IntelliJ vs eclipse - kontrowersje między IDE

4

Witam
Na początku wspomne, że nie wiedziałem gdzie dokładnie dodać ten temat, ale padło na dział Java bo głównie do tego mi te IDE służą.
Pytanie brzmi: co lepiej używać, eclipse czy sławne i chwalone IntelliJ?

Jeśli chodzi o warunki domowe to tak:
Generalnie pracuje w eclipse - i idzie tak-sobie jak to mówią. Szału nie robi, na słabszym laptopie potrafi sie zawiesić, no ale aż tak źle nie jest. Jak przeglądam forum to eclipse wyrzuca durne błędy i ogólnie ludzie po nim jadą. Kiedyś czytałem, że NetBeans be, a eclipse wygrywa, teraz natomiast czytam na odwrót :)
Co do IntelliJ: nie używałem go za dużo, w sumie tylko pare razy dla sprawdzenia. Wydaje sie być na prawde mocny bo juz na pierwszy rzut oka robi wrażenie, wsparcie frameworków, serwery javowe do pobrania "z automatu". Robi to wrażenie przynajmniej na mnie (może dlatego, że myślałem niegdyś ze eclipse to cud narodów..) Jednak powiedzmy sobie szczerze - IntelliJ dla przecietnego kowalskiego na użytek własny to pirat, bo oryginał przecież pare stówek i to w dolarach :) Jesli ktos pobierze powiedzmy (strzelam) wersje nr.10, to za update do wersji 11 trzeba zapłacić (kolejny raz). Więc używając bedąc nawet mega piratem, chociaz jakis czas jestesmy "w tył" o 1 wersje. Eclipse natomiast mamy darmowo, ciagle świeżą wersje.

Jeśli chodzi o warunki "firmowe"
Tu jestem ciekaw, bo nigdzie jeszcze nie pracuje/pracowałem. Gdzieś @Shalom pisał, że IntelliJ w duzych firmach, gdzie szefostwo wie, że to inwestycja, a nie wydatek.

Z mojej strony odczucia co do obu IDE są mieszane. IntelliJ wydaje sie znacznie lepsze, ale troche inna panuje tam (chyba!) zasada obsługi projektów (do tej pory nie odkryłem jak usunąć projekt-próbe :D) Mimo wyboru w menu: aplikacja Spring, aplikacja JEE itd. projekt tworzy sie tak jakby "czysto", jak biała kartka papieru. Biblioteki trzeba pododawać samodzielnie, pokonfigurować (co jest wg mnie dobre, ale trzeba już nieco ogarniać co-gdzie-jak)

Ciekawią mnie wasze odczucia na temat tych IDE :)
pozdrawiam!

1

Jeśli chodzi o IntelliJ to:

  1. Community Edition jest używalna, wsparcia dla dużych frameworków nie ma, ale do klepania w czystej Javie i Androidzie się nadaje. Licencja nie zabrania użycia komercyjnego: http://stackoverflow.com/questions/1583995/am-i-missing-something-about-the-intellij-announcement
  2. Wersja Ultimate jest za darmo dla projektów Open-Source. Wersja Personal kosztuje 179 euro + VAT. Wersja dla firm kosztuje 449 euro + VAT na stanowisko (przy czym z jednej licencji może korzystać wiele osób o ile nie korzystają w niej w tym samym czasie, czyli jeśli korzystają w różnych porach dnia na przykład). Pełne zestawienie wersji: http://www.jetbrains.com/idea/buy/license-matrix.jsp
  3. Upgrade dla wersji Personal to 89 euro + VAT. Zarówno kupienie nowej licencji jak i upgrade dają teraz dostęp do 1-Year Upgrade Subscription, czyli (z tego co rozumiem), jeśli w ciągu roku zostanie wydana nowa wersja główna (tzn nie licząc bugfixów ze zmianami w trzeciej liczbie w numerze wersji; zmiana drugiego numeru chyba jest już traktowana jako nowa wersja główna) to masz upgrade za darmo.
  4. Czasami są upusty, ja swoją licencję kupiłem przy upuście dość dużym (kilkadziesiąt procent). Trzeba polować :] http://blog.jetbrains.com/tag/sale/
3

