            .addComponent(jTextField3, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 73, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                            .addComponent(jTextField4, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 73, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                            .addComponent(jTextField5, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 73, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)))
                    .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                        .addGap(67, 67, 67)
                        .addComponent(jButton2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 98, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                        .addGap(60, 60, 60)
                        .addComponent(jButton1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 98, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)))
                .addContainerGap(208, Short.MAX_VALUE))
        );
        layout.setVerticalGroup(
            layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                .addContainerGap(129, Short.MAX_VALUE)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jLabel1)
                    .addComponent(jTextField1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 36, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE))
                .addGap(37, 37, 37)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jLabel3)
                    .addComponent(jTextField3, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 36, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE))
                .addGap(32, 32, 32)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jTextField2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 36, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addComponent(jLabel2))
                .addGap(33, 33, 33)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jLabel4)
                    .addComponent(jTextField4, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 36, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE))
                .addGap(32, 32, 32)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jLabel5, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 35, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addComponent(jTextField5, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 36, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE))
                .addGap(47, 47, 47)
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jButton2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 49, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addComponent(jButton1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, 49, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE))
                .addGap(32, 32, 32))
        );

        pack();
    }// </editor-fold>                        
//-------------------------Połącz---------------------------------
    private void jButton2ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                         
       
       jButton2.setEnabled(false);
       _timer.schedule(_sender, 0,200);//wysyłaj zapytanie co 2 sekundy
    }                                        
//------------------------Zamknij---------------------
    private void jButton1ActionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {                                         
      
    CloseApp();
    }                                        

    private void formWindowClosing(java.awt.event.WindowEvent evt) {                                   
     CloseApp(); 
    }                                  


    public static void main(String args[]) {
        /* Set the Nimbus look and feel */
        //<editor-fold defaultstate="collapsed" desc=" Look and feel setting code (optional) ">
        /* If Nimbus (introduced in Java SE 6) is not available, stay with the default look and feel.
         * For details see http://download.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/lookandfeel/plaf.html 
         */
        try {
            for (javax.swing.UIManager.LookAndFeelInfo info : javax.swing.UIManager.getInstalledLookAndFeels()) {
                if ("Nimbus".equals(info.getName())) {
                    javax.swing.UIManager.setLookAndFeel(info.getClassName());
                    break;
                }
            }
        } catch (ClassNotFoundException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(Modbus.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (InstantiationException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(Modbus.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (IllegalAccessException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(Modbus.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (javax.swing.UnsupportedLookAndFeelException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(Modbus.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        }
        //</editor-fold>

        /* Create and display the form */
        java.awt.EventQueue.invokeLater(new Runnable() {
            public void run() {
                new GUI().setVisible(true);
            }
        });
    }

    // Variables declaration - do not modify                     
    private javax.swing.JButton jButton1;
    private javax.swing.JButton jButton2;
    private javax.swing.JLabel jLabel1;
    private javax.swing.JLabel jLabel2;
    private javax.swing.JLabel jLabel3;
    private javax.swing.JLabel jLabel4;
    private javax.swing.JLabel jLabel5;
    private javax.swing.JTextField jTextField1;
    private javax.swing.JTextField jTextField2;
    private javax.swing.JTextField jTextField3;
    private javax.swing.JTextField jTextField4;
    private javax.swing.JTextField jTextField5;
    // End of variables declaration                   
}



Klasa Listener gdzie jest aktualizacja textfieldów:

mport java.io.*;
import java.net.*;

public class Listener implements Runnable {
    
 private final byte[] _buforIn=new byte[40];
   
 Thread _thread;
 InputStream _inputStream;
 DataInputStream _dataInputStream;
 Socket _mySocket;
 GUI _gui;
 
 int _temp1=0;
 int _temp2=0;
 int _temp3=0;
 int _temp4=0;
 int _temp5=0;
 
 
  Listener(GUI gui)
  {
       this._mySocket=gui._mySocket;
       this._gui=gui;
      _thread=new Thread(this,"Communication");
      _thread.start();
      
