grafika z jar-a (wyeksportowanego)

0

Przejrzałem wiele stron i dużo opisów ale te nie rozwiązały mojego problemu.

Eksportuje projekt w eclipse -> export -> JAR file itd.

ale wszelkiego rodzaju:

Toolkit.getDefaultToolkit().getImage(getClass().getResource("\\image\\1.png")))

czy

this.getClass().getResource("\\image\\1.png")

lub

System.getProperty("user.dir")

w moim przypadku nie chce zasać grafiki poprzez przypisanie do URL-a

owszem w eclipse pobiera mi grafikę jeżeli ją umieszczę w katalogu bin\image*.png
ale po wyeksportowaniu grafika znika z pliku!

eksportując niestety nie mogę zaznaczyć folderu z bin tylko z scr


ewentualnie jak przejść poziom wyżej bo mam pakiety i chciałbym wyjść do góry i wejść do image

czy mogę prosić o drogowskaz?

0

czekaj bo nie zrozumiałem. To masz tą grafikę w jar i nie możesz jej zassać, czy Ci jest eclipse nie exportuje? bo się zagubiłem....

ja w ten sposób wyciągam obrazki z jara, przy czym u mnie obrazki (ja to nazwalem internal image) są w pakiecie util.internalImages i to działa bez zarzutu. A masz może gdzieś w nazwie katalogu znak '!' ? ja miałem taki problem że to wszystko mi psuło ;P ktoś mądry mi wtedy wytłumaczył że jak jest ! w nazwie to java traktuje to jak JAR ;) ale to tak na marginesie i pewnie nie w tym tkwi problem u Ciebie:)

    public static ImageIcon LoadInternalImageIcon(String image)
    {
        //String path="/util/internalImages/"+image;
        URL link=ImageLoader.class.getResource("/util/internalImages/"+image);
     //   Logger.getLogger(ImageLoader.class.getName()).log(Level.FINEST,link.toString());
    //    System.err.println(System.getProperty("file.encoding"));
        if(logger.getLevel().intValue()>=Level.FINEST.intValue());
      //      System.out.println(link.toString());
        ImageIcon icon=new ImageIcon(link);
        if(icon.getImage()==null) throw new RuntimeException("NIE MA KURWA OBRAZKA");
        return  icon;
    }

a jeżeli nie masz obrazków w jar to 1) przekopiuj je sobie z palca drag&dropem - jar to zwykły zip 2) zbuduj skrypt anta który Ci to będzie robił z automatu( ja tam mam pod NB właśnie)

0

w eclipse wszystko działa ok ale po wyeksportowaniu pliku do jar-a i uruchomieniu go "dwuklikiem" nie chce mi pobrać tych obrazków (ścieżka jest null)
getResource() w projekcie w eclipse nawiguje do katalogu bin (w bin mam folder image) a po eksporcie folder image znika...

0

No dobra uczymy się czytać ze zrozumieniem....

CZY OBRAZKI SĄ W JAR PO EXPORCIE ?? SPRAWDŹ TO - ROZPAKUJ JARA ALBO OTWÓRZ WINRAREM I NAPISZ TUTAJ CZY TE OBRAZKI NA PEWNO TAM W NIM SĄ

0

no właśnie po eksporcie ich nie ma :) (jak napisałem wyżej)

0

Nie wiem, nadal tego nie mogę wyczytać z tego co napisałeś, ale pewnie dlatego jestem informatykiem a z polskiego miałem 2.

no o teraz tak jak Ja napisałem powyżej (skoro jesteś naprawdę pewny, że ich tam nie ma w jarku) skopiuj ręcznie albo napisz skrypt anta.

0

rozumiem że wypakować i wrzucić ręcznie folder z obrazkami i znów spakować, tak?...

0

tak dobrze rozumiesz, ale w sumie wytarczy, że otworzsz winrarem 7 zipem windowsowym exploratorem czy czm tam chcesz i zrobisz drag&dropa bez wypakowywania

a i tak na wszelk wypadek - wklej je tak, żeby strukture kataogów zachować.... czyli tam do nowego katalogu image......

0

ok, już tak robiłem tylko po wrzuceniu i spakowaniu i przekonwertowaniu na plik *.jar już się nie uruchamia aplikacja (błąd VM)...

a czy masz może jakiś mały programik który po eksporcie działa? chciałbym zobaczyć na przykładzie... dzięki

0

www.toptraker.pl
Jak rozpakujesz zassij to. Jak rozpakujesz sobie plik exe (tak tak prawym na niego i rozpakuj tak jak zipa) to zobaczysz ze grafika w środku siedzi a pobieram ją w taki sposób jak Ci wyżej podałem

TZN ta statyczna metoda pobiera mi obrazki właśnie z tego jar (tego exe bo to jest zawinięty jarek). Jako argument podaje nazwe pliku np dlButtons.png i dziala

0

dzięki, przejrzałem i u mnie wygląda to podobnie więc szukałem dalej i w końcu
problem rozwiązany... chyba
w eclipse eksportując projekt do JAR file zaznaczałem opcję "Export generated class files and resources" i pięknie generowały się wszystkie *.class ale nie wrzucało folderu z obrazkami
natomiast zaznaczając w eclipse opcję "Export all output folders for checked projects" są pliki *.class i folder z obrazkami

osiągnąłem zamierzony efekt ale czy ta druga opcja jest "dla sprawdzenia projektu" i poprawny eksport to opcja 1 czy źle to rozumiem?

0

niemniej jednak dzięki za poświęcony czas :) dzięki temu znam chyba wszystkie metody pobierania obrazków z zapakowanego jar-a :)

życzę powodzenia w rozwijaniu projektu!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1