@azalut nie znam nikogo kto zacząłby używać IntelliJ a potem chciał jednak wracać do Eclipse / Netbeansa. to sie po prostu nie zdarza i są ku temu powody. IntelliJ po prostu działa. W Eclipse niby jest masa wtyczek i cudów na kiju, ale raz dziennie coś sie wysypie i siedzisz godzinę googlając za tym jak problem rozwiązać. W IntelliJ takich rzeczy po prostu nie ma.
No i wsparcie dla frameworków jest o klasę wyżej niż w eclipse -> wsparcie dla AOP, oznaczanie w kodzie markerami gdzie się coś z użyciem AOP dzieje, oznaczanie i możliwość przeskakiwania pomiędzy wstrzykiwanymi zależnościami i miejscami gdzie wstrzykujesz. Analiza wstrzyknięć przed uruchomieniem (od razu wiesz ze o czymś zapomniałeś a nie dopiero jak sie deploy wysypie) i wiele wiele innych.

Jeśli chodzi o piracenie to:

  • bez przesady, nawet jako junior jesteś w stanie zarobić sobie na wersje personal w ciągu 2 dni ;]
  • są licencje edukacyjne, uczelnie często mają to zupelnie za darmo
  • są otwarte beta-testy (ostatnio były na przykład beta testy dla IntelliJ13 i można było sobie go używać zupełnie za darmo)
2

IntelliJ jest o klasę wyżej względem Eclipse.
Jeśli chodzi o development na Androida, to środowisko masz praktycznie darmowe. Android Studio jest bazowane na IntelliJ i regularnie aktualizowane, więc masz od razu porządne środowisko i nie płacisz za to nic.
Aplikacje w czystej javie można pisać w Community Edition, które jest darmowe. Dodatkowo, pyCharm dla Pythona oparty o IntelliJ jest darmowy (wersja Community Edition).
W przypadku developmentu webowego, warto kupić licencję komercyjną. Nie spotkałem się jeszcze wcześniej z tak stabilnym, wygodnym, estetycznym i wydajnym środowiskiem, jak IntelliJ.
Po opanowaniu skrótów klawiaturowych, praca jest bardzo szybka i przyjemna. Korzystałem dość długo z Eclipse i w życiu bym do niego nie wrócił. Przy większych projektach Eclipse jest powolny, toporny, chodzi, jak kobyła, zamula i trzeba go resetować. W IntelliJ prawie w ogóle nie ma takich problemów.

2

Jako zatwardziały eclipsowiec powiem wprost. Weź kredyt jak cię nie stać i kup InteliJ Idea, a jak cię stać to kup InteliJ Idea. Poczekaj jednak kilka dni, bo wyszła właśnie 13stka, a że zbliżają się święta to pewno jakaś promocja wpadnie.
Eclipse od pewnego czasu choruje na chorobę windowsa - ile RAMu dasz tyle zeżre i będzie wołał więcej. Idea tego nie robi. Jedyne co zabolało na początku to inna klawiszologia, ale idzie się przyzwyczaić. Import ustawień z eclipse odradzam. Nie wszystko się mapuje, nie wszystko co daje Idea jest w eclipse i tracisz pewne skróty.

1

Nic dodać nic ująć. Jak przyszedłem do firmy (używając wcześniej eclipse'a) w której 95% ludzi używa IntelliJ'a (firma posiada licencje) miałem z początku pewne opory żeby zmieniać IDE... ale po paru dniach i poznaniu wstępnie środowiska stwierdzam, że to była najlepsza decyzja i do eclipse'a nie mam zamiaru wracać :P ctrl+alt+shift+T rzadzi :D!

