Prośba o porady w sprawie projektu w JAVA

0

Witam. Mam do zrobienia projekt w języku JAVA, ma to być "Symulacja Parkingu przy hipermarkecie (3 poziomy) ". Jak to z wykładowcami bywa dla nich wszystko jest oczywiste ;) może z czasem będzie coś tłumaczył jednakże ja chciałem już teraz zacząć coś robić. W wątku tym nie proszę żeby ktoś zrobił ten projekt za mnie itp. chciałbym tylko by mi ktoś doradzał jak by to widział. Umie programować w Javie jednakże brakuje mi jeszcze doświadczenia w takich projektach dlatego chciałem liczyć na Wasze cenne doświadczenie. Liczę na uwagi , rady, sugestie itp. z góry dzięki. PS. jak będzie trzeba postaram się wyjaśnić projekt bardziej konkretnie.

0

A dlaczemu nie piszesz w dziale poświęconym javie? Mieliśmy podobne projekty, symulacja windy, hipermarketu, baru szybkiej obsługi, skrzyżowania itp. Finalnie w większości przypadków okazywało się że wystarczyło rozumieć mechanizm kolejki i umieć klepać ify :P

0

Nie pisałem w dziale poświęconym Javie, ponieważ myślałem że tam trzeba się pytać o jakieś konkretne problemy dotyczące gotowego kodu itp. Uznałem więc że OFF-Topic będzie dobrym rozwiązaniem. Czy powinienem więc założyć ten temat jeszcze raz w dziale JAVA (albo czy można byłoby go przenieść)? Bardzo zależy mi na odpowiedziach tym bardziej skoro podobne tematy juz były :)

0

jeśli masz problem z algorytmem to w dziale algorytmy, bo kod w każdym języku wygląda podobnie. jeśli z jakąś konkretną rzeczą dotyczącą języka to do Java

0
drivein napisał(a)

PS. jak będzie trzeba postaram się wyjaśnić projekt bardziej konkretnie.

Trzeba.

0

OK. jak wcześniej wspomniałem ma to być symulacja parkingu przy hipermarkecie, czyli jak zapełniają się miejsca itp.

poziomy - 2
ilość miejsc na poziomie - nie ustalono przyjmijmy że 20
rodzaje miejsc - 2 (zwykłe i dla niepełnosprawnych)
rodzaje obiektów - 2 rodzaje samochodów tj. zwykłe oraz uprzywilejowane do miejsc dla nie pełnosprawnych
natężenie ruchu - losowe
czas zajmowania miejsca przez dany obiekt - losowe

Symulacja ma odzwierciedlać rzeczywistość czyli zapełniane maja być najpierw miejsca jak najbliżej wejścia.

Czy to ma być aplikacja konsolowa czy okienkowa to nie jest narzucone, jaka byłaby najlepsza według was?

to chyba tyle wytycznych jak jakieś jeszcze będą to napisze.

Jak można by się zacząć przymierzać do zrealizowania tego tematu? Według mnie potrzebne będą dwie tablice reprezentujące poziomy parkingów, klasa pojazd reprezentująca obiekty i nie wiem co dalej, czekam na jakieś sugestie.

0

Ja bym trochę inaczej do problemu podszedł.
Klasy "biznesowe":

  • parking
  • poziom
  • miejsce
  • samochód

Do tego zapewne jeszcze generatory samochodów, jakieś UI, ale to inna sprawa.

Parking to w praktyce kolekcja poziomów, która ma metodę accept(Samochód).
Każdy poziom ma metody accept(Samochód) i canAccept(Samochód). Pierwsza przypisuje samochód do miejsca, druga sprawdza czy są miejsca, ale nie sprawdza typu!
Samochód powinien mieć metodę canPark(miejsce), która sprawdzi czy można zaparkować na danym miejscu - sprawdza czy miejsce pasuje do typu samochodu.
Miejsce ma tylko metody special(), empty().

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1