Problem z wprowadzaniem łańcuchów.

0

Witam. Jestem początkujący w programowaniu java więc moje pytanie może Wam wydawać się śmieszne ale już naprawdę nie wiem co robić. Chodzi o to, że korzystając z pewnego poradnika z internetu miałem zainstalować TerminalIO (ściągnąłem, zmieniłem rozszerzenie na .jar i działa). Jest to jak pewnie wiecie potrzebne do wprowadzania danych (zmiennych itd.) Kupiłem książkę poradnik JAVA autorstwa M. Lis. Tam nie ma wzmianki o terminaluIO tylko o java.io.* { itd.
Mój problem polega na tym, że chciałem zrobić programik który prosi użytkownika o imię, nazwisko, miesiąc i rok urodzenia (w cyfrach) a program pokaże mu jak się nazywa ile ma lat i w którym miesiącu się urodził (pętle if itd.) Wszystko działa prócz imienia i nazwiska. Podaje zmienną String i potem:
System.out.println("Podaj twoje imie: ");
imie = reader.readString(); NIE DZIAŁA

Z nazwiskiem podobnie. Z cyframi jest tak samo tylko koniec wygląda .readDouble(); TO DZIAŁA

Natomiast jak robię według książki:

char c = (char) System.in.read(); Zamieniam char na double. Nie mogę wprowadzać liczb a łańcuchy mogę. Oczywiście z try{ na początku i catch... na końcu. Z DOUBLE NIE DZIAŁA

Chciałbym żeby ktoś mi napisał jak napisać kod który czyta zmienne cyfrowe i literowe oraz który sposób jest lepszy TerminalIO czy java.io.*{
Sory za tak głupie pytania ale ja już nie mam pomysłów.

1

Nie napisałeś, czym jest u ciebie reader.
Najprościej wczytywać tego typu dane Scannerem:

import java.util.Scanner;
// ...
try (Scanner scanner = new Scanner(System.in)) {
    String imie = scanner.next();
    int wiek = scanner.nextInt();
    // itd...
}
char c = (char) System.in.read();

To zły pomysł.

Nie mam pojęcia, czym jest to TerminalIO.

0

Nareszcie się udało! Dzięki ;D

if( liczbaa = 1){
...
}

Ale dlaczego nie mogę napisać, że liczbaa musi być równa 1 ? Jedynie mogę np. liczbaa>=1 ??
Jak mogę zrobić pętlę która będzie wymagać aby liczbaa była równa 1 ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1