Jakie IDE do javy

0

Hej.
Jakie IDE polecicie do Javy?
Korzystam na dzień dzisiejszy z Eclipse oraz NetBeans. Znacie może lepsze środowiska do Javy?

0

Oprócz tych 2 masz jeszcze tylko płatne IntelliJ

0
Shalom napisał(a):

płatne IntelliJ

IntelliJ IDEA ma od lat darmową wersję Community, IMO najlepsze darmowe IDE dla Javy.

0

A w cyzm najwygodniej budować GUI?
Bo w eclipse strasznie trudno się buduje GUI. Szukałem JBuildera bo sobie o nim przypomniałem, ale on chyba płatny.

0
PS napisał(a):

IntelliJ IDEA ma od lat darmową wersję Community

Która nie wspiera Java EE. Jest darmowa wersja Ultimate do projektów open source.

0

@JavaProgrammer z wtyczką Google Window Builder? Nie ma chyba lepszego narzędzia...

0

Czy istnieje WinowBuilder dla eclipse 4.2?

0

Z tego co widzę na stronie to nie. A wersja z Indygo nie działa?

0

Znalazłem takie coś:
Juno - http://download.eclipse.org/releases/juno

I tam jest pakiet General purpose tools. Gdy załączam istnieją takie paczki jak:
WindowsBuilder Core i kilka innych.

Czy to właśnie jest to?

Jestem nowy w javie i nie wiem co to Indygo :(

0

Najlepiej nie używaj z designerów, tylko pisz sam. Łatwiej zapanować nad kodem i będziesz wiedział jak wszystko działa.

0

Ok, zgadzam się, ale niestety za jakiś czas mam dostać zlecenia, a jak wiadomo tutaj liczy się czas. Głupio jest tracić kilka godzin na budowę GUI.

0

@JavaProgrammer jeśli masz tam takie paczki to tak, to to ;)
@takio akurat w przeciwieństwie do analogicznego narzędzia z Netbeansa, builder do Eclipse generuje porządny kod ;)

0

Dzięki. Właśnie instaluję. Aktualnie pobiera, ale download jest strasznie wolny. Gdy się uda to dam znać, aby każdy kto miał taki problem wiedział o co chodzi :)

0

Dlaczego tworząc GUI wychodzi takie "postrzępione" ? (+ te białe linie jak się przypatrzy przy textfieldach na dole)

0

o_O żebyś widział który element jest aktualnie "zaznaczony"? Poza tym zmień sobie look and feel na jakiś ludzki :P

0

@Shalom, źle mnie zrozumiałes, chodzi o te krawędzie na lewym rysunku - są jakby niedokończone.

0

Tak jak mówiłem, ustaw inny look and feel.

0

Wydaje Ci się - to jest takie cieniowanie. Jak Ci nie odpowiada to zmień na inny Look & Feel tak jak Shalom pisze.

0

Informuję, iż ściąganie powidło się i instalacja zakończyła się powodzeniem. Wszystko gra, wizualne budowanie formatki jest możliwe i łatwe :)
Dziękuję za pomoc.

0

mam tylko małe pytanie jeszcze. Czy można ustalić nakładanie komponentów bez z góry ustalonych miejsc położenia?
Tzn jak kładę np JLabel to mam do wyboru:
North, South, West, East i Center.
Nie ma możliwości wybrania "default" lub czegoś podobnego tak aby komponent leżał sobie w dowolnym miejscu?

0

Trzeba wybrać z menu podręcznego "Absolute layout". No to teraz już wszystko wiem :)

1

Odradzam uzywać Absolute i Group Layout ;) Bo potem bardzo trudno to ogarnąć, szczególnie jak chcesz obsługiwać zmianę rozmiaru okienka. Naucz sie porządnie używać Flow i Grid. Tip: jak będziesz wszystko otaczał milionem JPaneli i będzie łatwiej ;)

0

Faktycznie, całkiem przyjemnie się przy pomocy flow i grid układa komponenty :) No cóż wszystko przyjdzie z praktyką. Dziś od 14 bawiłem się w instalowanie środowisk itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1