integracja danych między java i c++

0

Posiadam dwie aplikacje jeden proces w Javie i drugi proces w C. Czy jest możliwość przekazania z C wskaźnika do Javy i viceversa. Czy jest jakakolwiek możliwość wymiany danych między tymi dwoma procesami ?

0

Zapomniałem dodać że chodzi mi o wymianę bez użycia socketów. Ale np. przy użyciu pamięci współdzielonej itp.

0

To raczej poroniony pomysł i nie pchałbym się w to. Użyj jakichś narzędzi przeznaczonych do tego celu -> middleware komunikacyjny. CORBA, ICE, albo z nowszych rozwiązać WebServices.

2
Shalom napisał(a):

To raczej poroniony pomysł i nie pchałbym się w to.

Nie znam sie, to sie wypowiem?

@OP:
Jesli twoje IPC ma oferowac persystencje, zainteresuj sie memory mapped file. Dobrym punktem wyjscia bedzie java.nio.MappedByteBuffer.
Do typowego ultra-szybkiego IPC stosuje sie DirectByteBuffer lub Unsafe. Alokujesz segment pamieci poza sterta i przekazujesz wskaznik do procesu w C/C++. Rozwiazanie bardzo szeroko stosowane w low latency (zwlaszcza w high frequency trading) ze wzgeldu na prostote i szybkosc dzialania.
Sporo instytucji stosuje Chronicle (https://github.com/OpenHFT/Java-Chronicle).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1