Jak ściągać Pakiety, klasy - Java

0

Cześć,

Mam taki problem ponieważ dopiero zaczynam programować w java i natknąłem się na taki problem że klasy które deklaruje nie są widoczne. Słyszałem że można ściągać pakiety albo klasy ze strony producenta SUN tylko nie mam pojęcia skąd. Czy można to robić automatycznie w Eclipse? Bardzo proszę o pomoc ponieważ bez tego nie zrobię żadnego kroku do przodu.

<image></image>

McB5M.png
0

Ale WTF? O czym ty mówisz? Próbujesz używać klasy której nie masz w classpath więc czemu się dziwisz?

0

Mówię dopiero zaczynam więc moja wiedza jest początkująca. Skąd mogę ściągnąć tą klasę? Wiem że moje pytanie wydaje się proste ale ja tego nie wiem.

0
  1. Co to jest DrawingPanel?
  2. Użycie getGraphics() jest raczej kiepską metodą malowania po panelu. Zaimplementuj swoje rysowanie w paintComponent.
0
mychal napisał(a):
  1. Co to jest DrawingPanel?
  2. Użycie getGraphics() jest raczej kiepską metodą malowania po panelu. Zaimplementuj swoje rysowanie w paintComponent.

Moje pytanie brzmi skąd ściągać klasy i pakiety albo jak najłatwiej je ściągać w Eclipse. Jeśli chodzi o wywołanie tej klasy to jest to przykład książkowy. Być może nie jest najlepszy ale nadal nie znam odpowiedzi na swoje pytanie.

0

@simman to zacznij z łaski swojej czytać tą książkę od początku a nie kopiować bezmyślnie kawałki kodu. Idę o zakład że napisano w tej książce zarówno skąd ta klasę wziąć jak i jak ją podpiąć do swojego kodu. Albo po prostu umieszczono jej kod.

0

Mam nadzieje że znajdzie się osoba która rozumie moje pytanie i postara się udzielić odpowiedz. Zapewne sprawa jest banalna ale potrzebuje pomocy.

0

Przeczytaj uważnie książkę, to się dowiesz skąd pochodzi klasa DrawingPanel.

0

Standardowe klasy znajdziesz oczywiście w dokumentacji http://docs.oracle.com/javase/7/docs/api/, wystarczy je zaimportować. Niestandardowe... cóż, to już Ty musisz wiedzieć co to za klasa i skąd ją wziąłeś.

0

@simman będę łaskawy:

  • klasy ściąga się zwykle w paczkach zwanych bibliotekami (w javie zwykle jako archiwa *.jar)
  • zwykle ściąga sie je ze strony producenta
  • te bardziej popularne można ściągać przez repozytoria mavena
    Jak już mamy jara to klikasz sobie na projekcie prawym klawiszem myszki, wybierasz "build path" i "add jar" i sobie szukasz swojego jara

Nadal jestem się w stanie założyć ze nie przeczytałeś tej książki uważnie...

0
simman napisał(a):

Mam nadzieje że znajdzie się osoba która rozumie moje pytanie i postara się udzielić odpowiedz. Zapewne sprawa jest banalna ale potrzebuje pomocy.

Odpowiadają Ci... ;] Ale jak na siłę chcesz dosłownie na swoje (ZŁE PYTANIE) odpowiedź dostać, to masz:

Pomijając fakt, że ze strony producenta SUN nigdy nie można było ściągać praktycznie żadnych bibliotek poza JDK i kilkoma klamotami pomocnicznymi... oraz pomijając fakt, że SUN nie istnieje (Oracle go zżarł) to odpowiedź brzmi:

Aby automatycznie pobierać sobie wszystko co trzeba, to do zarządzania projektem używa się maven'a, zamiast Ant'a. Odpowiednie zależności umieszcza się edytując plik pom.xml. Ponieważ prawie wszystko jest w central repository, to nie trzeba się zastanawiać nad tym, skąd coś zostanie pobrane. Ale nadal trzeba wiedzieć, co się w ogóle chce: trzeba znać groupId, artifactId oraz version każdego klamotu, który chce się pobrać.

Dała Ci coś taka odpowiedź? Nie? No to jednak może rzuć okiem do tej swojej książki, i przeczytaj, co jej autor ma do powiedzenia na temat kawałków kodu, które zamieszcza ;)

0

W API Java SE nie ma klasy DrawingPanel - autor książki ją stworzył. Pewnie nie czytasz uważnie.

Tak czy siak, zadane pytanie sugeruje, że nie łapiesz się w tym wszyskim, to nie powinieneś się w takie rzeczy bawić bez zrozumienia - książka może źle robi
http://docs.oracle.com/javase/tutorial/ - dział Trails Covering the Basics przeczytaj, reszta zależnie czy ci potrzebne.

Możesz pominąć "Swing", jeśli chcesz iść w stronę androida i na końcu udać się tutaj: http://developer.android.com/training/index.html

0

No to napisaliście mu tak, że i tak nic nie zrozumie. Jeszcze piszecie mu o maven-ie jak on nawet nie wie jak korzystać z jar-ów, których nie zna i nie ma..nawet nie wie co to jest jar.
Drogi Twórco wątku zobacz sobie link poniżej i przemyśl czy to jest to co rzeczywiście chcesz użyć?
https://www.cs.washington.edu/education/courses/143/11au/lectures/DrawingPanel.java
aha tu masz kumpla w swojej niedoli :)
http://www.dreamincode.net/forums/topic/207569-java-drawingpanel/
I taka mała rada jak chcesz odpowiedzi na swoje pytania to przemyśl najpierw co chcesz naprawdę osiągnąć?i może z tej perspektywy zadawaj pyania?...widzisz sam jaką burzę wywołałeś :) pzdr

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1