MIDlet jako aplet java na stronie www

0

Witam.

Chciałbym na swojej stronie www umieścić aplikację java by uruchamiała się z poziomu przeglądarki jako aplet.

Coś takiego jak to:

http://www.opera.com/developer/tools/mini/

Nie mogę się połapać jak to zrobić - informacje są na stronie

http://www.microemu.org/applet.html

Jak się za to zabrać?

Pozdrawiam.

0
robertcb napisał(a):

Jak się za to zabrać?

No przecież sam sobie odpowiedziałeś:

robertcb napisał(a):

Nie mogę się połapać jak to zrobić -** informacje są na stronie http://www.microemu.org/applet.html**

:)

0

Chodzi o to że nie potrafię zrozumieć co mam po kolei robić.

Z PC-towego microemulatora odpalić przykładowy plik o nazwie aplikacja.jar,
i dać "Save for web" aby wstrzyknąć do tej aplikacji jakiś dodatkowy plik class?

A następnie utworzyć plik.html w którym wkleić jeden z poniższych na tej stronie kodów apletu,
zamieniając nazwę na aplikacja.jar?

Co potrzebuję wrzucić na serwer www aby to chodziło?

W przypadku opery mini jest w jakiś plik applet.jar, mini.jar, skin.jar

  • te 2 ostatnie to rozumiem że opera mini i skórka emulatora telefonu? ale ten pierwszy to nie wiem skąd.

No i co znaczy "org.microemu.applet.Main" też mam to umieścić na serwerze?

0

Ok, zrobiłem tak i wgrałem pliki na serwer i działa, ale aplikacja uruchomiona jako aplet - nie ma dostępu do internetu.

0

Na PC-tach aplet też nie ma dostępu do internetu, chyba że jar jest podpisany.

0

Owszem mają, używam opery mini, jadu gadu itp a w PC-towym emulatorze jest opcja MIDlet network access i wystarczy ją zaznaczyć by aplikacja miała dostęp do internetu.

0

Nie pisałem o emulatorze. Na PC-cie nie mają. Chyba, że jar jest podpisany, albo łączą się z serwerem, z którego zostały pobrane.

0

Rozumiem.
Czy zatem mogę umieścić np operę mini na swojej stronie jako aplet tak by miała dostęp do internetu ( można było za jej pomocą przeglądać strony?) Jak to w tym przypadku by wyglądało z tym podpisem? aplikacja jest zapewne podpisana przez producenta, jednak mikroemulator ją modyfikuje i traci podpis?
Czy mam ją ponownie podpisać?

Na czym polega to łączenie się z serwerem z którego aplikacja została pobrana? chodzi o link do oryginalnego pliku.jar na stronie opery? jak to rozwiązać?

0

Chodzi o to że tutaj Opera działa i ma połączenie z Internetem

http://demo.opera-mini.net/public/index.html

A tutaj dokładnie przekopiowałem wszystkie pliki i Opera się uruchamia,
ale nie ma połączenia z internetem.

http://robertcb1.republika.pl/index.html

Czy istnieje jakiś sposób, by pod tym drugim linkiem także mogła się łączyć z Internetem?

0

Applety ze względów bezpieczeństwa mogą się łączyć tylko ze stroną, z której pochodzą.
Applety można podpisać cyfrowo i wtedy użytkownik będzie mógł "zaufać" twojemu certyfikatowi i pozwolić appletowi działać z uprawnieniami jak normalny program.

Applet Opery nie wymagał takiego potwierdzenia - wniosek: on łączy się z serwerem Opery i traktuje go jako proxy.

Swoją droga, po co Ci taki applet na stronie?

0
Kerai napisał(a):

Applety ze względów bezpieczeństwa mogą się łączyć tylko ze stroną, z której pochodzą.
Applety można podpisać cyfrowo i wtedy użytkownik będzie mógł "zaufać" twojemu certyfikatowi i pozwolić appletowi działać z uprawnieniami jak normalny program.

Applet Opery nie wymagał takiego potwierdzenia - wniosek: on łączy się z serwerem Opery i traktuje go jako proxy.

Swoją droga, po co Ci taki applet na stronie?

Skoro nie wymagał potwierdzenia i łączy się z serwerem Opery to dlaczego nie działa w linku w powyższym poście?

Czy mogę coś zrobić żeby w tym drugim linku opera mini miała dostęp do internetu?

Ta aplikacja jest pewnie podpisana przez producenta, a emulator modyfikując jej zawartość w celu przygotowania do apletu pewnie usunął tym samym podpis?

A może wystarczy zmeinić jakieś ustawienie javy w panelu sterowania?

A po co to wszystko? Niektóre opcje aplikacji mobilnych są niedostępne w sieci web, i trzeba uruchamiać emulator by je uruchomić na PC. Korzystając goscinnie z komputerów gdzie odpalanie emulatora może być niemożliwe ze względu na ograniczenia nałożone na dany komputer (np cafe internet) taki aplet na stronie byłby najlepszy.

0

@Kerai napisał:

Applety ze względów bezpieczeństwa mogą się łączyć tylko ze stroną, z której pochodzą.

Postaraj się to zrozumieć. Strona z którą się łączą jest w obu przypadkach taka sama, strony z której pochodzą aplety są różne.

0

Już rozumiem. Nawet jeśli aplikacja jest podpisana?

I tych "względów bezpieczeństwa" nie da się nawet chwilowo wyłączyć w ustawieniach javy w panelu sterowania czy gdzieś indziej?

0

A skąd wiesz, że ten aplet jest podpisany?
Da się, poprzez edycję pliku ...lib/security/java.policy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1