1

Hmm.. tak czytam o tym piractwie i hajsie potrzebnym na IntelliJ i się zastanawiam o co chodzi? Jakiś czas temu wpisałem w google nazwę IDE + download, wyskoczyła mi stronka jetbrains, skąd za free pobrałem IntelliJ IDEA Community Edition. Niemniej jednak zrobiłem to bo właśnie już wielokrotnie użytkownicy tego zacnego forum wychwalali to IDE i chciałem się przekonać czy faktycznie jest takie "cool" ? Na początku wiadomo - o co tu chodzi ? Po chwili znalazłem opcję importu projektów z Eclipse'a, co uczyniłem i bęc ! Miliard błędów - prawie w każdej linijce. Mówię "trudno, może te importy nie działają najlepiej". Stworzyłem więc nowy projekt, plik, zaczynam pisać... brak podpowiedzi, automatycznych importów itd., cośtam jeszcze mnie wkurzało - nie pamiętam co. Miałem do tego usiąść jakiś czas później ale jakoś nie było okazji i w końcu usunąłem program. Teraz czytam te posty i znowu IntelliJ wysmarowane miodem, no i się zastanawiam:może jednak jeszcze raz to ściągnę i postaram się przekonać ?

0

Qbisiek:
U mnie działa :P

Zawsze możesz zajrzeć do pomocy: http://www.jetbrains.com/idea/documentation/index.jsp
Na youTube:
Albo napisać posta na 4p z problemem ;]

Nota bene, nie tylko IntelliJ jest "wysmarowany miodem". Także PyCharm, WebStorm, PhpStorm tez są tutaj na 4p chwalone, a to tylko okrojone/ uproszczone/ tańsze warianty IntelliJa.

0

@Qbisiek ale błędów czego? W kodzie? No jak na pałe miałeś build patha ustawianego, albo tego typu kwiatki to się potem nie dziw... Ale że brak podpowiedzi, importów etc? Może ty ściągnąłeś jakiegoś DevCpp dla javy a nie IntelliJ? Albo ściągnąłes środowisko nie do tego języka do którego chciałeś? :D

0
Shalom napisał(a):

@Qbisiek ale błędów czego? W kodzie? No jak na pałe miałeś build patha ustawianego, albo tego typu kwiatki to się potem nie dziw... Ale że brak podpowiedzi, importów etc? Może ty ściągnąłeś jakiegoś DevCpp dla javy a nie IntelliJ? Albo ściągnąłes środowisko nie do tego języka do którego chciałeś? :D

Może po prostu na początku zapytało go jakiego JDK chce użyć, a on przeczytał, rzucił "yeah, whatever" i kliknął X w popupie...

W jednym importowanym projekcie właśnie coś źle doklikałem i każde użycie standardowej klasy kończyło się błędem + importy nie chodziły. Inna sprawa, że sterowanie z klawiatury w IntelliJ jest na tyle zaawansowane, że na początku trzeba trochę posiedzieć nad manualem, żeby potem robić to samo co w Eclipse, ale kilka razy szybciej ;)

0

No domyślam się, że pewnie coś przeklikałem za dużo albo za mało, być może na coś nie zwróciłem uwagi, ale moje ogólne pierwsze wrażenie było słabe - w porównaniu z eclipsem, gdzie jakoś szybciej się we wszystkim połapałem. Tak jak jednak pisałem moja przygoda z IntelliJ była dosyć krótka, dlatego zastanawiam się czy by może nie usiąść do tego jeszcze raz - tym razem bardziej na poważnie

0

Problemem może jest po prostu to, że community edition nie wspiera używanych przez niego frameworków?

0

@Shalom

  • bez przesady, nawet jako junior jesteś w stanie zarobić sobie na wersje personal w ciągu 2 dni ;]

No tak, tylko aktualnie nie pracuje, uczę się :) jeszcze troche minie do pierwszej pracy

@wiciu

Jeśli chodzi o development na Androida, to środowisko masz praktycznie darmowe.

