Hibernate i Eclipse - automatyczne mapowanie bazy danych. JBoss

Odpowiedz Nowy wątek
2012-06-15 12:06
0

Eclipse ma możliwość dokonania (w widoku Hibernate) za pomocą pliku "reverse engineering" automatycznego mapowania bazy danych.
W zakładce "Hiberante Code Generation Configuation" mogę sobie "niby" wybrać możliwości mapowania i jest tam mapowanie w stylu hbm.xml dodatkowo DAO ale nie widzę opcji do mapowania typu "klasy z adnotacjami" Czy ten widok w Eclipse w ogóle umożliwia takie mapowanie? W zakładce "Console Configuration" specjalnie zaznaczyłem w tym celu opcję "Annotations (jdk1.5+)" i nie ma tej opcji.
Trochę to dziwne bo w widoku JPA nie ma problemu z utworzeniem encji JPA z tabel bazy.

Drugie pytanko dotyczy pliku cfg.xml. Gdy tworzę go automatycznie spod Eclipse to widać że jest on tworzony dla wersji Hibernate 3.0
(wpis schematu dtd: http://hibernate.sourceforge.[...]bernate-configuration-3.0.dtd ). Eclipse nie pozwala mi przy tworzeniu tego pliku wybrać wersji wyższej a ja ściągnąłem sobie Hibernate w wersji 4,1. Moje Eclipse to wersja ze stycznia i dziwne że nie pozwala na tworzenie nowszych wersji cfg.xml. Można to jakoś uaktualnić?
Czy jeżeli stworzę projekt z cfg.xml w wersji 3 to potem będzie działał z podłączonymi bibliotekami w wersji 4.1 (w tej wersji jest już używany w zasadzie w nagłówku pliku cfg.xml schemat xml: 4.0.xsd)?

I trzecie pytanko o serwer JBossa (wersja 6). On ma w sobie standardowo zainstalowane jakieś biblioteki Hiberante ale nie wiem jaka wersja i co to jest. Czy powinno się zgrywać nowy pakiet bibliotek Hiberante do katalogu deploymentu serwera "lib" aby serwer korzystał z nich przy deployowaniu projektu opartego na Hibernate?

edytowany 1x, ostatnio: Pierce111, 2012-06-15 12:38

Pozostało 580 znaków

2012-06-17 14:15
0

Ktoś coś może wie na któryś z poruszonych tematów?

Pozostało 580 znaków

2012-06-19 10:23
janek111
0

Proponuje do automatycznego mapowanie użyć jednak NetBeans-a, a później po prostu przenieść to do Eclipse, bynajmniej tak zrobiliśmy u siebie w firmie. NetBeans troszkę lepiej radzi sobie z w/w tematem. Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0