Kropka zamiast przecinka

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-19 20:02
0

Rozpoczynam moją przygodę z Java i trafiłem na pierwszy problem. Co zrobić bym mógł podawać programowi wartości z .(kropką) a nie tylko przecinkiem i by też z kropką a nie przecinkiem były wyświetlane? Np. 1.1 a nie 1,1.

Pozostało 580 znaków

2011-10-19 20:07
0

Pewnie chodzi o "Locale".


"Programs must be written for people to read, and only incidentally for machines to execute." - Abelson & Sussman, SICP, preface to the first edition
"Ci, co najbardziej pragną planować życie społeczne, gdyby im na to pozwolić, staliby się w najwyższym stopniu niebezpieczni i nietolerancyjni wobec planów życiowych innych ludzi. Często, tchnącego dobrocią i oddanego jakiejś sprawie idealistę, dzieli od fanatyka tylko mały krok."
Demokracja jest fajna, dopóki wygrywa twoja ulubiona partia.

Pozostało 580 znaków

2011-10-19 21:07
1

Domyślny znak separatora części ułamkowej w bieżącej lokalizacji:

char PRZECINEK = DecimalFormatSymbols.getInstance().getDecimalSeparator();

W lokalizacjach angielskojęzycznych zmienna ta otrzyma kod znaku kropki.

W przypadku gdy liczby reprezentują wartość pieniężną należy jednak użyć DecimalFormatSymbols.getMonetaryDecimalSeparator() ponieważ są kraje w których znak takiego separatora jest innym znakiem niż ten z getDecimalSeparator().
Podobnie jest w przypadku getGroupingSeparator(), który reprezentuje znak oddzielający tysiące (zwykle spacja, kropka lub przecinek) oraz getZeroDigit(), który reprezentuje potencjalnie inny niż w ASCII znak zera (tak mają kraje arabskie, w pozostałych jest to zwyczajne '0').


Jeżeli ktoś komuś coś, ewentualnie nikt nikomu nic, to właściwie po co...?
edytowany 2x, ostatnio: Olamagato, 2011-10-20 09:35

Pozostało 580 znaków

2011-10-19 22:07
0

Wszystko zależy od tego, czego używasz do parsowania/formatowania (Formatter, MessageFormat, Scanner itd.), ale zawsze jest gdzieś tam możliwość podania własnego Locale'u.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0