Racja racja, tutaj wielki plus, androidowcy maja pole do popisu

Nie spotkałem się jeszcze wcześniej z tak stabilnym, wygodnym, estetycznym i wydajnym środowiskiem, jak IntelliJ.

Tak prawde mówiąc.. też właśnie adaptuje się do intellij i podobnie jak @Qbisiek mam problem taki, ze czesto wywali błąd, co prawda urzadzenie bardzo mądre bo podpowiada co zrobic i czesto działa. Wszystko działa na prawde fajnie, ale w kwestii błędów troszke ich można spotkać. Pewnie jak ktoś juz troche popracuje i "nauczy się używać" (tzn bedzie wiedział gdzie konfigurować facets/wersje jdk/zna skróty/frameworki, serwery itd. to nie bedzie to problemem :)

Weź kredyt jak cię nie stać i kup InteliJ Idea, a jak cię stać to kup InteliJ Idea.

@Koziołek no niezle haha

Generalnie mieszane odczucia mam, ale wchodzac w to IDE czuje się moc, wiec jak wy tak "smarujecie miodem" to srodowisko to mysle ze warto sie zainteresować. A jak jest w mniejszych firmach? jesli kazdy pracuje w eclipse ty tez masz w eclipse? jeśli kazdy pracuje w intellij - to ty tez dostajesz intellij (dla zielonego kupuja licencje za prawie 500 dolarów?)
Bo jeśli pracowałbym w intellij a potem poszedl do firmy ktora uzywa eclipse to bida z nędzą!:D

Zna ktoś jakieś tutoriale związane z intellij, co do tworzenia projektów zwiazanych z podstawowymi frameworkami tj. JSF Spring GWT, używaniem Mavena lub może Git'a itd? Myśle ze takie coś dla nowego usera tego IDE byłoby na prawde pomocne (pewnie istnieje jakaś dokumentacja ale nie moge jej odnaleźć :P znalazłem jakies FAQ i czytam sobie je póki co jak coś nie idzie)

1

No tak, tylko aktualnie nie pracuje, uczę się jeszcze troche minie do pierwszej pracy

To jeszcze prościej -> u mnie na uczelni mieliśmy IntelliJ, Pycharma, ReSharpera i masę innych zabawek za free :) Trzeba tylko żeby się jakiś prowadzący postarał.

Przy czym jeśli chodzi o IntelliJ to jego "moc" wychodzi dopiero przy wersji Enterprise moim zdaniem. Community jest spoko, ale szału nie ma i brak wsparcia dla frameworków boli. Ale Enterprise to jest to :)

0

A orientuje się ktoś czy w Intelli jest jakieś wsparcie dla JavaFX ?

0
Shalom napisał(a):

No tak, tylko aktualnie nie pracuje, uczę się jeszcze troche minie do pierwszej pracy

To jeszcze prościej -> u mnie na uczelni mieliśmy IntelliJ, Pycharma, ReSharpera i masę innych zabawek za free :) Trzeba tylko żeby się jakiś prowadzący postarał.

Przy czym jeśli chodzi o IntelliJ to jego "moc" wychodzi dopiero przy wersji Enterprise moim zdaniem. Community jest spoko, ale szału nie ma i brak wsparcia dla frameworków boli. Ale Enterprise to jest to :)

Właśnie jak to jest z wersjami dla studentów/uczniów. Jeśli placówka się zgłosi to jest tak, że dostaje X licencji na stanowiska na uczelni i trzeba 'po cichu' wynieść czy bardziej coś na zasadzie microsoftowego msdn aa?

1

U nas było tak że uczelnia miała odpowiedni klucz licencyjny który działał dla wszystkich chętnych. Musieliśmy tylko potem pod koniec roku napisać krótkie sprawozdania do czego używaliśmy danego produktu, z czego korzystaliśmy, co nam się podoba a co nie, etc.

