Witam. Mam do zrobienia projekt "Mierniki wychyłowe" za pomocą komponentu. Program ma wczytywać dane z pliku a następnie wyświetlać te dane na mierniku np prędkościomierzu. Mam zaprojektowane już gui. Wygląda jak tablica rozdzielcza samochodu. Projekt posiada plik z gui oraz pliki z komponentami, które rysują mi wskazówkę pokazującą daną wartość. Gdy ustawię na sztywno jakąś wartość w pliku komponentu to wszystko działa poprawnie. Problem zaczyna się gdy w pliku gui zostają dane wczytane z pliku txt a następnie przekazane do pliku komponentu. Po prostu program się odpala ale wyświetla wartość ustawioną na sztywno w komponencie. Kombinuję i nie wiem jak zrobić odświeżanie tego komponentu aby wyświetlał wartość pobraną z pliku. Wiem, że może trochę zawile to napisałem ale może będzie ktoś w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Poniżej wrzucam kod z pliku z gui oraz kod z komponentu.

Plik z gui wygląda tak:

import java.awt.Color;
import java.awt.Font;
import java.io.BufferedReader;
import java.io.FileNotFoundException;
import java.io.FileReader;
import java.io.IOException;
import java.util.logging.Level;
import java.util.logging.Logger;
import javax.swing.JLabel;
import javax.swing.JOptionPane;

/*
 * To change this template, choose Tools | Templates
 * and open the template in the editor.
 */

/**
 *
 * @author Picia
 */


public class tablica extends javax.swing.JFrame {

   FileReader fr = null;
   String linia = "";
   String lol;
    
   public tablica() {
        initComponents();
        wczytanie ();
        
        
       Predkosc pred = new Predkosc();
       pred.setSize(300, 321);
       jPanel2.add(pred);
       jPanel2.repaint();
       pred.fireUpdate.start();
       
       Temperatura temp = new Temperatura();
       temp.setSize(258, 258);
       jPanel1.add(temp);
       
       Paliwo fuel = new Paliwo();
       fuel.setSize(258, 258);
       jPanel4.add(fuel);
       
       Obroty obrot = new Obroty();
       obrot.setSize(300, 321);
       jPanel3.add(obrot);
    }

    /**
     * This method is called from within the constructor to initialize the form.
     * WARNING: Do NOT modify this code. The content of this method is always
     * regenerated by the Form Editor.
     */
    @SuppressWarnings("unchecked")
    // <editor-fold defaultstate="collapsed" desc="Generated Code">                          
    private void initComponents() {

        jPanel1 = new javax.swing.JPanel();
        jLabel1 = new javax.swing.JLabel();
        jPanel2 = new javax.swing.JPanel();
        jLabel2 = new javax.swing.JLabel();
        jPanel3 = new javax.swing.JPanel();
        jLabel3 = new javax.swing.JLabel();
        jPanel4 = new javax.swing.JPanel();
        jLabel4 = new javax.swing.JLabel();
        jPanel5 = new javax.swing.JPanel();
        jComboBox1 = new javax.swing.JComboBox();
        jLabel5 = new javax.swing.JLabel();
        jButton1 = new javax.swing.JButton();

        setDefaultCloseOperation(javax.swing.WindowConstants.EXIT_ON_CLOSE);
        setBackground(new java.awt.Color(0, 0, 0));
        setPreferredSize(new java.awt.Dimension(1125, 450));

        jPanel1.setBackground(new java.awt.Color(0, 0, 0));

        jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3.png"))); // NOI18N
        jLabel1.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() {
            public void mouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
                pokaz(evt);
            }
        });

        jPanel2.setBackground(new java.awt.Color(0, 0, 0));

        jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1.png"))); // NOI18N
        jLabel2.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() {
            public void mouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
                pokaz_pred(evt);
            }
        });

        javax.swing.GroupLayout jPanel2Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel2);
        jPanel2.setLayout(jPanel2Layout);
        jPanel2Layout.setHorizontalGroup(
            jPanel2Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel2Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jLabel2)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );
        jPanel2Layout.setVerticalGroup(
            jPanel2Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel2Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jLabel2)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );

        javax.swing.GroupLayout jPanel1Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel1);
        jPanel1.setLayout(jPanel1Layout);
        jPanel1Layout.setHorizontalGroup(
            jPanel1Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel1Layout.createSequentialGroup()
                .addComponent(jLabel1)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE)
                .addComponent(jPanel2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                .addGap(0, 0, 0))
        );
        jPanel1Layout.setVerticalGroup(
            jPanel1Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel1Layout.createSequentialGroup()
                .addGroup(jPanel1Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING)
                    .addComponent(jPanel2, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addComponent(jLabel1))
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );

        jPanel3.setBackground(new java.awt.Color(0, 0, 0));

        jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2.png"))); // NOI18N
        jLabel3.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() {
            public void mouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
                pokaz_obroty(evt);
            }
        });

        javax.swing.GroupLayout jPanel3Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel3);
        jPanel3.setLayout(jPanel3Layout);
        jPanel3Layout.setHorizontalGroup(
            jPanel3Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel3Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jLabel3)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );
        jPanel3Layout.setVerticalGroup(
            jPanel3Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel3Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jLabel3)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );

        jPanel4.setBackground(new java.awt.Color(0, 0, 0));

        jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4.png"))); // NOI18N
        jLabel4.addMouseListener(new java.awt.event.MouseAdapter() {
            public void mouseClicked(java.awt.event.MouseEvent evt) {
                pokaz_paliwo(evt);
            }
        });

        javax.swing.GroupLayout jPanel4Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel4);
        jPanel4.setLayout(jPanel4Layout);
        jPanel4Layout.setHorizontalGroup(
            jPanel4Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel4Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jLabel4)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );
        jPanel4Layout.setVerticalGroup(
            jPanel4Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel4Layout.createSequentialGroup()
                .addGap(63, 63, 63)
                .addComponent(jLabel4)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );

        jPanel5.setBackground(new java.awt.Color(204, 204, 204));

        jComboBox1.setModel(new javax.swing.DefaultComboBoxModel(new String[] { "Standardowy", "Morski", "Czerwony", "Zielony", "Niebieski", "Żółty" }));

        jLabel5.setFont(new java.awt.Font("Tahoma", 0, 14)); // NOI18N
        jLabel5.setForeground(new java.awt.Color(255, 255, 255));
        jLabel5.setText("Wybierz kolor tarczy:");

        jButton1.setText("Zmień");
        jButton1.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
            public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
                zmien(evt);
            }
        });

        javax.swing.GroupLayout jPanel5Layout = new javax.swing.GroupLayout(jPanel5);
        jPanel5.setLayout(jPanel5Layout);
        jPanel5Layout.setHorizontalGroup(
            jPanel5Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(jPanel5Layout.createSequentialGroup()
                .addComponent(jLabel5)
                .addPreferredGap(javax.swing.LayoutStyle.ComponentPlacement.UNRELATED)
                .addComponent(jComboBox1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                .addPreferredGap(javax.swing.LayoutStyle.ComponentPlacement.RELATED)
                .addComponent(jButton1)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );
        jPanel5Layout.setVerticalGroup(
            jPanel5Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING, jPanel5Layout.createSequentialGroup()
                .addContainerGap()
                .addGroup(jPanel5Layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.BASELINE)
                    .addComponent(jLabel5)
                    .addComponent(jComboBox1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addComponent(jButton1))
                .addContainerGap(75, Short.MAX_VALUE))
        );

        javax.swing.GroupLayout layout = new javax.swing.GroupLayout(getContentPane());
        getContentPane().setLayout(layout);
        layout.setHorizontalGroup(
            layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING, false)
                    .addComponent(jPanel5, javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, Short.MAX_VALUE)
                    .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                        .addComponent(jPanel1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                        .addGap(0, 0, 0)
                        .addComponent(jPanel3, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                        .addGap(0, 0, 0)
                        .addComponent(jPanel4, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)))
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );
        layout.setVerticalGroup(
            layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
            .addGroup(layout.createSequentialGroup()
                .addGroup(layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
                    .addComponent(jPanel4, javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                    .addGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.TRAILING, layout.createParallelGroup(javax.swing.GroupLayout.Alignment.LEADING)
                        .addComponent(jPanel1, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                        .addComponent(jPanel3, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)))
                .addGap(0, 0, 0)
                .addComponent(jPanel5, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE, javax.swing.GroupLayout.DEFAULT_SIZE, javax.swing.GroupLayout.PREFERRED_SIZE)
                .addGap(0, 0, Short.MAX_VALUE))
        );

        pack();
    }// </editor-fold>                        

    
    
