Program uruchamia się tylko na moim komputerze

0

Witam,
mam problem z programem napisanym w javie. Otóż program ten uruchamia się tylko na moim komputerze. Wysyłam program:

http://www.sendspace.pl/file/7d0223ee3075b2e54b2ead9

Od czego to może zależeć? Jedynie w kodzie co może budzić wątpliwości jest kod odpowiadający za przezroczystość tła i dowolny kształt.

import static java.awt.GraphicsDevice.WindowTranslucency.*;

GraphicsEnvironment ge =
            GraphicsEnvironment.getLocalGraphicsEnvironment();
        GraphicsDevice gd = ge.getDefaultScreenDevice();
        boolean isPerPixelTranslucencySupported =
            gd.isWindowTranslucencySupported(PERPIXEL_TRANSLUCENT);

        //If translucent windows aren't supported, exit.
        if (!isPerPixelTranslucencySupported) {
            System.out.println(
                "Per-pixel translucency is not supported");
                System.exit(0);
        }

        JFrame.setDefaultLookAndFeelDecorated(true);
0

A co się dzieje jak ktoś go uruchamia? Może ma inną wersję javy? Te zabawki do przezroczystych okienek mają nowe API w 1.7 i są niekompatybilne z 1.6

0

No właśnie głównie mówią mi, że nic się nie dzieje. Tak jakby java myślała, myślała i sobie odpuściła. Pewnie jest tak jak napisałeś. Żeby móc napisać ten kod musiałem ściągać najnowszego netbeansa.

0

Nieprawda, że nic się nie dzieje :):
<tt>
c:\temp>"c:\Program Files\java\jre6\bin\java.exe" -jar lol.jar
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: java/awt/GraphicsDevice$WindowTranslucency
at lol.Lol.main(Lol.java:280)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: java.awt.GraphicsDevice$WindowTranslucency
at java.net.URLClassLoader$1.run(Unknown Source)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClassInternal(Unknown Source)
... 1 more
</tt>
Chyba, że uruchamiają dwuklikiem, co odpowiada wpisaniu polecenia "c:\Program Files\java\jre6\bin\javaw.exe" -jar lol.jar, które nie otwiera konsoli.
Na przyszłość, jak wyślesz znajomym plik jar i dostaniesz informację, że nic się nie dzieje, to poproś by otworzyli konsole, wpisali java -jar NazwaTwojegoJara i przekazali Ci treść komunikatu. Nie muszą pisać "c:\Program Files\java\jre6\bin\java.exe", ja musiałem, bo u mnie "gołe" polecenie java uruchamia javę 7.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1