Okienka w Javie

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-14 23:30
java_beginner
0

Cześć

Jestem jeszcze totalnie zielony z Javy, stąd moje pytanie może wydać się głupio - z góry przepraszam :) O co chodzi? Jeśli chcę na szybko stworzyć sobie w .NETcie prostą badź nieco bardziej skomplikowaną aplikację okienkową (bądź np stonkę aspx) VisualStudio pomaga mi niesamowicie poprzez WindowsForms i super metodę jaką jest drag and drop (zakładając, że ma się świadomość działania wygenerowanego kodu). Czy dla Javy też znajdę takie udogodnienia (w Eclipsie po 30 minutowym zapoznaniu się z nim, nie widziałem podobnych rzeczy; NetBeansa nie znam) ? Ręczne tworzenie layoutów np w Swingu średnio mi się będzie podobało :)

Pozostało 580 znaków

2011-10-14 23:36
0

Tak, jest, zarówno w NetBeansie jak i Eclipse (z pluginami, polecam ściągnąć od razu build pod Javę SE). Tworzysz po prostu nowy nowy plik i w typie szukasz np. JFrame Form.
Eclipse ma jeszcze edytor pod SWT, jak kto woli, ale tamtejszy edytor SWINGa jest trochę trudniejszy niż netbeansowy. NetBeans wydaje mi się w ogóle prostszy w obsłudze.

Pozostało 580 znaków

2011-10-15 00:10
0

Do eclipse masz wtyczkę Google Window Builder która umozliwia tworzenie GUI metodą drag and drop. Netbeans też ma takie narzędzie.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2011-10-15 00:10

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0