  }
    
    public void run()
    {
        while(true)
        { 
           
           try
           { 
             Thread.sleep(100);
             
             if(_mySocket.isConnected())
             { 
                _inputStream=_mySocket.getInputStream();
                _dataInputStream=new DataInputStream(_inputStream);
             }
             else
             {   
                 ClearTextFields();
                 continue;
             }
             _dataInputStream.read(_buforIn, 0, _buforIn.length);
             
           
           }
           catch(Exception ex) 
           {   
               ClearTextFields();
               continue;
           }
           
           if(_buforIn[10]==0x01)//on/off
           { 
              int  firstByte=0;
              int  secondByte=0;
               
              firstByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[11]));
              secondByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[12]));
              _temp1=(int)(firstByte << 8 | secondByte);
              _gui.UpdateTextField2(String.valueOf(_temp1));
              firstByte=0;
              secondByte=0;
              
              
               
              firstByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[13]));
              secondByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[14]));
              _temp2=(int)(firstByte << 8 | secondByte);
              _gui.UpdateTextField5(String.valueOf(_temp2));
              firstByte=0;
              secondByte=0;
             
              
             
              firstByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[15]));
              secondByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[16]));
              _temp3=(int)(firstByte << 8 | secondByte);
              _gui.UpdateTextField1(String.valueOf((float)_temp3/10).replace(".", ","));
              firstByte=0;
              secondByte=0;
               
              
            
              secondByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[18]));
              _temp4=(int)(secondByte);
              _gui.UpdateTextField3(String.valueOf((float)_temp4/10).replace(".", ","));
              secondByte=0; 
              
              //------------temperatura azotu ----------------
              firstByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[19]));
              secondByte = (0x000000FF & ((int)_buforIn[20]));
              _temp5=(int)(firstByte << 8 | secondByte);
              _gui.UpdateTextField4(String.valueOf((float)_temp5/10).replace(".", ","));
              firstByte=0;
              secondByte=0;
             
           }
           
            for(byte i:_buforIn) i=0;
        }
    }
    private void ClearTextFields()
    {
        _gui.UpdateTextField1("0");
        _gui.UpdateTextField2("0");
        _gui.UpdateTextField3("0");
        _gui.UpdateTextField4("0");
        _gui.UpdateTextField5("0");
        
    }
} 

Do celowo chce zmieniać wypełnienie kontrolki z zielonej na czerwoną ale na razie funkcja paint zamalowuje mi formatke na biało. Trace labele, butony też ale gdy na nie najadę kursorem to sie pojawiają, textfieldy są widoczne z nimi nie ma problemu.Pojawia się też moja kontrolka (kółko)

0
 if(_mySocket.isConnected())
      {
           try {
               _mySocket.close();
           } 
           catch (IOException ex) {}
 
      }

Wyjątki wypadałoby obsłużyć :).

Zamiast tworzyć kilka takich samych czcionek, stwórz jedną i w pętli ustaw ją dla każdego JTextFielda i JLabela :).
Wszędzie tam, gdzie wielokrotnie wykonujesz podobną czynność, staraj się zastosować pętlę.

0

Moim zdaniem powinieneś kod napisać kod od nowa.. lepiej. Znikają Ci komponenty, ponieważ nie używasz super.paint(g); Oto kod:

    @Override
    public void paint(Graphics g) {
        super.paint(g);
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
        Ellipse2D.Double circle = new Ellipse2D.Double();
        g2d.setColor(getBackground());
        circle.width = 50;
        circle.height = 50;
        circle.x = 140;
        circle.y = 140;
        g2d.draw(circle);
        g2d.setColor(Color.green);
        g2d.fill(circle);
        g2d.setStroke(new BasicStroke(2));
        g2d.setColor(Color.black);
        g2d.draw(circle);
        g2d.setPaintMode();
    }

Poza tym rysuj takie rzeczy na panelu a nie ramce.

