Program korzystający z mapy

0

Witam, chciałbym napisać program/aplet, który wyświetla mapę np. miasta, tę mapę mogę powiększać/pomniejszać i co najważniejsze nanosić na nią punkty z komentarzem. Chciałbym, aby te punkty się zapamiętywały w jakiejś bazie danych, by inne osoby przeglądające mapę (np. za pomocą telefonu komórkowego lub przeglądarki internetowej) mogły je zobaczyć.
Czy Java to odpowiedni język do tego typu projektu? Proszę o nakierowanie mnie na technologie oraz wszelkie pomoce naukowe jakimi powinienem się posługiwać (biblioteki, api, książki, tutoriale itp.), aby coś takiego stworzyć. Jestem początkującym programistą C#/Java z kilkoma mniejszymi projektami za sobą.

0

Eh każdy język jest do tego odpowiedni ale połączony z odpowiednimi bibliotekami lub/i API. Nie chcę tutaj rozczulać się czy lepsza do tego Java czy C# wybierz sam bo to języki tego samego lotu można powiedzieć. Skorzystaj z Google Maps API, myślę że będzie do tego w miarę odpowiednie.

Skoro prosisz o książki to z faktu, że jeszcze żadnego programu nie napisałeś i to będzie Twój całkowicie pierwszy program? Jak tak to szczerze powodzenia.

1

Google API i jedziesz:) Tylko nie pytaj jak tego używać plz, jest dokumentacja naturalnie, dość obszerna z jakimiś skromnymi (ale w sporej ilości) przykładami wykorzystania. Może poradzisz sobie.
Co rozumiem po przez:

Jestem początkującym programistą C#/Java z kilkoma mniejszymi projektami za sobą.

To albo początkujący, albo po projektach - no chyba, że projekt to zdecydowanie nad wymiar

0

Nowicjuszem w programach obiektowych Java/C# na pewno nie jestem. Może zbyt skromnie się wyraziłem, programuje hobbystycznie, jednak nie określiłbym się jeszcze mianem programisty Java/C#. Co do pomocy naukowych - chodzi mi o materiały związane z tworzeniem programów bazujących na mapach, GPS itp. Padło wyrażenie Google Maps API, czy są jeszcze jakieś rozwiązania? Słyszałem, że Google Maps jest płatne przy zastosowaniach komercyjnych.

0

Z zupełnie darmowych produktów to chyba najlepiej wypada Open Street Map, jest do tego Od razu biblioteka dla Javy http://wiki.openstreetmap.org/wiki/JMapViewer

0

może trochę późno ale...
też szukam map z api, nie Google API, tylko Google Maps API, jest oczywiście dla JavaScript ale dla JAVA nie... także pozostaje OSM.
Jeżeli się mylę to będę wdzięczny za info i naprowadzenie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1