Wyświetlanie danych w równych kolumnach

Odpowiedz Nowy wątek
2014-01-19 00:38
0

Chciałabym wyświetlić dane w równych kolumnach.
Jest w tym problem że mam dane o różnej długości i tabulator się do tego nie nadaje.
Są jakieś inne sposoby? Podanie punktu od którego ma zacząć?

czyli np:
Imię Nazwisko
Jan Kowalski

a nie np:
Imię Nazwisko
Kunegunda Zamojska

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 00:59
0

Fajnie by było gdybyś powiedział jeszcze gdzie chcesz te dane wyświetlić..

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 01:07
0

Poczytaj o printf, można wyświetlać na konkretnej pozycji.

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 06:53
0

Jeśli chcesz wypisywać na konsoli, to jak napisał @szweszwe, metoda printf. Jeśli program ma interfejs graficzny, to metoda format z klasy String. Metodę format możesz użyć również w programie konsolowym.


To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell
edytowany 1x, ostatnio: bogdans, 2014-01-19 06:54

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 10:03
0

A do bardziej zaawansowanej zabawy w konsoli (np. rysowanie obramowań) użyj biblioteki JCurses


Registered Linux user #456405 | SCJP 6 | SCWCD 5 | SCBCD 5

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 19:30
0

Właśnie w konsoli chciałam wyświetlać dane.
Czytam i czytam o printf ale nie umiem się doszukać żeby wyświetlało dla zwykłego tekstu w kolumnach :(

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 19:43
0

Zerknij tutaj: http://docs.oracle.com/javase[...]l/java/data/numberformat.html

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 19:46
0
System.out.printf("%30s\n","czytam i nic nie rozumiem");

To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 20:27
0

Ale to i tak wyświetla mi tylko dane z przesunięciem, a nie dopasowuje do danych :(((

Pokaż kod. - szweszwe 2014-01-19 20:34

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 20:40
0
                    System.out.print(((Node) nW.item(0)).getNodeValue());
                    System.out.printf("%10s\t",((Node) prz.item(0)).getNodeValue() + ((Node) kodW.item(0)).getNodeValue());
                    System.out.printf("%10s\t",((Node) kursS.item(0)).getNodeValue());
                    System.out.println();

Pozostało 580 znaków

2014-01-19 20:48
0

Spróbuj pobawić się minusikiem:

"%-10s"

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0