Wadliwy applet

0

Witam,
napisałem swój własny applet i wrzuciłem go na swoją stronę internetową: http://zasieg.xaa.pl/ (nie ma na niej żadnych reklam i nie czerpie z tej strony żadnych korzyści). Na komputerze, na którym pisałem wszystko uruchamia się normalnie i sprawnie działa, ale kiedy wrzuciłem to na forum, wielu użytkowników napisało mi, że applet nie chce się uruchomić. Wysłali mi blędy, które im wyskakują:

Java Plug-in 1.6.0_25
Using JRE version 1.6.0_25-b04 Java HotSpot(TM) Client VM
User home directory = C:\Users\marecikj

c: clear console window
f: finalize objects on finalization queue
g: garbage collect
h: display this help message
l: dump classloader list
m: print memory usage
o: trigger logging
q: hide console
r: reload policy configuration
s: dump system and deployment properties
t: dump thread list
v: dump thread stack
x: clear classloader cache
0-5: set trace level to

load: class zasieg/Zasieg.class not found.
java.lang.ClassNotFoundException: zasieg.Zasieg.class
at sun.plugin2.applet.Applet2ClassLoader.findClass(Un known Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2ClassLoader.loadClass0(U nknown Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2ClassLoader.loadClass(Un known Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2ClassLoader.loadClass(Un known Source)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(Unknown Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2ClassLoader.loadCode(Unk nown Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager.createApplet(Unk nown Source)
at sun.plugin2.applet.Plugin2Manager$AppletExecutionR unnable.run(Unknown Source)
at java.lang.Thread.run(Unknown Source)
Exception: java.lang.ClassNotFoundException: zasieg.Zasieg.
class

oraz druga wiadomość:

Nie wiem dlaczego ale ja mam tylko
Licznik zasięgu asg

Instrukcja na forum kpasg.pl

nie wiem dlaczego.

Jestem bardzo ciekaw dlaczego tak się dzieje, rozumiem, że chodzi tu o wersję javy, ale przecież są tworzone applety, które działają wszystkim. Jak można zrobić, żeby mój applet zadziałał za każdym razem?

0

Raczej chodzi o to, że nie wrzuciłeś na serwer jakiejś klasy (chyba zasieg/Zasieg), która jest na Twoim komputerze.

0
<APPLET codebase="classes" code="zasieg/Zasieg.class" width=350 height=200></APPLET>

A ja nie widzę nigdzie na serwerze:
http://zasieg.xaa.pl/classes/zasieg/Zasieg.class

0

Może plik zasieg/Zasieg.class wrzuciłeś na serwer, ale nie nadałeś mu praw do odczytu. Objawy będą takie same.
Druga sprawa, w pliku HTML brakuje informacji o kodowaniu polskich znaków, nie każdy ma domyślnie iso-8859-2 (ja np. mam utf-8 i widzę hieroglify zamiast polskich liter).

0

Dzięki wielkie za pomoc. Dziwi mnie tylko, dlaczego na moim komputerze i na komputerze jednego z forumowiczów ten program odpalił mimo, że nie miałem wrzuconych na serwer tych plików.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1