Przesunięcie bitowe

0

Chcę wczytać jakiś znak potem zrobić przesunięcie bitowe i zobaczyć co wyjdzie. Problem w tym, że przesunięcie takie działa mi tylko gdy wczytuje liczby do zmiennej typu int. Nie da się wczytać jakoś inaczej tak bym przesunięcie mógł robić też dla znaków np "a"? Do char wyrzuca błąd na przykład...

0

Przecież zawsze możesz z char na int, zrobić przesunięcie, a potem z powrotem na char.

0
char c = 'a';
c = (char)( c << 4 );
0

W javie jakoś to jest pokręcone bo java koduje znaki w UTF i kody mają różne długości.

0
Marcin napisał(a)

java koduje znaki w UTF i kody mają różne długości.
Chyba Cię grzmi...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1