Swing Button jako Image

0

Witam.

Próbuję skonsturować w swoim projekcie menu w którym zamiast tradycyjnych przycisków pojawią się fotografie( chodzi o trenerów w siłowni.) Projekt realizuję w Swingu ... Próbowałem w ten sposób,ale niestety nici z tego..:


    Container content = getContentPane();
    content.setBackground(Color.white);
    content.setLayout(new FlowLayout());
    ImageIcon ibutton1 = new ImageIcon("images/button1.gif");
    JButton button1 = new JButton(ibutton1);
    content.add(button1);
    ImageIcon ibutton2 = new ImageIcon("images/przycisk2.gif");
    JButton button2 = new JButton(ibutton2);
    content.add(button2);
    

oczywiście pliki button1 i przycisk2 mam w folderze images wewnątrz projektu .

Powiedzcie jak zrobić, żeby to zadziałało :)?

0

Zdefiniuj "nie działa" bo kod jest w porządku. Oczywiście ja bym nie ładował plików w ten sposób, tylko raczej MojaKlasa.class.getResource("obrazek")...

0

Jeżeli używasz takiej konstrukcji:

    ImageIcon ibutton1 = new ImageIcon("images/button1.gif");

to ścieżka do pliku z obrazkiem zależy od tego czy uruchamiasz program w IDE czy też z ręki.
Najlepiej, jak napisał @Shalom, użyć MojaKlasa.class.getResource(...).

0

Działa, dzięki wielkie ! Błąd był jak się okazało wcześniej w kodzie, a ta konstrukcja o której napisaliście też działa poprawnie. Sorry za Spam, ale każdy się kiedyś uczył a dla mnie Java i Swing to dopiero kilkugodzinna przygoda :) pozdro

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1