Tworzenie panelu odwołując się do ramki

0

Witam,
mam problem z odwołaniem się do klasy z JFrame, tak, zeby bezpośrednio w tej klasie był rysowany obraz.

public class MenuFrame extends JFrame {
JPanel panelglowny = new JPanel();
	public MenuFrame() 
        {            
		super("Funkcja kwadratowa");
                add(panelglowny);
                panelglowny.setBackground(Color.YELLOW);
		JPanel obrazPanel = new Menu();
                panelglowny.add(obrazPanel);
setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
                setResizable(false);
		pack();
		setVisible(true);
	}
public void otworz_tworz_profil()
        {
            JPanel tworz_profil = new tworz_profil();
                                     
                                     panelglowny.removeAll();
                                     panelglowny.add(tworz_profil);
                                     panelglowny.revalidate();
                                     panelglowny.repaint();          
        }

Chcałbym, żeby poprzez takie odwołanie:

MenuFrame start = new MenuFrame();
        start.otworz_tworz_profil();

Można było wrócić do klasy MenuFrame i nadrysować panel. Niestety Za pomocą powyższego odwołania program tworzy dodatkową ramkę z narysowanym obrazkiem(takim jaki chce). Da się jakoś zrobić tak, żeby program rysował obraz przez powrót do klasy z JFrame ale nie tworzył dodatkowego JFrame?

0

Da się. Nie wiem czy wiesz, że tajemnicze słówko new tworzy nowy obiekt.

MenuFrame start = new MenuFrame();
        start.otworz_tworz_profil();

Zatem powyższy kod wyświetli panel w nowym oknie. Powinno być

xxx.otworz_tworz_profil();

konkretna wartość xxx zależy od tego, w którym miejscu programu chcesz umieścić to wywołanie.

0

Robiłem tak, ale niestety wyskakuje błąd:

Exception in thread "AWT-EventQueue-0" java.lang.NullPointerException
at matematyka.Moj_Profil$1.mouseClicked(Moj_Profil.java:50)
at java.awt.Component.processMouseEvent(Component.java:6507)
at javax.swing.JComponent.processMouseEvent(JComponent.java:3321)
at java.awt.Component.processEvent(Component.java:6269)
at java.awt.Container.processEvent(Container.java:2229)
at java.awt.Component.dispatchEventImpl(Component.java:4860)
at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2287)
at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4686)
at java.awt.LightweightDispatcher.retargetMouseEvent(Container.java:4832)
at java.awt.LightweightDispatcher.processMouseEvent(Container.java:4501)
at java.awt.LightweightDispatcher.dispatchEvent(Container.java:4422)
at java.awt.Container.dispatchEventImpl(Container.java:2273)
at java.awt.Window.dispatchEventImpl(Window.java:2713)
at java.awt.Component.dispatchEvent(Component.java:4686)
at java.awt.EventQueue.dispatchEventImpl(EventQueue.java:707)
at java.awt.EventQueue.access$000(EventQueue.java:101)
at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:666)
at java.awt.EventQueue$3.run(EventQueue.java:664)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:76)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:87)
at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:680)
at java.awt.EventQueue$4.run(EventQueue.java:678)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.security.ProtectionDomain$1.doIntersectionPrivilege(ProtectionDomain.java:76)
at java.awt.EventQueue.dispatchEvent(EventQueue.java:677)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpOneEventForFilters(EventDispatchThread.java:211)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForFilter(EventDispatchThread.java:128)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEventsForHierarchy(EventDispatchThread.java:117)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:113)
at java.awt.EventDispatchThread.pumpEvents(EventDispatchThread.java:105)
at java.awt.EventDispatchThread.run(EventDispatchThread.java:90)

Napisałem to w ten sposób:
klasa główna{

MenuFrame MenuFrame;

Wywołanie:

if(sprawdzenie.equals(napis))
                {
                    MenuFrame.otworz_tworz_profil();                         
                }

Wywołanie metody:

public void otworz_tworz_profil()
        {
            JPanel tworz_profil = new tworz_profil();
 
                                     panelglowny.removeAll();
                                     panelglowny.add(tworz_profil);
                                     panelglowny.revalidate();
                                     panelglowny.repaint();          
        }

Niestety nie potrafię czytać z błędów wyskakujących z konsoli.

0

Chłopie, po pierwsze naucz się choć trochę Javy, po drugie myśl, po trzecie zmień dział.

MenuFrame MenuFrame;
....
if(sprawdzenie.equals(napis))
                {
                    MenuFrame.otworz_tworz_profil();                         
                }

To chyba oczywiste, że zmienna MenuFrame jest równa null. Pomysł by zmienna nazywała się tak samo jak klasa robi wrażenie. Nie napisałeś gdzie jest wywoływana metoda otworz_tworz_profil, być może wystarczy taki kod:


if(sprawdzenie.equals(napis))
                {
                    otworz_tworz_profil();                         
                }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1