    private void zmien(java.awt.event.ActionEvent evt) {                       
         String stringS = jComboBox1.getSelectedItem().toString();
       if (stringS.equals("Standardowa")) {
                jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4.png")));
                } 
                else if (stringS.equals("Morski")){
                jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3_a.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1_a.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2_a.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4_a.png")));
                } 
       else if (stringS.equals("Czerwony")){
                jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3_b.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1_b.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2_b.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4_b.png")));
                } 
       else if (stringS.equals("Zielony")){
                jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3_c.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1_c.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2_c.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4_c.png")));
                } 
       else if (stringS.equals("Niebieski")){
               jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3_d.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1_d.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2_d.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4_d.png")));
                } 
       else if (stringS.equals("Żółty")){
                jLabel1.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/3_e.png")));
                jLabel2.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/1_e.png")));
                jLabel3.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/2_e.png")));
                jLabel4.setIcon(new javax.swing.ImageIcon(getClass().getResource("/icon/4_e.png")));
                } 
      
    }                      

    private void pokaz(java.awt.event.MouseEvent evt) {                       
        JOptionPane jopt = new JOptionPane();
Temperatura temp = new Temperatura();

double A = temp.getA();
String aString = Double.toString(A);

String result;
result = "<html>Temperatura Twojego silnika wynosi: " + aString + " <sup>o</sup>C";
JLabel resLabel = new JLabel(result);
resLabel.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 25));
resLabel.setForeground(Color.RED);
//jopt.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 50));

jopt.showMessageDialog( null, resLabel, "Temperatura silnika", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE );
    }                      

    private void pokaz_pred(java.awt.event.MouseEvent evt) {                            
         JOptionPane jopt = new JOptionPane();
Predkosc pred = new Predkosc();

double A = pred.getA();
String aString = Double.toString(A);

String result;
result = "<html>Prędkość Twojego samochodu wynosi: " + aString + " KM/H";
JLabel resLabel = new JLabel(result);
resLabel.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 25));
resLabel.setForeground(Color.RED);
//jopt.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 50));

jopt.showMessageDialog( null, resLabel, "Prędkość samochodu", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE );
    }                           

    private void pokaz_obroty(java.awt.event.MouseEvent evt) {                              
        JOptionPane jopt = new JOptionPane();
Obroty obr = new Obroty();

double A = obr.getA();
String aString = Double.toString(A);

String result;
result = "Obroty Twojego silnika wynoszą: " + aString + " RPM";
JLabel resLabel = new JLabel(result);
resLabel.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 25));
resLabel.setForeground(Color.RED);
//jopt.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 50));

jopt.showMessageDialog( null, resLabel, "Obroty silnika", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE );
    }                             

    private void pokaz_paliwo(java.awt.event.MouseEvent evt) {                              
        JOptionPane jopt = new JOptionPane();
Paliwo pal = new Paliwo();

double A = pal.getA();
String aString = Double.toString(A);

String result;
result = "W baku masz: " + aString + " litrów paliwa";
JLabel resLabel = new JLabel(result);
resLabel.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 25));
resLabel.setForeground(Color.RED);
//jopt.setFont(new Font("Monospaced", Font.BOLD, 50));

jopt.showMessageDialog( null, resLabel, "Stan paliwa", JOptionPane.INFORMATION_MESSAGE );
    }                             

    private void wczytanie(){
        final Predkosc ustaw = new Predkosc();
        Thread predkosc = new Thread(){
 
   public void run(){
        // OTWIERANIE PLIKU:
   try {
     fr = new FileReader("predkosc.txt");
   } catch (FileNotFoundException e) {
       System.out.println("BŁĄD PRZY OTWIERANIU PLIKU!");
       System.exit(1);
   }

   BufferedReader bfr = new BufferedReader(fr);
   
   try {
     while((linia = bfr.readLine()) != null){
        double P = ustaw.getA();
        lol = Double.toString(P);
        System.out.println(lol);
        double A = Double.parseDouble(linia);
        ustaw.setA(A);
        ustaw.repaint();
        jPanel2.repaint();
        try {
               sleep(5000);
           } catch (InterruptedException ex) {
               Logger.getLogger(tablica.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);
           }
     }
    } catch (IOException e) {
        System.out.println("BŁĄD ODCZYTU Z PLIKU!");
        System.exit(2);
   }

   // ZAMYKANIE PLIKU
   try {
     fr.close();
    } catch (IOException e) {
         System.out.println("BŁĄD PRZY ZAMYKANIU PLIKU!");
         System.exit(3);
        }
   }};
        predkosc.start();
        }
    
