Początki w Java EE, dynamiczna tabelka?

0

Witam,

Postanowiłem zacząćˇ pisać drobne aplikacje w Jave EE, po jednym dniu natrafiłem na problem. Wydziergałem sobie 'aplikacje' prezentującą dane w tabelce (początkowe pobierane z formularza w index.jsp), plik response.jsp zawiera:

<%@page contentType="text/html" pageEncoding="windows-1250"%>
<!DOCTYPE html>
<html>
    <head>
        <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
        <title>JSP Page</title>
    </head>
    <body>
        <jsp:useBean id="mybean" scope="session" class="org.mypackage.hello.Names" />
            <h1>Hello,  
            <jsp:setProperty name="mybean" property="name" />
            <jsp:getProperty name="mybean" property="name" />
            <jsp:setProperty name="mybean" property="surname" />
            <jsp:getProperty name="mybean" property="surname" />
            </h1>    
            
            <table border="2">
                <thead>
                    <tr>
                        <th>Name</th>
                        <th>Surname</th>
                    </tr>
                </thead>
                <tbody>
                    <tr>
                        <td><jsp:getProperty name="mybean" property="name" /></td>
                        <td><jsp:getProperty name="mybean" property="surname" /></td>
                    </tr>
                    <tr>
                        <td>test3</td>
                        <td>test4</td>
                    </tr>
                </tbody>
            </table>            
    </body>
</html>

To moje podstawy, wszystko tutaj działa. Jednak chciałbym wyświetlić dane zapisywał to tablicy[][], poprzez response.jsp. Tutaj pytanie jak odwołać się do tablicy zamieszczonej w innej klasie , i czy mogą na dynamicznie kształtować wielkością wyświetlanej tabelki?

0

Błagam. Nie rób sobie krzywdy i nie odkopuj trupa jakim jest JSP ;)

0

Mozliwe rozsadne alternatywy:
http://primefaces.org/
http://grails.org/

0

takze chce uczyc sie JEE i myslalem o servletach + jsp jednak widze ze wszedzie odradzaja tego, dlateog pytac od razu za Spring MVC sie wziasc czy za co chcialbym stworzyc na poczatek jakas strone z formularzem paroma podstronami jakies dane wybieraly w przszylosci dodac hibernate i pewnie wykresy (ale to pozniej) (przepraszam za brak polskich liter)

0

dolacze sie do pytania :P ktore technologie wybierac zeby byc "na czasie"? zeby nie odgrzebywac starosci? :) obecnie poznaje JSF i calkiem przystepne ale slyszalem ze ma to odejsc do lamusa

1

Zamiast użerać się z JSP weź zacznij pisać w Wicket albo w Vaadin. Względnie w "gołym" GWT>

0

a czy laczy sie GWT ze Spring MVC? czy to raczej dwie konkurencyjne technologie?

0

@Koziołek to może tak, JSF czy Vaadin? :) da rade klepać w vaadinie bez znajmosci jsf itd (moze to byc dziwne pytanie, ale jeszcze sie na tym nie znam :P)
i rozumiem ze wicket robi "podobną robote" do vaadina

edit
jak te wszystkie frameworki wymienione współgraja z własnie springiem MVC i stosem Javy EE? :P

1

Oczywiście, że da radę klepać w Vaadin bez znajomości JSF. Co więcej na początek nie trzeba mieć pojęcia o htmlu. Czysta Java. Wicket jest trochę inny, bardziej zbliżony do JSFa, ale tylko w pierwszym przybliżeniu - oba wymagają poklepania kodu html.

Zarówno Vaadin jak i Wicket integrują się ze springiem i JEE w elegancki sposób..

0

W takim razie @Koziołek juz na prawde nie wiem której technologii sie chwycić :D. Właśnie zaczałem bawić się JSF z zamiarem przejscia na Primefaces jak przerobie podstawy jsf zeby cos tam świtało. Teraz sie dowiaduje ze warto isc w strone Vaadina czy Wicketa. Która z tych technologii jest warta porzadnego przyłożenia sie do nauki? (chodzi mi o przyszłościowosc: jesli sie przypadkiem potoczy tak ze za pare lat bede aspirował na developera javowego, to zebym teraz nie poznawał technologii ktora za jakis czas bedzie do niczego nie potrzebna, albo wlasciwie juz staje sie "stara" - mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi :P)
Vaadin vs Wicket vs JSF? (GWT?)
i pewnie do backendu króluje Spring, jeśli sie nie myle

1

Tak naprawdę to żadna, bo za kilka lat będzie to zupełnie inny zestaw technologii :) Po pierwsze baw się tymi technologiami. Najprościej jest w Vaadin, potem Wicket. JSFy są za to popularne w korpo, bo na tym gównie wybudowano bardzo dużo softu.

IMO. Zacznij od Wicketa. To jest coś co warto poznać by w miarę bezboleśnie później zająć się JSFem.

