BufferedImage - problem przy wczytywaniu obrazka do JPanel

0

Witam, napisałem ostatnio prosty programik, który tylko wczytuje obrazek z pliku za pomocą BufferedImage i wyświetla go w JPanel. Obrazek niby się wyświetla ale kosztem paru upierdliwych rzeczy, w związku z tym mam następujące pytania;

  1. Dlaczego gdy do panelu JPanel wyświetlającego obrazek dodam metodę paint:
 
public void paintComponent(Graphics g)
	{
		g.drawImage(img,0,0,this);
	} 

przestaje być wyświetlane tło panelu? Jest ono ustawione na białe i takie jest dopóki nie przeciążę metody paint o rysowanie obrazu :/ Wygląda to tak jakby obrazek wyświetlał się w ramce. Ktoś wie dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić ?

  1. Nie wiem jak zrobić żeby wczytywanie pliku obrazka działało przy podawaniu ścieżki względnej do tego pliku. Póki ścieżka jest bezwzględna wszystko jest ok, inaczej wywala błędy. Chciałbym żeby mój program wczytywał grafikę niezależnie od sprzętu.
0
public void paintComponent(Graphics g)
{
      super.paintComponent(g); 
      g.drawImage(img,0,0,this);
}
  1. Źle podajesz adres względny, musisz podać względem katalogu bieżącego.
0

1 - działa, dzięki bogdans :)

2 - wiem, że podaje się względem katalogu bieżącego ale to nie chce działać.

W klasie panelu mam następującą metodę wczytującą plik obrazka:

 
public void loadImage(String path)
	{
		File imgFile = new File(path);
		
		try {
			img = ImageIO.read(imgFile);
		} 
		catch (IOException e) 
		{
			System.out.println("\nBłąd odczytu obrazu");
			e.printStackTrace();
		}
	}

jest ona wywoływana w konstruktorze mojej ramki. Niezależnie od tego czy w miejsce ścieżki podam samą nazwę pliku "javaFolder.png" - kiedy obrazek znajduje się w folderze src - czyli tam gdzie pliki .java czy stworzę folder "images" obok katalogów src, bin itd. i jako ścieżkę podam "../images/javaFolder.png" to itak wyskakują błędy
javax.imageio.IIOException: Can't read input file! at javax.imageio.ImageIO.read(Unknown Source)
Być może, folder src nie jest katalogiem względem, którego należy podawać ścieżkę, ale w takim razie względem którego powinienem ją wpisywać ?

0

Względem src na pewno nie. Jeśli uruchamiasz w konsoli "z ręki", to względem katalogu w którym jesteś (zapewne bin), jeśli z IDE (Eclipse), to względem katalogu projektu. Katalog bieżący możesz odczytać tak:

System.getProperty("user.dir");
0

Działa, dzięki wielkie :) Mam jeszcze tylko pytanie czy jeżeli będę miał gotowego jara (utworzonego przez Eclipse) to wówczas podana ścieżka względem katalogu projektu (z Eclipse) będzie funkcjonować ?

0

Nie, poczytaj o metodach getResource i getResourceAsStream w klasie Class.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1