generowanie pliku jar z eclipse i fat jar - duzy problem

0

Witam
Mam duzy problem i nie potrafie sobie z nim poradzic.
Generuje plik jar z aplikacja bazy danych bezposrednio z Eclipse lub z Fat Jar z potrzebnymi bibliotekami ktora pracuje na bazie danych MySQL. Wszystko chodzi na komputerach gdzie jest zainstalowane Eclipse, ale na "czystym" kompie gdzie jest zainstalowana baza danych (instalacja Xamp) nie moge uzyskac polaczenia z baza.
W pliku jar znajduje sie katalog z bibliotekami, baza chodzi a mimo to nie mam polaczenia i nie wiem jaka moze byc tego przyczyna. Program uruchamiany w eclipse lub na kompie z eclipse chodzi bez bledow i laczy sie z baza.
Czy ktos ma pomysl, co moze byc problemem?
Dodatkowe biblioteki to
groovy-all-1.6.3.jar, org.eclipse.jdt.apt.core_3.2.0.v20060602-1740.jar, org.eclipse.jdt.core.manipulation_1.2.0.v20080603-2000.jar,
commons-beanutils-1.7.0.jar, iText-2.0.7.jar, jasperreports-3.0.0.jar, commons-logging-1.0.4.jar, commons-collections-3.2.jar, commons-digester-1.7.jar, jasper-compiler-5.5.15.jar, commons-logging-1.1.1.jar, jdbc-api-1.4.jar, jericho-html-3.1.jar, mysql-connector-java-5.1.6.jar, toplink-essentials.jar.zip, jasperreports.jar,

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc i rady.

Tina

0

A nie dostajesz gdzieś przypadkiem magicznego ClassNotFoundException?
Jak rozumiem app działa Ci pod IDE, ale problem jest z odpaleniem z jar?

jeżeli tak to jest coś źle z plikiem manifest w jarku (w sumie w obydwu przypadkach). Sprawdź co tam masz, może źle Ci się generują relatywne (względem uruchamianego jarka) ścieżki do biliotek

EDIT: Btw czym objawia Ci się brak połączenia z bazą ?? :)

0

@tinolec lekcja na przyszłość: aplikacja powinna mieć podpięty logger to byś wiedział co się dzieje.

0

Po co te eclipsowe jary tam sa? Co one robia?

Wydaje mi sie, ze pakowanie jdbc-api tez jest niepotrzebne. Raz, ze jest w JRE, a 2, ze jesli koniecznie chcesz miec wersje 1.4, a uruchamiasz na jakiejs JVM ktora ma inna wersje, to i tak beda wczytane klasy z JVM bootclasspath / rozszerzen. Suma sumarum, ten jar chyba nic nie zmianie?

0

Dziekuje za pomoc, wasze pytania bardzo mi pomogly

@Antoniossss nie bylo bledu.
Jak rozumiem app działa Ci pod IDE, ale problem jest z odpaleniem z jar? Jar odpala sie na kompach z Eclipse gdzie projekt byl tworzony, ale na innych kompach bez zainstalowanego Eclipse juz nie. Biblioteki podpielam do projektu i podczys tworzenia jara tez je wskazalam.
Dzieki za info o manifescie - nie wiedzialam ze powinno sie go utworzyc.

Utworzylam manifest, wskazalam tez jeszcze wszytkie biblioteki w classpath podczas tworzenia jara w fat jar i program w koncu sie uruchomil :)

@Shalom o jaki loger chodzi? Mozesz wyjasnic? Sorki za pytanie ale ja poczatkujaca jestem i jeszcze sie z tym nie spotkalam.

@mućka wrzucone biblioteki sa wykorzystywane przy torzeniu raportow, zczytywania danych ze stron html i komunikacji z bazy danych.

Dziekuje za pomoc :)

0

@tinolec nic nie zrozumiałaś. Jeśli chodzi o logger to jest takie magiczne coś co pozwala zapisywać na konsolę / do pliku informacje o tym jaki błąd wystąpił w aplikacji. Dzięki temu nie ma akcji w stylu "aplikacja nie działa i pojęcia nie mam czemu!!11oneone"
A @mućka napisał ci że wpychasz do swojego jara biblioteki które, nie dość że każdy kto ma javę musi mieć, to jeszcze są w jakichś starych wersjach...

0

nic nie zrozumiałaś. Jeśli chodzi o logger to jest takie magiczne coś co pozwala zapisywać na konsolę / do pliku informacje o tym jaki błąd wystąpił w aplikacji. Dzięki temu nie ma akcji w stylu "aplikacja nie działa i pojęcia nie mam czemu!

@shalom dzieki o boski za wyjasnienie co oznacza loger, nie wpadlabym na to, slownika tez nie mam o ja baba tepa... :) Dlatego pytam sie wielce szanownego kolegi czy moze wyjasnic jak mozna taki loger podpiac/zainstalowac/zrealizowac, zeby mozna bylo bledy z jara podgladac, jest jakas biblioteka czy cos w tam stylu czy recznie do pliku wyjatki zapisywac?
Z gory dziekuje za pozytywne rozpatrzenie mojej prozby :)

co do bibliotek, to chyba na tym moj problem polegal, ze program bez nich nie dzialal, wiec ...

0

Twój problem polega na tym że te biblioteki dodajesz zupełnie losowo... Java ma logger w java.util. Możesz też użyć na przykład log4j.

0

Nie żebym się wymądrzał, ale google by wyjaśniło - a objaśnienie jak wykorzystywać loggery tak, żebyś wiedziała co robisz a nie tylko stosowała sławną technikę kopiuj-wklej zajęłoby sporo czasu i kosztowało równie dużo wysiłku. Pierwszy traf w google
http://docs.oracle.com/javase/1.4.2/docs/guide/util/logging/overview.html
Tutaj masz wyjaśnione jak to działa i z czym to się zjada.
Jeżeli dojdziesz do wniosku, że nie chce Ci się bo za dużo albo bo po angielsku, zepnij poślady i się zmuś do przerobienia tego materiału. Loggery to potężne narzędzia, bez których w dużym projekcie (a nawet i w pomniejszych) polegniesz.
Ja raz przez to przeszedłem i zdecydowanie nie żałuje.
Jeszcze zobaczysz, że w swoim IDE sama przygotujesz niedługo szablon nowych klas z podpiętym loggerem :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1