0

było w edit ale przekopiuje tutaj :P
jak tak sie przygladam na liste componentów Vaadina i Primefaces, to ten drugi wydaje sie byc bogatszy, a moze tylko mi sie zdaje?
http://demo.vaadin.com/book-examples-vaadin7/book#layout.tabsheet.basic
http://www.primefaces.org/showcase/ui/home.jsf

@Koziołek najbardziej ciagnie mnie ku vaadinowi, moze to dlatego ze ma taki "swingowy" styl tworzenia GUI do ktorego bylem przyzwyczajony jakis czas :P
w primefaces podoba mi sie liczba ciekawych componentów
Musze sie zdecydowac w koncu na cos, zeby tak nie skakac to tu to tam, jakis dobry tutorial do wicketa i vaadina moze?:)
sam do wicketa znalazłem:
http://www.mkyong.com/tutorials/wicket-tutorials/
ale o czyms fajnym o vaadinie głucho w goglu

0

@azalut vaadin jest mocno swingowe. PF ma teoretycznie więcej komponentów, ale tylko na demo. Obczaj addonsy vaadin.

0

@Koziołek rozumiem ze addony Vaadina to takie dodatki UI? (i nie tylko z tego co widze) sporo ich tutaj, dodaje sie jako zwykly external jar do projektu?

PF ma teoretycznie więcej komponentów, ale tylko na demo.

Mam rozumieć ze wiekszość z komponentów z dema nie działa poprawnie :P?

Tak sobie myśle.. może zostane przy JSF skoro juz zaczałem, potem primefaces pogrzebie. Jak mówisz ze Vaadin najbardziej przyswajalny to potem zeby sie przesiasc na niego bedzie latwiej, a o Wickecie też mówisz ze podobne do JSF. Mam mętlik teraz straszny w głowie :D

0

Komponenty z demo są specjalnie przygotowane by pokazac inne komponenty w bardziej złożonym środowisku. W Vaadin jest to jar+wpis w jednym xmlu.

0

Komponenty z demo są specjalnie przygotowane by pokazac inne komponenty w bardziej złożonym środowisku.

Bardziej złożonym środowisku to znaczy.. :D

#edit
co do vaadina wydaje sie na prawde ciekawy, jednak troche strach, żeby potem nie było ze zostane "programistą tylko od drag&dropa" (w rozumieniu ze zapomne języka)

0
azalut napisał(a):

Tak sobie myśle.. może zostane przy JSF skoro juz zaczałem, potem primefaces pogrzebie. Jak mówisz ze Vaadin najbardziej przyswajalny to potem zeby sie przesiasc na niego bedzie latwiej, a o Wickecie też mówisz ze podobne do JSF. Mam mętlik teraz straszny w głowie :D

Jeśli już dłubiesz coś w JSF to polecam od razu na spółkę z primefaces, nie ma co odkładać tego na później.

Co do Vaadina to sam jakiś czas temu się go uczyłem, lecz zrezygnowałem póki co, bo dla 'siódemki' było wtedy mało exampli albo ja nie potrafiłem znaleźć

0

Jeśli już dłubiesz coś w JSF to polecam od razu na spółkę z primefaces, nie ma co odkładać tego na później.

@hcubyc Owszem, dłubie. jednak na razie jestem na samym początku bo czytam sobie tutorial na stronie coreservlets.com, gdzie jest dość długo wyjaśniony każdy aspekt. Nie wiem czy nie przejsc na jakis tutorial ekspresowy?

Zdaje mi się, że najlatwiej byloby ogarnąć te podstawowe rzeczy dot. jsf, potem primefaces na tym samym poziomie i potem rozwijac coraz dalej i kopać i kopać

0

Sam się też uczę JSF i PF, ale wygląda to bardziej tak jak opisałeś w innym wątku - example, przerobionie żeby zobaczyć z czym to się je, pozbycię się zbędneog narzutu exampla i dalej rozwój tego.

0

otóż to, dlatego zastanawiam się w co zacząć isc zeby mi sie po miesiacu nie odwidziało, że nie pasuje i sie okaże ze mogłem wziąć co innego. Wiadomo ze nic nie jest idealne, ale lepiej wybrać lepiej niz gorzej :D
@hcubyc
z których exampli/tutoriali korzystasz?:)

0

Zawsze mozesz sprobowac ASP.NET. Dlaczego? Bardziej przyjazne (łopatologiczne wrecz) tutoriale, wiecej materialow dla poczatkujacych. Nie bedziesz mial takich problemow, ze nie mozesz sie zdecydowac na konkretna technologie, albo ze za kilka lat bedzie malo popularna. Nawyki z .NET pozwala latwo przerzucic sie na Jave, bo generalnie C# jest podobny, tylko nieco nowoczesniejszy i masakrycznie latwy.

