Program wybierający z dwóch liczb najmniejszą. Przypisane nazwy.

0

Witam, chodzi mi o napisanie programu który wybierze najmniejszą liczbę z dwóch a potem przypisze jej własną nazwę zmiennej.

Czyli np. użytkownik wprowadza liczbę 2 i 3. Program przypisuje liczbę zmiennej A = 2.

Chodzi mi o samo przypisanie zmiennej mniejszej liczbie ponieważ chcę zrobić dalszy użytek z A.

Proszę o pomoc...

0

Lekcja na dziś: operator trójargumentowy

zmienna = warunek ? wartość_jeśli_warunek_prawdziwy : wartość_jeśli_warunek_fałszywy;
0
Shalom napisał(a):

Lekcja na dziś: operator trójargumentowy

zmienna = warunek ? wartość_jeśli_warunek_prawdziwy : wartość_jeśli_warunek_fałszywy;

Dzięki! Tylko nie mam pojęcia jak napisać ten fragment:

wartość_jeśli_warunek_prawdziwy

jeśli ja nie znam wartości tej zmiennej to co mam tam wpisać ?

A = A < B ? if A < B true : A if A < B false;

Chyba nie będzie działać... :/

Możesz trochę jaśniej w necie chyba tego mało jest, w podręczniku nie mogę znaleźć.

Może użyć tego:

switch ( key ) {
   case value1:
      // instrukcje dla key równego value1
        break;
   case value2:
      // instrukcje dla key równego value2
        break;
    default:
       break;
}
1
min = a<b?a:b

Lub nie wiem o co ci chodzi.

0

Idealnie. Ślicznie dzięki ;]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1