Powiem wprost, Javę znam słabo, technologię OSGI jeszcze gorzej - mimo to napisałem projekt zaliczeniowy na studia, który działa odpalony z poziomu Eclipse.

Muszę natomiast stworzyć jeden plik, który pozwoli na uruchomienie całej aplikacji. Mój projekt składa się z 4 bundli napisanych przeze mnie, które wymagają 7 systemowych. Razem jest tego zatem 11 paczek.

Czego próbowałem? Otóż stworzyłem plik run.bat:
java -jar plugins\org.eclipse.osgi_3.7.1.R37x_v20110808-1106.jar -console
odpala się konsola OSGI i za pomocą:
install file:plugins/paczka.jar
dodaje paczki a potem je startuje
start <bundle-id>
Niestety po wystartowanie felix.runtime znak zachęty zmienia się na:
osgi > osgi >
i konsola przestaje reagować.

Jednym słowem szukam jakiegoś prostego sposobu na stworzenie pliku do uruchomienia aplikacji - mówiąc zupełnie prostym językiem "klikam dwa razy i włącza się program gotowy do pracy".

Udało mi się rozwiązać problem więc napiszę co zrobiłem.
Stworzyłem plik run.bat:
java -jar org.eclipse.osgi_3.8.1.v20120830-144521.jar -console
dodatkowo stworzyłem od razu folder bundles zawierający wszystkie bundle wykorzystywane przez program (paczki jar).
Stworzyłem również folder configuration a w nim plik config.ini, który był odpowiedzialny za automatyczne startowanie poszczególnych bundli.

Całość działa w zasadzie dzięki linijce:
org.osgi.framework.bootdelegation=*
która z tego co wyczytałem powinna zostać zapomniana i nigdy nie używana (hack ze stackoverflow).

Jeśli ktoś zaznajomiony z tą technologią tu trafi to chętnie wysłucham wszelkich porad.