Co sadzicie o takim temacie pracy inż?

0

Cześć zastanawiam się na tematem inz i tak myslałem coś o zestawieniu javy z możliwością zapisu różnych danych. Generalnie xml,relacyjne,orm,formaty microsoftu coś jeszcze istotnego powinno byc?

0

Takich prac były setki, może tysiące. Po co komu kolejny odgrzany kotlet? Weź wymyśl coś pożytecznego czym mógłbyś się pochwalić przyszłemu pracodawcy. Zapisywanie XML...ech.

Ostatnio przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł poza pracą. Peer to peer poprzez sockety, gdzie każdy klient równocześnie jest trackerem a całość jest jako app webowa lub ewentualnie aplet (oczywiście ładnie podpisany), którego można by dołączać do aplikacji. Wiem wiem - jest torrent ale to by był temat samemu zrobić i do tego webowo. I tam byś mógł sobie też zrobić zapisywanie XML gdzieś jakbyś już tak chciał.

0

zestawieniu javy z możliwością zapisu różnych danych. Generalnie xml,relacyjne,orm,formaty microsoftu
next up - zestawienie aparatów canon z możliwością robienia różnych zdjęć. Generalnie pejzaże, portrety, sceny, a także nagrywaniu krótkich ujęć.

0

Ale temat - to raczej jest poziom hmm no ok jakby bylo na referat z informatyki w klasie maturalnej o profilu mat-fiz-inf. Ale praca inż? I powiedz jeszcze ze na politechnice jakieś? Ten Twój promotor to chyba za kase to weźmie.

Praca ta ma Ci zapewnić tytuł naukowy. Musi posiadać tezę - ona jest najważniejsza. Potem to tylko potwierdzasz albo obalasz. Jaka jest Twoja teza? Że w Javie do się zapisać dane w XML, w bazie, w innych formatach? Da się. Chyba żarty z tym tematem.

Może coś z wydajnością, szybkością dostępu w różnych formatach. Objętością danych lub łatwością zapisu złożonych danych w różnych formatach. Jak już bym chciał coś podobnego to w tym kierunku bym poszedł.

0

No właśnie też tak mi to troszeczkę wygląda na odgrzewany kotlet. Ale nie mam pojęcia co innego? Początkowo myślałem o jakiejś aplikacji webowej jednak ponownie pomysł:/

0

Porozmawiaj z promotorem. Kompletnie samodzielnie sobie tematu nie możesz wymyślić, ktoś Ci musi go zatwierdzić.

0

Ważne jest, żeby wiedzieć jaki jest cel napisania tej pracy. Celem jest uzyskanie tytułu inżyniera. Tak więc zadawanie sobie wyjątkowo ambitnego tematu po to, żeby zaspokoic własne ambicje nie jest celowe. Poza tym najważniejsza zasada jest taka, że nieważne jest jaki jest temat, tylko jaki jest promotor. Jeżeli on zaakceptuje taki temat, a ty uważasz, że jest on łatwy i tobie pasuje, to go bierz. Co potem? Otóż z tego co czytałem, rekruterzy nie zalecają pisania tematu pracy do CV. Poza tym temat to temat a to co napiszesz to co innego. Można mieć "ciekawy" temat i go położyć treścią i pewnie można na odwrót. Twój temat pracy nie wydaje mi się czymś od czego może zależeć twoja przyszła kariera zawodowa.

0

Czy pisząc w temacie JavaEE i stosując Springa i inne frameworki nie popełnia się błędu? Nie powinno być wtedy frameworki javy... Tak z ciekawości pytam

0

@chodnik nie wiem o jakich rekruterach mówisz, bo z tego co ja wiem to warto w CV pisać o projektach które się robiło, szczególnie kiedy ma się mało doświadczenia zawodowego.
Oczywiście jeśli ktoś pisze pracę typu właśnie "sposoby serialiazcji danych w javie" to wstyd pisać. Dlatego warto brać jakiś ambitniejszy projekt, tak żeby przy okazji liznąć jakieś ciekawsze technologie i mieć się potem czym pochwalić. Zapewniam cię że jak pójdziesz na rozmowę kwalifikacyjną i powiesz "mam zero doświadczenia zawodowego, poza tym przez 5 lat studiów nie zrobilem ani jednego ciekawego projektu którym mógłbym się pochwalić" to zostaniesz wyśmiany...

0

A może coś z Javą po prostu Cię interesuje?

0

Generalnie jedynym warunkiem jaki sobie postawiłem jest napisanie pracy związenje ściśle z java. Jednak pomysłów własnych brak.

0

@inz:
@chodnik:
Ja jestem rekruterem :), choć nie od zespołu Javowców, tylko front-endowców, tj. JavaScriptowców (zresztą na co dzień współpracujemy z Javą).

