plik jar nie uruchamia się spoza NetBeans

0

Witam.
Po pewnym czasie(około 2 miesięcy) wróciłem do starej aplikacji java. Niestety aplikacja nie odpala się z pliku jar w żaden sposób. Po prostu dwukrotne kliknięcie na ikonę nie daje żadnych rezultatów. Gdy włączę projekt w NetBeans'ie i uruchomię z poziomu NB wtedy program działa poprawnie. Uruchamianie poprzez java -jar nazwa_pliku.jar tez nie działa.
Ktoś ma jakiś pomysł co mogło się stać. Dodam że zaraz po napisaniu aplikacji bo buildowaniu plik jar uruchamiał się normalnie.

0

Instalowałeś później Nokia Suit (czy tam Nokia Ovi)? Napisz jeszcze jaki masz system i czy docelowo masz przypisane do otwierania plików .jar javę.

0

Pod Linuksem, czy Windowsem ? Bo pod Linuksem lubią wchrzaniać gcj lub openjdk. https://sites.google.com/site/easylinuxtipsproject/java - jak zmienić domyślną javę w systemie.

0
mateuszmajski napisał(a):

Witam.
Po pewnym czasie(około 2 miesięcy) wróciłem do starej aplikacji java. Niestety aplikacja nie odpala się z pliku jar w żaden sposób. Po prostu dwukrotne kliknięcie na ikonę nie daje żadnych rezultatów. Gdy włączę projekt w NetBeans'ie i uruchomię z poziomu NB wtedy program działa poprawnie. Uruchamianie poprzez java -jar nazwa_pliku.jar tez nie działa.
Ktoś ma jakiś pomysł co mogło się stać. Dodam że zaraz po napisaniu aplikacji bo buildowaniu plik jar uruchamiał się normalnie.

To może jeszcze zapodaj co tam dostajesz na konsoli jak odpalasz...

1

Zgaduje że dwuklik/java -jar uruchamia JRE 1.6 a program kompilowany w 1.7

0

Hilek- Nie, nie instalowałem nic z oprogramowania Nokii. Ścieżka przypisana do otwierania jar (wyciągnięte z rejestrów): "C:\Program Files\Java\jre7\bin\javaw.exe" -jar "%1" %*

Spine- System Windows XP SP. 3

axyt- Jak odpalam plik jar to konsola sie nie pojawia takze nic na niej nie ma:) natomiast w NB pojawiają się normalne komunikaty które mam w kodzie za pomocą logger.debug

Shalom- o ile już to może być odwrotnie. w przekopiowanej wyżej ścieżce z rejestru widać ze dwuklik otwiera jre1.7

0

Pobierz:
http://pastebin.com/download.php?i=043Zksfh

Otwórz w notatniku. Tam gdzie <tu podaj ścieżkę do javaw.exe>, wpisz ścieżkę do pliku u siebie (C:\Program Files\Java\jre7\bin\javaw.exe czy coś). Uważaj na backslashe i cudzysłowy.
Zapisz, zmieniając rozszerzenie na .reg.
Uruchom: najpierw normalnie, a potem - jeśli nie wszystkie klucze uda się wstawić (bo np. siedzisz na zwykłym koncie) - jako admin.

Sprawdź, czy nie masz na pewno w rejestrze kluczy

HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes\.jar
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.jar

I czy na pewno są klucze:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\.jar (wraz z wartością domyślą ustawioną na jarfile)
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\jarfile\shell\open\command

w tym ostatnim ustaw wartość na: javaw -jar "%1"

0

Hilek:
Wiec pobrałem ten plik postąpiłem tak jak w instrukcji i jak chcę go uruchomić to wyskakuje błąd:
"Nie można zaimportować jar_reg_fix.reg: Określony plik nie jest skryptem rejestru. Można importować tylko binarne pliki rejestru z wewnątrz Edytora rejestru."

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\jarfile\shell\open\command w tym jest ustawione tak jak powinno być.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes.jar tutaj wartość domyślna ustawiona jest jarfile
HKEY_CURRENT_USER\Software\Classes.jar tego klucza brak
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts.jar ten klucz jest a w nim:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts.jar\OpenWithList
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts.jar\OpenWithProgids

0

axyt- Jak odpalam plik jar to konsola się nie pojawia tak że nic na niej nie ma:)

Jak może się nie pojawić konsola, wpierw otwórz konsolę, potem przejdź do właściwego katalogu, wpisz java -jar NazwaJara i przeczytaj komunikaty.

0

bogdans: przepraszam, mój błąd. uruchamiałem za pomocą Uruchom ( java -jar NazwaJara) Jak uruchamiam w konsoli cmd to pojawia się błąd:

Error occurred during initialization of VM
java/lang/NoClassDefFoundError: java/lang/Object

0

Masz walniętą instalację JRE. Spróbuj odinstalować i zainstalować na nowo.

0

A tak w ogóle - masz przypisaną ścieżkę w cmd "path=%path%;<tu ścieżka do jre>"?

Jak reinstalacja VM nie pomoże to usuń ręcznie klucz:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts\.jar 

Koniecznie z aktualnego użytkownika.