Masz tak naprawde dwa liczace sie frameworki WebForms (wciaz zywe i aktywne (miedzy innymi dzieki Sharepointowi, w ktorym uzywa sie roznych kontolek ASP np. Telerik, DevExpress), ale popularnosc nieco spada) no i ASP.NET MVC, ktory jest podobny do Spring MVC tylko duzo latwiejszy do naucznia biorac pod uwage gotowe materialy np. ten tutorial z Entity Frameworkiem:
http://www.asp.net/mvc/tutorials/getting-started-with-ef-using-mvc/creating-an-entity-framework-data-model-for-an-asp-net-mvc-application

Co do Javy, JSF 1.2 mimo ze ma juz kilka dobrych lat wciaz jest popularny, wiec moge smialo twierdzic, ze znajomosc JSF bedzie jeszcze przydatna umiejetnoscia przez kilkanascie lat. Moim zdaniem JSF jest latwy, gdyz nie trzeba znac JavaScript. IMO takich wynalazkow jak Wicket, Vaadin warto nauczyc sie w pracy, gdy beda potrzebne bo latwiej o prace w JSF/Spring MVC, a potem fajnie jest poznawac mniej popularne wynalazki juz po ugruntowaniu swojej pozycji na rynku pracy (chyba, ze ma sie czas na wszystko, to co innego).

0

@azalut
Jeśli chodzi o JSF to Spring Roo, tylko w moim odczuciu to się nadaje tylko do tego, żeby właśnie zrobić sobie jakiegoś podstawowego CRUDa, a potem jak najszybciej pozbyć się wszelkich narzutów Roo.
Oprócz tego takie podstawowe sprawy to blog balusC, mkyong.com i jeszcze tutaj odnośnie integracji spring security z jsf, tylko uwaga tam są bugi: http://mprabhat.wordpress.com/2012/09/23/integrating-spring-security-3-1-and-jsf-2-0/

0

@azalut bardziej skomplikowane środowisko to np. pokazanie jak działają slidery na przykładzie ColorPicker.
@hcubyc przykładów do Vaadin 7 jest już dość dużo. Zresztą zmian dla programisty nie ma aż tak wiele w porównaniu z 6 by potrzebny był cały nowy zestaw tutoriali. Przynajmniej na poziomie podstawowym.

0

@hcubyc czyli rozumiem, że jeśli mówisz "uczę się JSF" nie chodzi o czyste JSF, ale o nauke też wszystkich (no może wiekszosci) frameworków ktore z nim współpracuja i sposobu w jaki z nim współpracują? :)
Osobiście robie czyste JSF, już to powoli zaczynam rozumieć, dojde troche dalej to może warto też wziąć się za coś dodatkowego, tj. Primefaces albo integracja wlasnie ze Springiem Security?

Co do Spring Roo slyszalem ze ciekawe bo mozna robic szybko, sprawnie i zrozumiale, ale na dłuższa mete nieprzydatne, stad pytanie czy warto sie za to brac w ogole? (pomijajac kwestie ludzkiej ciekawości)

@Koziołek chyba chwytam do czego pijesz z primefaces, chodzi o to, że wspomniany ColorPicker tak na prawde składa sie z kilku innych componentów? wybacz jesli kłamie :)

0

@azalut
No tak, mam pewien pomysł i o ile możliwe byłoby wykonanie go w całości w JSF, ale da radę łatwiej w jakimś innym frameworku to po co się męczyć skoro mogę się czegoś dodatkowego nauczyć?
Co do Roo - jak znajdziesz dobry example w sieci, tego co chcesz to nie bawiłbym się w Roo.

0

@azalut, dokładnie jeden komponent składający się z kilku innych. Zresztą bardzo często jest tak, że jakiś funkcjonalności nie zaprezentujesz w izolacji i trzeba tworzyć bardziej skomplikowane dema.

0

No tak, mam pewien pomysł i o ile możliwe byłoby wykonanie go w całości w JSF, ale da radę łatwiej w jakimś innym frameworku to po co się męczyć skoro mogę się czegoś dodatkowego nauczyć?

No tak @hcubyc tylko trzeba jeszcze wiedzieć od czego są te wszystkie frameworki :D to nie sarkazm, smieje sie

Definitywnie @Koziołek może zostane przy tym JSF, potem primefaces i jak ogarne sprawe to coś co pozwoli fajnie pisać, a potem mieć szanse gdzieś zaistnieć w świecie (jakis backend, spring czy cus :P w czasie sie wyjaśni)

Pozostaje tylko kwestia tempa nauki, pytanie czy poradniki dot. JSF przerabiać te dłuzsze, dokłądniejsze z przykładami na wszystko czy może wziąć taki tutorial-skrócona-wersja, a po przerobieniu samo sie poukłada i bardziej szczegółowe rzeczy sie same wyjaśnia?
Pytam bo nie chce spedzić 2 miesiecy na przerabianiu rzeczy ktore mogłyby w prawdzie przyjsc same

0

A co sądzicie o SpringMVC + FreeMarker na początek?

Jakie są wady tego podejścia względem powiedzmy JSF?

0

Widzę że poruszyłem temat rzekę ;) Wybrałem JSF ponieważ w miejscu gdzie pracuje akurat on jest wykorzystywany, i wiem że to staroć. Z tego co widzę jest stosunkowo prosta. Dzięki za rady ale zacznę od niego, mam dość duże braki zwłaszcza jeśli chodzi o HTML. W przyszłości pewnie przeskoczę na coś nowszego.

Dzięki za rade

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1