0

Wiem, że to idzie znaleźć w goglu wpisujac fraze po polsku/angielsku, ale może macie jakas strone co do IntelliJ, żeby byl tam spis takich podstawowych rzeczy: tworzenie projektu javy enterprise, dolaczanie zewnetrznych bibliotek do projektu, tworzenie jakiegos tam projektu mavena, import z eclipse - co sie stanie jak co wybiore w menu (w sensie co robi poszczególna opcja) bo z angielskiego rozumiem, ale o co chodzi nie dokłądnie, jak np. pojawi sie skrót "ABC" i nie wiem co znaczy :D
Wiec moze ktoś ma jakies szybkie wprowadzenie?

@Shalom
co do studiów, na razie jestem w 3 klasie technikum takze jeszcze poczekam sobie poltora roku, jak nie dwa :) ale chetnie podpytam wykladowców już co mam "darmo". Aktualnie w szkole mamy darmowe wszystkie wersje windowsów, office, jakieś tam visual studia itp ;)

1

@azalut, w firmach kupuje się zazwyczaj tzw. "płynne licencje" (flow lic.), konfiguruje się serwer licencji i zazwyczaj przychodzisz na gotowe. Tak na przykład miałem kupionego JRebela w poprzedniej firmie. Co zabawne istnieją duże korporacje wzbraniające się przed zakupem licencji i stawiające na eclipse/netbeans choć te środowiska ledwo są wstanie uciągnąć ichnie projekty. Licencje kupują zazwyczaj firmy o specyfcznej kulturze, tam gdzie kasę liczy nie księgowy, a techniczny.

0

Licencje kupują zazwyczaj firmy o specyfcznej kulturze, tam gdzie kasę liczy nie księgowy, a techniczny.

@Koziołek tzn, że gdyby wziąc ilość firm w polsce to mniejsza ilość używa IntelliJ niż eclipse/netbeans'a?

Trochę mętlik w głowie od kiedy dowiedziałem się, że IntelliJ warte uwagi. Zawsze pracowałem na eclipse i jakoś tam szło. Teraz próbuje się przestawić na IntelliJ, ale wbrew pozorom błędy się pojawiają. Są problemy z uruchomieniem aplikacji swingowych, chociaż potrzeba tu tylko JDK/JRE, a webowe oparte na np. JSF również wyrzucaja błędy dot. serwera czesto.
Nie mówie że IntelliJ jest złe, tylko po prostu nie umiem się jeszcze z nim obchodzic :D
Myślicie ze warto w to "wejść" po całość - czytaj: odstawić eclipse i używać tylko IntelliJ?

Pytam bo może potem być tak, że za te x lat pójde na jakis staż/do pracy i będzie zonk bo używaja innego IDE. Wiadomo ze to tylko srodowisko i do wszystkiego można się zaadoptować, ale lepiej wejść w coś co się zna. Stąd pytanie, czy zająć się IntelliJ na serio czy zostać przy eclipse? Troche nużace momentami, że importuje projekt eclipsa, albo tworze nowy i nie działa cuś tam, czego w eclipse nie było i nie do końca wiem ocb i mija troche czasu, żeby to nareperować :)

0

Jakim sposobem chcesz znaleźć odpowiedź na pytanie jakie IDE poznać żeby za parę lat przydało się w pracy? Ucz się programowania, nowe IDE ogarniesz w kilka dni.

2

Pytam bo może potem być tak, że za te x lat pójde na jakis staż/do pracy i będzie zonk bo używaja innego IDE. Wiadomo ze to tylko srodowisko i do wszystkiego można się zaadoptować, ale lepiej wejść w coś co się zna.

