applet działa na appletviewer a nie na przeglądarce

Odpowiedz Nowy wątek
kozzakko
2011-11-08 00:29
kozzakko
0

Mam strasznie irytujący problem... Mój applet łączy sie z bazą danych za pomocą jdbc connectora. Wszystko działa na applet viewerze ale jak odpalam go z przegladarki nie widzi drivera... Java console wywala:
Class Not Found Exception: java.lang.ClassNotFoundException: com.mysql.jdbc.Driver

Jak zrobić zeby widział w wyszukiwarce drivera? odpalam w stronce html defaultową komendą:

<applet codebase="classes" code="org/me/applet/MyApplet.class" width="350" height="200"></applet>

Proszę o pomoc, widziałem podobne problemy na innych forach ale brak sensownej odpowiedzi...

Pozostało 580 znaków

2011-11-08 01:46

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

Może sensownej odpowiedzi nie było, bo nikt nie zadał sensownego pytania? W tym Ty.

To chyba proste, że skoro aplet korzysta z jakiejś biblioteki (jdbc), to musisz ją dołączyć do apletu...

btw: dlaczego nie wrzucisz class do pliku .jar, tylko trzymasz je na zewnątrz, to jest głupie

Pozostało 580 znaków

kozzakko
2011-11-08 17:33
kozzakko
0

Dzięki za odpowiedź.

Dodałem do applet taga: archive="mysql-connector-java-5.1.13-bin.jar" , reraz wywala z kolejny błąd...
SQL Exception: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.MySQLNonTransientConnectionException: Could not create connection to database server.

Może nie sprecyzowałem pytania ale to dlatego ze sam do końca nie rozumiem dlaczego działa na applet viewer, a jak wrzucę na stronkę to już nie.
Dodam że robię projekt w netbeansie, tam mam dodane biblioteki i łączy się bez problemu w applet viewerze, niestety wszystkie próby połączenia używając html kończą się błędem.

Jakiś pomysł dlaczego nie chce połączyć się z bazą danych? admin, password, etc wszystkie dane poprawne...

Pozostało 580 znaków

bo
2011-11-08 17:35
bo
0

Czy serwer, z którego pobierasz aplet, to ten sam serwer, na którym jest baza?

Pozostało 580 znaków

kozzakko
2011-11-08 17:48
kozzakko
0

nie, applet jest na localhoscie, baza na obcym serverze.

ale przetestowałem oba na localhoscie i tym razem takie błędy wyskoczyły (cały czas appletviewer śmiga bez błędu):

SQL Exception: com.mysql.jdbc.exceptions.jdbc4.CommunicationsException: Communications link failure

The last packet sent successfully to the server was 0 milliseconds ago. The driver has not received any packets from the server.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0