    /**
     * @param args the command line arguments
     */
    public static void main(String args[]) {
        /* Set the Nimbus look and feel */
        //<editor-fold defaultstate="collapsed" desc=" Look and feel setting code (optional) ">
        /* If Nimbus (introduced in Java SE 6) is not available, stay with the default look and feel.
         * For details see http://download.oracle.com/javase/tutorial/uiswing/lookandfeel/plaf.html 
         */
        try {
            for (javax.swing.UIManager.LookAndFeelInfo info : javax.swing.UIManager.getInstalledLookAndFeels()) {
                if ("Nimbus".equals(info.getName())) {
                    javax.swing.UIManager.setLookAndFeel(info.getClassName());
                    break;
                }
            }
        } catch (ClassNotFoundException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(tablica.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (InstantiationException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(tablica.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (IllegalAccessException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(tablica.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        } catch (javax.swing.UnsupportedLookAndFeelException ex) {
            java.util.logging.Logger.getLogger(tablica.class.getName()).log(java.util.logging.Level.SEVERE, null, ex);
        }
        //</editor-fold>

        /* Create and display the form */
        java.awt.EventQueue.invokeLater(new Runnable() {
            public void run() {
                new tablica().setVisible(true);
            }
        });
    }
    // Variables declaration - do not modify                     
    private javax.swing.JButton jButton1;
    private javax.swing.JComboBox jComboBox1;
    private javax.swing.JLabel jLabel1;
    private javax.swing.JLabel jLabel2;
    private javax.swing.JLabel jLabel3;
    private javax.swing.JLabel jLabel4;
    private javax.swing.JLabel jLabel5;
    private javax.swing.JPanel jPanel1;
    private javax.swing.JPanel jPanel2;
    private javax.swing.JPanel jPanel3;
    private javax.swing.JPanel jPanel4;
    private javax.swing.JPanel jPanel5;
    // End of variables declaration                   
}

a plik z komponentem wygląda tak:

import java.awt.*;
import java.awt.event.*;
import java.awt.image.BufferedImage;
import static java.lang.Math.*;
import javax.swing.*;

class Predkosc extends JComponent{

	
	private int centerX = 150  ;
	private int centerY = 163;
        private double strzalka;
	BufferedImage gaugeFace ;
        
        
	
        public void setA (double A) {strzalka=A;}
        public double getA () {return strzalka;}

	
        
        @Override
	public void paint(Graphics g){
		Graphics2D graphics = (Graphics2D)g;
		graphics.setRenderingHint(RenderingHints.KEY_ANTIALIASING, RenderingHints.VALUE_ANTIALIAS_ON);

		if (gaugeFace==null) {

			gaugeFace = new BufferedImage(300, 300, BufferedImage.BITMASK);
			Graphics2D face = gaugeFace.createGraphics();
			face.setRenderingHint(RenderingHints.KEY_ANTIALIASING, RenderingHints.VALUE_ANTIALIAS_ON);
			

			BasicStroke width = new BasicStroke(3);
			face.setStroke(width);
			face.setPaint(Color.BLUE);
			
			drawHands(face, 0, 0, 0, 10);
		}

		graphics.drawImage(gaugeFace, null, 0, 0);
                
		
		drawStrzalka(graphics);
		
	}

	

	private void drawStrzalka(Graphics2D graphics){
		
		double kat_strzalki = strzalka*1.285;
		drawHands(graphics, 0, 80, kat_strzalki,4);
	}

	

	//radius Measured From the Center of the Clock
	private void drawHands(Graphics2D graphics, int startRadius, int endRadius, double teta,int width){

		double radian = toRadians(teta-270);
		int startX = centerX+ (int)(startRadius*cos(radian));
		int startY = centerY+ (int)(startRadius*sin(radian));
		int endX = centerX+ (int)(endRadius*cos(radian));
		int endY = centerY+ (int)(endRadius*sin(radian));

		BasicStroke line = new BasicStroke(width,BasicStroke.JOIN_ROUND,BasicStroke.CAP_ROUND);
		graphics.setStroke(line);
		graphics.setPaint(Color.BLUE);
		graphics.drawLine(startX, startY, endX, endY);
	}

	ActionListener update = new ActionListener() {

		public void actionPerformed(ActionEvent e) {
		 if(strzalka!=0){repaint();}
			
		}
	};


	Timer fireUpdate = new Timer(1000, update);


	
}