Och nie! Wyobraź sobie że nie dość że mogą używac innego IDE, to jeszcze będziesz pracował w zupełnie nieznanym projekcie! Z obcymi ludźmi! Prawdopodobnie z zupełnie nieznanymi (bardzo często wewnętrznymi, słabo udokumentowanymi) bibliotekami! Takie już życie programisty, przyzwyczajaj się ;]

0
azalut napisał(a)

@Koziołek tzn, że gdyby wziąc ilość firm w polsce to mniejsza ilość używa IntelliJ niż eclipse/netbeans'a?

Zdecydowanie mniej firm wybiera Ideę, a jedynym czynnikiem o tym decydującym w większości przypadków jest konieczność płacenia za środowisko.

@MiL, @Shalom ma trochę racji w kwestii uczenia się IDE. Ja po przesiadce z eclipse używanego przez kilka dobrych lat po 10 godzin dziennie cierpiałem katusze używając Idei. Przykładowo to jak przekłada się koncepcja projektów i modułów z Idei na workspace z Eclipse pojąłem dopiero niedawno. O takich duperelach jak odruchy bezwarunkowe dla pewnych skrótów klawiaturowych nie wspomnę.
IDE nie można się nauczyć w kilka dni. Szczególnie jak jest to coś nowego. Jednak przestawienie odruchów zajmuje dużo czasu.

0

O wyborze IDE często decyduje wybór pluginów do projektu. Np. nie wyobrażam sobie robić projektu w Scali lub Pythonie używając Eclipse'a. Po prostu pluginy eclipsowe do tych języków są znacznie słabsze. Z Playem podobnie. Ale już np. jeśli chodzi o Springa to zupełnie nie wiem. Używałem kiedyś Eclipse i był ok.

W rozsądnych firmach masz wybór z jakiego środowiska korzystasz. U nas każdy pisze w czym chce.

Natomiast zostawiając sprawę pluginów na boku, Idea jest obiektywnie znacznie lepsza [1, 2] od Eclipse'a i to nawet w swojej darmowej wersji. Nie chodzi tutaj o "co" ma Idea czego nie ma Eclipse, tylko głównie o to "jak" to robi.
[1] http://java.dzone.com/articles/why-idea-better-eclipse
[2] http://stackoverflow.com/questions/239732/things-possible-in-intellij-that-arent-possible-in-eclipse

0

@Koziołek widzę, że się trochę rozumiemy w kwestii IDE ;) Przez ostatnie 2 dni męczyłem IntelliJ i ciekawie się go używa, ale jeszcze nie moge się do końca odnaleźć w niektórych opcjach. Dlaczego np dla każdego projektu JSF musze tworzyc tak jakby.. osobną instancje serwera tomcata? i dodawac "artifacty" do czego kolwiek służa (w dokumentacji przeczytalem ze to jakies pliki konfiguracyjne dla aplikacji - ale o co tu biega oO)

To co też zauważyłem jako zielony w sprawie IDE i Javy to fakt, ze każde IDE troche inaczej układa foldery/katalogi itd. w nowym projekcie. Maven też je inaczej układa :P (jeszcze go nie używałem więc się nie czepiać ze to oczywiste haha) Generalnie bardzo podobnie to wygląda, ale mimo to jakieś tam różnice są :)

Z tego co widze na ankiecie (moze nie w aktualnym momencie bo miedzy eclipse a netbeans jest remis) przez jakiś czas wiecej osob głosowało na własnie NetBeans. Czytałem też juz pare razy na forum tu i tam, na stackoverflow bodajże też, że netbeans niesłusznie oceniane jako złe, bo zaczyna bić eclipse na głowe. Tutaj widzę, że w firmach w ktorych pracujecie/uczycie się używa się własnie jego częsciej niz eclipsa? hmm ciekawe.. czy ankieta mówi prawde? Moze faktycznie warto olać eclipse po całość i jesli już wybierać miedzy freeware'em to NetBeans?