0
PrzepychaczPL napisał(a):
 if(_mySocket.isConnected())
      {
           try {
               _mySocket.close();
           } 
           catch (IOException ex) {}
 
      }

Wyjątki wypadałoby obsłużyć :).

Zamiast tworzyć kilka takich samych czcionek, stwórz jedną i w pętli ustaw ją dla każdego JTextFielda i JLabela :).
Wszędzie tam, gdzie wielokrotnie wykonujesz podobną czynność, staraj się zastosować pętlę.

Nie bardzo zrozumiałem z tą pętlą?

0
bakeraw2 napisał(a):

Moim zdaniem powinieneś kod napisać kod od nowa.. lepiej. Znikają Ci komponenty, ponieważ nie używasz super.paint(g); Oto kod:

    @Override
    public void paint(Graphics g) {
        super.paint(g);
        Graphics2D g2d = (Graphics2D) g;
        Ellipse2D.Double circle = new Ellipse2D.Double();
        g2d.setColor(getBackground());
        circle.width = 50;
        circle.height = 50;
        circle.x = 140;
        circle.y = 140;
        g2d.draw(circle);
        g2d.setColor(Color.green);
        g2d.fill(circle);
        g2d.setStroke(new BasicStroke(2));
        g2d.setColor(Color.black);
        g2d.draw(circle);
        g2d.setPaintMode();
    }

Poza tym rysuj takie rzeczy na panelu a nie ramce.

Super dzięki o tą jedną instrukcje chodziło :) Jak jest różnica między ramką a panelem?

0
jTextField1.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
 
        jTextField2.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
 
        jTextField3.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
 
        jTextField4.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
 
        jTextField5.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
 
        jLabel1.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel1.setText("Czystość azotu [%]");
 
        jLabel2.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel2.setText("Przepływ azotu [m3/h]");
 
        jLabel3.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel3.setText("Ciśnienie azotu [bar]");
 
        jLabel4.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel4.setText("Temperatura azotu [C]");
 
        jLabel5.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 18)); // NOI18N
        jLabel5.setText("Przepływ dobowy [m3/24h]"); 

Zmień na:

Font czcionka = new Font("Tahoma", 0, 18);
for(int a=1; a<=5; a++)
{
("jTextField" + i).setFont(czcionka);
("jLabel" + i).setFont(czcionka);
} 

Nie zapomnij dodać setText'ow.

W kodzie mogą być jakieś błędy, bo nie pisze z kompa.

0

@PrzepychaczPL, pomysł z pętlą nie jest zły, ale Twój kod to bzdury.

("jTextField" + i).setFont(czcionka);

Metoda setFont() wywołana na rzecz Stringa?

0

Napisałem, że nie piszę z kompa, więc nie mam eclipsa, co oznacza, że nie mam jak sprawdzić czy działa. Mimo wszystko myślę, że sposób w jaki ma to działać przekazałem dobrze.

PS
Pierwsza pochwała od Ciebie :O

0

Mimo wszystko myślę, że sposób w jaki ma to działać przekazałem dobrze.
Mam trochę inne zdanie.:P
Jedno rozwiązanie, to tworzyć tablice: jedna zawiera wszystkie JTextFields, druga JLabels. Jeśli tablic nie ma, to kod powinien wyglądać jakoś tak:

Font czcionka = new Font("Tahoma", 0, 18);
Component[] components = getComponents();
for(Component component:components)
{
    if(component instanceof JTextField)
    {
        ((JTextField)component).setFont(czcionka);
    }
    if(component instanceof JLabel)
    {
        ((JLabel)component).setFont(czcionka);
   }
}
0

Odnośnie czcionek, zamiast pętli, tablic, możesz skorzystać z tego:

Font font = new Font("Tahoma", Font.PLAIN, 14);
UIManager.put("TextField.font", font);
UIManager.put("Label.font", font);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1