JasperReport - elementy listy w details

0

Witam,
Mam raport, któremu danych dostarczam w poniższy sposób:

JasperPrint jp = JasperFillManager.fillReport(is, params, new JRBeanCollectionDataSource(pl.itmedia.print.RozliczenieWydruk.getDane(daneDoWstawienia)));

Wszystko gra, ale obiekt "rozliczenie" klasy Rozliczenie zawiera listę.


public class Rozliczenie{


public static List<Rozliczenie> getRozliczenie(MojeDane daneDoWstawienia){
    List<Rozliczenie> lista = new ArrayList<Rozliczenie>();
    Rozliczenie r = new Rozliczenie();
    r.setDataRozliczenia(daneDoWstawienia.getJakisObiektDaty());
    r.setPracownik(daneDoWstawienia.getJakisObiektPracownika());
    r.setPozycje(daneDoWstawienia.getJakasListaPozycji());
    lista.add(r);
    }




// gettery i settery

private Date dataRozliczenia;
private Pracownik pracownik;
private List<PozycjaRozliczenia> pozycje;
}

Pytanie brzmi: Wszystkie dane w raporcie (data, pracownik) wyświetlają się bardzo ładnie, ale w jaki sposób w sekcji DETAILS wyświetlić poszczególne elementy listy ? W tej chwili wstawia mi listę jako jeden obiekt zamiast elementy tej listy, coś a'la:
[pl.mojapaczka.MojaKlasa@1ed23ef...

0

Odp. subreport

0
SubRogo napisał(a):

Odp. subreport

Subreport to pierwsza myśl jaka sie nasuwa. Niestety nie zdaje egzaminu w tym wypadku, podobnie jak komponent Lista.
Znalazłem rozwiązanie, które rzekomo autorowi działa. Mi niestety nie :

http://stackoverflow.com/questions/12209300/jrbeancollectiondatasource-how-to-show-data-from-the-java-util-list-from-javabe

U mnie raport sie kompiluje, ale w trakcie działania programu mam :

Exception in thread "Thread-1" net.sf.jasperreports.engine.JRRuntimeException: net.sf.jasperreports.engine.fill.JRExpressionEvalException: Error evaluating expression :
Source text : $F{cities}
at net.sf.jasperreports.components.list.VerticalFillList.prepare(VerticalFillList.java:139)

0

ok, problem rozwiązany. Link, który podałem jest rozwiązaniem problemu - mój błąd był banalny (błędne rzutowanie).
Zapewne w podobny sposób możnaby uzyć subreportu, ale uzycie komponentu listy wydało mi się lżejsze.
Dzięki SubRogo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1