0

Za mała próba by wyciągać konstruktywne wnioski. Do NetBeansa dalej firmy są uprzedzone, przynajmniej w Polsce. A IntelliJ super tani nie jest. Dlatego moim zdaniem w mniejszych firmach, gdzie płace są co najwyżej średnie, mocno przeważać będzie Eclipse. W korpo bardziej prawdopodobne będzie używanie IntelliJa.

Zresztą nawet jeśli miałbyś samemu kupić Ideę, to może to mieć sens, jeśli będziesz miał parcie na rozwój kariery. Tzn Idea pozwoli ci być dużo bardziej produktywnym, dzięki czemu zapunktujesz u szefa/ menedżera/ etc i interes się zwróci z nawiązką.

Ja aktualnie używam:

  • NetBeansa do hobbystycznego klepania w Javie oraz C/ C++,
  • IntelliJ Community do hobbystycznego klepania w Scali,
  • IntelliJ Ultimate w robocie,

I jest spoko :) Eclipse jest na mój gust przekombinowany, a w zamian nie oferuje jakiejś super efektywności.

Aaa, i jeśli chodzi o Mavena czy tym podobne: znajomość takich narzędzi to mus. Przynajmniej Mavena. Ręczne zarządzanie zależnościami się nie skaluje. Robienie klona Mavena in-house nie ma sensu. Tak więc pasuje od zaraz tworzyć projekty w oparciu o jakiegoś popularnego build toola.

Maven to pewnego rodzaju standard w świecie Javy. Nie dość że importowanie projektu Mavenowego do dowolnego IDE działa znacznie lepiej niż importowanie projektów pomiędzy różnymi IDE, to jest mnóstwo narzędzi które ładnie integrują się z Mavenem. Po co robić integrację narzędzia z trzema różnymi IDE skoro można zrobić integrację z Mavenem i załatwić tym samym wszystko za jednym zamachem? ;]

0

@Wibowit

Za mała próba by wyciągać konstruktywne wnioski.
Też racja ^^
Ja osobiście do tej pory używałem eclipse na co dzień, czasem dla testów włączyłem coś tam w netbeans. Teraz przyzwyczajam się jak pisałem wyżej do IntelliJ :) mądre urzadzenie, pod wzgledem wsparcia w kodowaniu lepsze od eclipse ewidentnie. Co do integracji z frameworkami itp jestem w "fazie testów", póki co troche błędów sie pokazuje, ale jakoś udaje się je zareperować. Najczęsciej powstają przy importowaniu projektu eclipsa, do tej pory nie udało mi się nic dobrze zaimportować

Co do Mavena - tak się właśnie domyślam. Ostatnio poza kodowaniem wziąłem się tez za GIT'a, GitHub, chciałbym też poznać Mavena bo przez to co napisałeś tylko się upewniłem w tym co myślałem na temat jego działania itp, przydałby się też JUnit (służący do testowania klas?) i Profiler (do czego dokładnie nie wiem, coś z testowaniem pamięci, w ten deseń?). To takie 4 nazwy które chodzą za słowem Java i wertowane są w wielu tematach o aplikacjach javowych.

Pobrałem jakiś czas temu kilka video-tutoriali nt. Mavena (lubie uczyc sie z video tutoriali, duzo mi w glowie zostaje), ale może mógłbys polecić jakieś wprowadzenie do świata Mavena? :)

0

A czy licencja Personal pozwala na pracowanie w środowisku IntelliJ IDEA w pracy czy tylko w warunkach domowych? Tzn czy pracując w firmie mogę zakupić środowisko z licencją Personal czy trzeba wtedy wykupić Commercial License? Interesuje mnie wersja Ultimate, powieważ w pracy korzystamy ze Springa oraz Hibernate a Community Edition tego nie wspiera.

0

Jeśli masz umowę zlecenie / o dzieło / własną działalność gospodarczą to na dobrą sprawę mógłbyś używać licencji Personal. Jesli nie i jeszcze firma miałaby ci zapłacić za to środowisko to odpada.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1