Java bez znajomości PHP??

0

Witam.

Od kilku lat piszę systemy desktopowe oparte o różne tehnologie. Ostatnio postanowiłęm zainwestować w technologie webowe. Interesuje mnie tylko Java. Bo lubię. Bardzo. Jest to decydujący czynnik subiektywny. I jednocześnie bardzo nie lubię PHP. Ponadto liczę, że w pracy zawodowej bardziej mi się przyda Java. Czynnik ekonomiczny, stosunek formy do treści itd są nieistotne, bo nie będę tworzył projektu komercyjnego. Po prostu będę sobie dłubał dwa projekty (sklep/serwis aucyjny i serwis gier ala kurnik) i mogą się tworzyć powoli, może być coś prościej w php - ja i tak wybiorę Jave.

Pytanie:
-czy da się (praktycznie) pisać w Javie apliakcje internetowe typu jak wyżej wymieniłem bez znajomości PHP. Jave znam - JSE, podstawy serwletów, kiedyś JME. Natomiast nigdy nie tworzyłem stron w niczym. Jest dużo książek typu: "jak napisać sklep w php", "jak stworzyć cms w php" itp itd. W wielu książkach są rozbudowane praktyczne przykłady. Książki do JEE, JSP, Servlets itp raczej opisują samą technologie. Wiec oto pytam Was:
-czy potrzeba znać PHP podchodząc do Javy w kontekście stron/serwisów internetowych.

3

Nie trzeba. Ja bym powiedział że nawet lepiej nie znać PHP, bo przynajmniej nie ma sie głupich nawyków.

0
Shalom napisał(a):

Ja bym powiedział że nawet lepiej nie znać PHP, bo przynajmniej nie ma sie głupich nawyków.

Odnośnie samego języka to oczywiście sie zgadzam. Nawet gdybym sie zdecydował, że dla lepszego obycia "liznę" troche php, starałbym się z całych sił nie przesiąknąć nim. Znam wiele języków, potrafię podchodzić do języka z dystansem.

Może powinienem inaczej zadać pytanie:
-Czy Java to dobry język/technologia do stworzenia pierwszej/drugiej/trzeciej...czy dopiero n-tej strony?

2

Od 113 strony mozna smialo uderzac z Java, wczesniej nie ma sensu...

  • Daruj sobie to PHP, ono jest jak klatwa. Zostawia zmiany w psychice do konca zycia.
0

A ja się zapytam przy okazji jak z wydajnością? Z jednej strony php jest skryptowy co znaczy wolniejszy, ale znam parę osób które dłubią w nim i mówią że wcale nie jest taki wolny, że do generowania treści html został stworzony i jest cool. Z drugiej strony patrząc ile taki JSF robi żeby doprowadzić widoki i komponenty do całości to trochę schodzi (chociaż fakt, czytelniej). Zakładając że mamy taki sam serwis, napisany w ten sam sposób co by wyszło szybciej? PHP czy java w JSF lub Springu na np. tomcacie? I to samo pytanie ale do usług sieciowych?

0

Nie wiem jak Joomla, ale ZenCart właśnie wygląda jak zupa tagów z małymi rodzynkami - instrukcjami PHP. Połowę mojej pracy z tym skryptem poświęcałem na przerabianie tego na kod strukturalny (obiektowość to już byłby zbytek łaski).

Ale nie musi tak być, można zastosować jakiś OOP framework, można napisać swój obiektowy.

Jeśli chodzi o wydajność PHP to jest wiele rozwiązań usprawniających wydajność skryptów.

  1. cache opkodu (np. APC)
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PHP_accelerators

  2. profilery - xdebug
    http://blog.nexcess.net/2011/01/29/diagnosing-slow-php-execution-with-xdebug-and-kcachegrind/

  3. cache

  1. reverse proxy
  1. database sharding
  1. kompilatory PHP
  • HipHop for PHP

i wiele jeszcze innych rozwiązań.

Pojedynczy program liczący w pamięci tysiące liczb bez dostępu do danych zewnętrznych na pewno będzie szybszy w Java.
Ale jak się weźmie pod uwagę dostęp do bazy danych, plików i serwerów zewnętrznych to zaczynają mieć znaczenie inne czynniki niż język. I wtedy można sobie wyobrazić że ktoś nawali w Java a ktoś inny zrobi to dobrze w PHP.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1