Jak najbardziej powinieneś wpisać w CV temat pracy inżynierskiej jeśli jest fajny i adekwatny do stanowiska, na które aplikujesz. Dotyczy to szczególnie młodych programistów bez bogatego -- lub jakiegokolwiek -- doświadczenia zawodowego. CV ma sugerować, że nadajemy się do jakiejś pracy. Jeśli to praca w Javie, czy J2EE, a Ty miałbyś inżynierkę w J2EE, z jakimiś frameworkami, bazami danych itp. -- pisz o tym koniecznie.

Przychodzą do nas CV, gdzie ktoś świeżo po studiach pierwszego stopnia, bez doświadczenia zawodowego, w rubryce umiejętności wpisuje "Java" (czy do mojego zespołu: JavaScript) i... tyle. Ewentualnie wymienia jeszcze parę języków. Tymczasem poziom ludzi, nawet po tej samej uczelni, w specjalistycznych dziedzinach jest bardzo, bardzo różny.

To robi różnicę, że student A napisał w Javie parę programików na zaliczenie po max 500 linii kodu każdy, a student B napisał w niej inżynierkę na np. 5000 linii, używając technologii X, Y i Z. To nie czyni Cię doświadczonym ani w żadnym razie dobrym programistą Javy, ale lepsze to niż nic i lepsze to niż jeden wyraz "Java" w CV. Samo wymienienie nazwy języka programowania o niczym nie świadczy, ale jak zrobiłeś coś nie-trywialnego, nawet jako inżynierkę, to jest to pewną wskazówką. Nawet jeśli potem zrobisz magisterkę i też z Javy, a doświadczenia nadal wielkiego nie będziesz miał (powiedzmy praca w 1-2 firmach), napisz i o temacie magisterki. Bo będzie to sugerowało, że przez całe studia wiązałeś się jakoś z Javą i szczególnie zainteresowałeś tym językiem i odpowiednimi technologiami.

Ba, jakbyś napisał w Javie projekt używając TDD, czy też jakbyś nawet miał w temacie pracy "Wykonanie XXX w języku Java z wykorzystaniem TDD i wzorców projektowych" -- jak dla mnie byłby to duży plus. Bo większość (!) ludzi po studiach nigdy nie użyła TDD, a wzorce projektowe to zakuli i zapomnieli w ramach zaliczenia z inżynierii oprogramowania.

Ja bym tego tematu pracy, który podałeś w tym topicu, nie wstawiał w CV. Słaby, prosty, mdły.

Nie mówię Ci, że masz koniecznie zrobić coś ambitnego -- bo BYĆ MOŻE wtedy np. w ogóle nie dasz rady zrobić tej pracy i BYĆ MOŻE brak studiów wpłynie negatywnie na Twoją karierę (ale to nie jest pewne -- studia same w sobie nic nie dają, papierki też niewiele). Ten pierwszy stopień studiów jednak warto mieć ;). Ale jak będziesz miał w miarę fajny temat pracy, to możesz go wykorzystać i pomoże on -- choć troszkę -- Twojemu CV na początku Twojej kariery.

Aha, żeby nie było nieporozumień: piszę o swoich odczuciach. Pracuję w oddziale dużej korporacji w dużym mieście, w którym moja korpo jest jednym z najatrakcyjniejszych (oczywiście również zarobkowo, ale nie tylko) pracodawców. Nie jestem managerem, tylko starszym programistą -- jedynym w zespole -- i do moich obowiązków należy również rekrutacja, tj. ewaluacja kandydatów. W tym czytanie ich CV. Swój pogląd przedstawiłem powyżej, za innych oczywiście ręczyć nie mogę.

0

Jeżeli chodzi o sam temat to masz bardzo dużą rozpiętość. Począwszy od prostych tematów, które będą omawiać jakieś elementy API języka (transformacje danych pomiędzy formatami z użyciem X, Y, Z). W takich tematach skupisz się na tym jak jest zrobiona implementacja konkretnego fragmentu API. Przykładowo można napisać bardzo zgrabna pracę pt. "Odczyt, transformacja oraz składowanie danych pomiarowych w badaniach EEG". Jest sobie z tego co pamiętam kilka formatów zapisu badania EEG i piszesz pracę w ramach której tworzysz ujednolicone API dla oprogramowania w gabinetach. Przy okazji omawiasz zasady odczytu i zapisu danych w Javie, jak realizowana jest obsługa strumieni w ramach różnych środowisk i systemów operacyjnych.
Możesz jednak jak podał bswierczynski, pójść ścieżką projektowo-metodologiczną. W takim przypadku tworzysz coś stosunkowo prostego w swojej logice, ale najważniejszym elementem pracy jest omówienie procesu tworzenia danego kawałka softu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1