Niestandardowy JFrame

0

Witam,
czy przy wykorzystaniu JFrame da się zrobić np. coś takiego ->

Czy w JFrame (nie graficznie) da się zrobić animacje np. z button czy trzeba graficznie i wtedy ustawić jakiś obrazek jako button?

0

Oczywiście, że się da, przecież gościu na filmiku to zrobił... więc czemu miałoby się nie dać?
http://dev.keraj.net/ponies.zip - np. takie coś kiedyś zrobiłem :P

Tu jest oficjalny tutek jak się z tego korzysta:
http://java.sun.com/developer/technicalArticles/GUI/translucent_shaped_windows/

0

Oki, już sobie jakoś poradziłem z przezroczystością JFrame (znalazłem klase TransparentBackground). A jak sprawa wygląda z animacjami?

1

chciałabym zaproponować JavaFx Jest bardziej przystosowana do tworzenia animacji.
http://jfx.wikia.com/wiki/Code_Examples

0

No właśnie zauważyłem aplikacje stworzoną w JAVAFX, ale czy to bardziej nie jest przeznaczone do aplikacji webowych? Jak to ma się z aplikacjami desktop czy nie będzie mniej wydajna?

Jeszcze znalazłem coś takiego do budowanie interfejsu -> http://www.centigrade.de/en/ (to po za temat animacji)

1

javafx jest jak najbardziej wykorzystywana do aplikacji Desktop. Jest dużo szybsza od Flasha, za pierwszym razem będzie dłużej się ładowało , ale już za drugim jej działanie będzie dużo wydajniejsze od rywala.

z jednych z tematów forum 4programmers.net:

Wibowit napisał(a)

Na chwilę obecną stabilna wersja JavyFX to 1.3.1. Wersja ta wymaga nauki nowego języka skryptowego i nie ma API dla zwykłej Javy. JavaFX 2.0 porzuca JavaFX Script jako główny język programowania, zamiast tego głównym językiem jest Java. JavaFX 1.x będzie pewnie niedługo porzucona przez Oracle, a JavaFX 2.0 pojawi się już niedługo. Polecam więc naukę JavyFX 2.0 i myślę, że to może być nawet następca Swinga - w końcu JavaFX to nie tylko aplety.

A HTML5 musi poczekać jeszcze z 10 lat, aż wszystkie przeglądarki będą go dobrze obsługiwać. IE8 i starsze nie obsługują HTML5, a przecież jeszcze sporo rynku zajmują. Akceleracja sprzętowa HTML5 nadal jest w powijakach.

0

Ściągnąłem se wszystko i tak wstępnie przejrzałem dokumentacje i przykłady JavaFX. I doszedłem do wniosku, że musiałbym zbudować całą aplikacje na JavaFX lub dodać JavaFX do Swinga?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1