0

dzięki bogdans reinstalka javy/jdk pomogła. temat do zamknięcia

0
mateuszmajski napisał(a):

bogdans: przepraszam, mój błąd. uruchamiałem za pomocą Uruchom ( java -jar NazwaJara) Jak uruchamiam w konsoli cmd to pojawia się błąd:

Error occurred during initialization of VM
java/lang/NoClassDefFoundError: java/lang/Object

Zakładam, że masz gdzieś prawidłowo zainstalowane JRE lub JDK. Jeśli tak to je zlokalizuj i:

  • ustaw zmienną środowiskową JAVA_HOME na katalog z JRE np. C:\Program Files\Java\jre7
  • ustaw zmienną PATH na: %JAVA_HOME%\bin;%PATH%
    Będzie działać w konsoli i z menu start -> uruchom.
    Twój problem polega na tym, że java.exe który jest widoczny na PATH nie stanowi części pełnej / prawidłowej instalacji JRE/JDK.
    Możesz też oczywiście próbować uruchomić swojego jar'a bezpośrednio z konsoli wskazując pełną ścieżkę:
    "c:\Program Files\jre7\bin\java" -jar TwojJar.jar
0

Witam.
Muszę odświeżyć trochę wątek. Problem który poruszyłem na początku tematu jest już, jak napisałem wcześniej, rozwiązany. Pojawił się natomiast inny problem. Otóż plik jar nie uruchamia się poza folderem dist w folderze projektu. Mogę go uruchomić jedynie z pliku znajdującego się w folderze dist lub poza tym folderem ale już za pomocą skrótu.
Wie ktoś może co jest tego przyczyną?

0

Zapewne ustawiłeś gdzieś na sztywno ścieżki do czegoś i dlatego.

0

Nim zadasz pytanie na forum to, otwórz konsolę, przejdź do katalogu z plikiem jar, wpisz polecenie java -jar nazwaJara. Do pytania dołącz treść wyświetlonych komunikatów.

0

Mi nie pomogła reinstalacja jdk, zainstalowałem nowego win 7 następnie jdk i netbeansa , niestety netbeans nie działa, czy ktoś wie jak go uruchomić ???

2
danielk1980 napisał(a)

Prawym przyciskiem myszy na netbeansa i daje rozwiąż problem ze zgodnością, następnie zaznaczam wypróbuj zalecane ustawienia i podstawia mi się win xp z sp2 to zaznaczam i daje uruchom program i netbeans się uruchamia więc daje zapisz ustawienia dla tego programu i zamykam okno windowsa, pokazuje mi się jeszcze, że znaleziono problemy - niezgodna aplikacja - wykryty, daje zamknij. Kiedy zamykam netbeansa i uruchamiam z pulpitu to dalej mam ten sam problem.

danielk1980 napisał(a)

Usunąłem pliki z user odinstalowałem i zainstalowałem jeszcze raz ale dalej to samo, otwiera się tylko z win xp2

w takim razie masz mocno nawalonego windows'a, jeśli takie kombinacje alpejskie musisz odstawiać, a w dodatku "ustawienia trybu zgodności" nie są zapamiętywane. Skoro reinstall netbeans'a nie pomógł, to zostaje jeszcze reinstall windowsa ;) proponowałbym najbezpieczniej jakąś nie-crack-owaną wersję :D

0

Hej,

problem podobny - z tej samej beczki. Otóż - wszystko ładnie pięknie działa. Uruchamia się i pod NetBeans i ręcznie z folderu dist. Niestety po dodaniu klasy JavaCompiler i jej użyciu, program jest w stanie uruchomić się tylko pod NetBeans. Dwuklik w plik jar w katalogu dist nie uruchamia aplikacji. Jak do tego podejść? :)

0

Uruchomic to przez konsole (java -jar nazwajara.jar) i zobaczyc jaki jest blad.

0

Prawdopodobnie NetBeans odpala JARa pod JDK, a domyślnie w systemie JARki są odpalane przez samo JRE.

0

Trochę mądrzejszy się zrobiłem - uruchamiałem przez jre, a nie jdk:

java -jar Checkers.jar"
Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException
at checkers.Compiler.<init>(Compiler.java:79)
at checkers.Checkers.main(Checkers.java:10)

Compiler.java:79 wygląda tak: StandardJavaFileManager stdFileManager = compiler.getStandardFileManager(null,null, null);

kiedy uruchamiam przez jdk program startuje, ale nie tworzy wymaganego przeze mnie pliku źródłowego - w NetBeans działa.

C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_10\bin\javaw.exe -jar Checkers.jar

0

Sory za flood.

Dodatkowa ciekawostka: po zmianie aplikacji domyślnie otwierającej pliki jar na "C:\Program Files\Java\jdk1.7.0_10\bin\javaw.exe", pliki się nie otwierają, mimo że z konsoli ruszyły. Ktoś coś z tego rozumie?:)

0

Jakie pliki się nie otwierają? javaw nie otwiera konsoli, więc komunikatów o błędach nie zobaczysz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1