łączenie z bazą Derby po utworzeniu .jar

0

Witam,

w swojej aplikacji łączę się z uprzednio utworzoną bazą danych Derby. Gdy uruchamiam program z poziomu Netbeans'a nie ma problemu - aplikacja łączy się z bazą, mogę tworzyć nowe tabele, dodawać do nich rekordy, itp. Problem pojawia się, gdy spakuję aplikację do pliku .jar i uruchomię ją przez ten plik. Wtedy program zachowuje się tak, jakby w ogóle nie wiedział o istnieniu tej bazy. Stąd moje pytanie, co powinienem zrobić i w jaki sposób, żeby po utworzeniu pliku .jar i np przeniesieniu go na inny komputer mieć dostęp do utworzonej bazy danych?

Pozdrawiam i proszę o pomoc

0

hej, a dodałeś driver'a odpowiedzialnego za połączenie z bazą do pliku .jar? uruchom ten plik z linii poleceń i pokaż info jakie się pojawia

0
pk_82 napisał(a)

hej, a dodałeś driver'a odpowiedzialnego za połączenie z bazą do pliku .jar?

Możliwe, że nie zrobiłem tego. Driver i jest w katalogu lib, jako osobny plik .jar. Mógłbyś mi podpowiedzieć jak go dołączyć do pliku .jar z moją aplikacją?

pk_82 napisał(a)

uruchom ten plik z linii poleceń i pokaż info jakie się pojawia

org.apache.derby.client.am.DisconnectException: java.net.ConnectException : Error opening socket to server localhost on port 1527 with message : Connection refused: connect

0

Rozpakuj plik .jar, i sprawdź czy znajduje się tam plik z twoim driver'em. Jeżeli tworzysz .jar za pomocą Eclipse lub NB to w opcjach możesz zaznaczyć, aby dołączył wymagane biblioteki do pliku .jar

0

Ok, doszedłem do tego jak dodać coś więcej do pliku .jar - zrobiłem to edytując plik build.xml, posiłkując się tą stroną: http://java.sun.com/developer/technicalArticles/java_warehouse/single_jar/

Ostatecznie (chyba) udało mi się zrobić to tak, jak chciałem. Mój błąd polegał na tym, że konfigurację miałem trochę pod derby network, a trochę pod embedded, skąd wynikały jakieś dziwne dziwności. Od początku chciałem skorzystać z wersji embedded, ale widać że do końca nie wiedziałem jak to zrobić. Musiałem jeszcze podmienić driver'a (derbyclient.jar jest dla wersji network, a derby.jar dla embedded - może komuś to pomoże, bo mi by pomogło :))

Dzięki pk_82 za zainteresowanie,
pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1