Java łączenie z baza MS SQL

0

Cześć,

Mam problem z podłączeniem się do bazy MS SQL 2012. Pojawia się komunikat:
" Login failed for user 'Mateusz' "

Kod:

 package paczka;

import java.sql.*;

public class DBConnect {

	/**
	 * @param args
	 * @throws SQLException 
	 * @throws ClassNotFoundException 
	 */
	public static void main(String[] args) {
	    Connection connection = null;
	 
	    String host = "127.0.0.1";
	    String port = "1433";
	    String database = "ProjektDB";
	    String user = "Mateusz";
	    String password = "cisco";
	 
	    String databaseURL = "jdbc:sqlserver://"+
	                         host+"\\MSSQLSERVER:"+
	                         port+";databaseName="+
	                         database;
	 
	    try {
	        //Ładowanie sterownika
	        Class.forName("com.microsoft.sqlserver.jdbc.SQLServerDriver").newInstance();
	        //Nawiązanie połączenia
	        connection = DriverManager.getConnection(databaseURL, user, password);
	    } catch (Exception e) {
	        //Gdyby coś poszło nie tak, wydrukuj komunikat...
	        System.out.println(e.getMessage());
	        System.out.println("BLAD");
	    }
	}
}

Podczas instalacji wybrałem metodę Windows Authentication, wydaje mi się, że to w tym może tkwić problem. Próbowałem też, dodać nowego użytkownika, lecz nie mogę się na niego zalogować, ponieważ pojawia się komunikat" Login Failed for user 'Administrator'. (Microsoft SQL Server, Error: 18456)" Co dla mnie jest dziwne, to gdy wpsizę haslo np. test123 i wyjdę z ustawień a po chwili ponownie wejdę w ustawienia to haslo ma 15 znaków.

Miał ktoś podobny problem ? Nie mam już pomysłu jak to naprawić.

0

Ściągnij program do graficznego zarządzania bazami danych np. SQL Server Management Studio Express i sprawdź loginy i hasła.

0

Mam zainstalowany program SQL Server Management Studio, i gdy próbuję dodać nowego użytkownika to mam problem z hasłem( tz. nawet po wpisaniu hasła, gdy ponownie wejdę w ustawienia hasło ma 15 znaków). przy instalacji wybrałem autoryzację windowsową, wiec użytkownik nosi nazwę: "Mateusz-PC/Mateusz", próbowałem logować się na to konto lecz pojawia się komunikat o niepoprawnym logowaniu na konto.

0

Może nie do końca jest to rozwiązanie problemu. Ale proponuje dać sobie spokój z Microsoftem i zainstalowanie XAMPP, albo WAMP. Tam masz bazę MySQL i dostęp przez phpmyadmin. Szkoda twojego czasu na zabawę z konfigurowaniem baz danych który mógłbyś poświęcić na programowanie.

Tutaj też masz wątek dotyczący tego problemu. http://www.wss.pl/forum/watek/problem-z-logowaniem-do-sql-server-2008,608952

0
ma7eoo napisał(a):

Podczas instalacji wybrałem metodę Windows Authentication, wydaje mi się, że to w tym może tkwić problem.

Tak. Przy WA powinien zadziałać connstring w stylu "jdbc//127.0.0.1;integratedSecurity=true;", pokombinuj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1