Private String katalog = ("TAPCZAN" ) ; ale...[JAVA]

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-06 21:21
0

Dopiero zaczynam Jave - odrazu pracujac na prostym gotowym kodzie ktory chcem ulepszyc - lecz nawet google nie pomoga jak nie wiesz czego szukasz...

Mam taki program ktory pobiera dane z pliku i wyswietla je w okreslonych polach teraz w zaleznosci od tego jaka nazwa wystapi chcem to odpowiednio pokolorowac i teraz...

Moj problem polega ze nie wiem jak utworzyc albo jako co utworzyc "katalog" abym mogl go pozniej uzyc w ponizszym kodzie z if() aby mi dzialal dla wiecej niz jednej nazwy.

dodalem:
private String katalog = ("TAPCZAN" ) ; // i wszystko dziala ale jak zrobic jesli sie w ogole da zeby dodac wiecej niz jedna

nazwe np TAPCZAN , KALORYFER , WODA etc...
czyli cos w rodzaju:

private String katalog = ("TAPCZAN" , "KALORYFER" ) ; etc...

Tak zeby dla wszystkiego co jest w "katalog" - zostalo zmienione pole na kolor zielony ...

}else {
wyswietlanie[3][i][1].setText(z_magazynu);

if (z_magazynu.equalsIgnoreCase(katalog)) 

tablica_zasobow[i].setBackground(green);

                    }

                }

Z gory przepraszam jesli to pytanie smieszy kogos ale dla mnie to wielki problem i nie wiem jaz zaczac szukac rozwiazania


Play fair-play.

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 00:00
0

Myślę, że chodzi Ci o coś takiego:

List<String> rzeczy = new ArrayList<String>();

rzeczy.add("Tapczan");
rzeczy.add("Kalryfer");
// i tak dalej

// a potem:
if (rzeczy.contains("Tapczan")) {
// coś tam
}

Jeśli nie, to nie rozumiem :D

edytowany 1x, ostatnio: [losowa nazwa], 2011-10-07 00:01

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 01:27
0

Troche za bardzo to zagmatwalem ,probowalem uzyc tego powyzszej koncepcji ale pokazyje same sprzecznosci.
Sproboje to opisac najprosciej jak tylko potrafie :

To jest to co definiuje na poczatku
private String magazyn_all= "KOLO" ; I to dziala pozniej....

pozniej wczytuje dane z pliku textowego w postaci string s.rzeczy_na_magazynie : takie jak KOLO ; DOM ; GUMA; ROWER; etc... jest ich bardzo wiele

i kodem :

 if (s.rzeczy_na_magazynie.equalsIgnoreCase(magazyn_all));
    tablica[i].setBackground(green);

i to rowniez dziala ....

Lecz string ktory mam magazyn_all = "KOLO" - to tylko jedna rzecz - a chcialbym go okreslic jako liste rzeczy (np. "KOLO" czy "GUMA" ) etc .Podstawiajac pozniej : magazyn_all i jesli jakakolwiek z rzeczy z magazyn all bedzie = ze stringami - rzeczy_na_magazynie kolor zostanie zmieniony dla nich wszystkich nie tylko dla "KOLO"

Nie wiem czy to jest bardziej jasne :(


Play fair-play.
edytowany 1x, ostatnio: blep, 2011-10-07 01:29

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 08:07
bo
0

@losowa_nazwa podał rozwiązanie. Ponieważ chcesz ignorować wielkość liter, to bym je trochę zmodyfikował.

List<String> rzeczy = new ArrayList<String>();

rzeczy.add("TAPCZAN");
//lub (jeżeli słowo "Tapczan" jest skądś odczytywane
rzeczy.add("Tapczan".toUpperCase());
rzeczy.add("Kaloryfer");
// i tak dalej

// a potem:
if (rzeczy.contains("Tapczan".toUpperCase())) {
// coś tam
}

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 20:32
0

Mam dosc duze braki podstaw w javie i dlatego nie moglem tego uzyc. Wszystko swietnie dziala o to chodzilo.
Dziekuje wam za wasze posty.

Zylo ..zylo i zdechlo.. zrobilem upgrada do eclipse 3.7 IND i caly kod zostal podkreslony na czerwono...

znalazlem gdzies ze trzeba zaimportowac java.util.List i tak tez zrobilem

importowalem :
import java.util.List; bo bez tego cale bylo czerwone

Po zaimportowaniu pierwsza czesc
List<String> rzeczy = new ArrayList<String>(); wyglada byc wolna od bledow natomias dalsza tj.

rzeczy.add("TAPCZAN");     
rzeczy.add("KALORYFER");

"." i wszystko w nawiasie jak na zalaczonym pliku- jesli ktos znajdzie czas dla mniej zdolnego :(


Play fair-play.
edytowany 1x, ostatnio: blep, 2011-10-07 22:36

Pozostało 580 znaków

2011-10-07 22:35
0

Spróbuj przeinstalować całe JDK. Ewentualnie wklej najpierw CAŁY plik, w którym jest ten błąd - może wyżej jest coś, co powoduje, że parser zgłupiał.

Pozostało 580 znaków

2011-10-08 00:14
0

Wszystko zrobilem z zaleceniami doktora - kon dalej zdycha.
Moze czas zaczac od samego poczatku - moze za pare tygodni zalapie :)
Bardzo dziekuje za pomysly.

Mam jeszcze kilka innych pomyslow do przetestowania jesli nic nie pomoze to wkleje niebawem :)

Najprawdopodobniej bedzie to konflikt Mojego Eclipse 3.7.1 IND (x86) do ktorego sciagnalem i zainstalowalem JDK 6u29 (x64) - niestety jako ze jestem w podrozy mam jedynie moja nokie n8 z ktorej moge uzywac internet na laptopie. przyblizony czas sciagniecia 32 bit wersji to 5 godzin a wiec zdam relacje rano.
Do tego wszystkiego moj system to x64 .


Play fair-play.
edytowany 12x, ostatnio: blep, 2011-10-08 03:36
Nie rozumiem ;p Wklej cały plik, na którym wywala Ci błędy - może ustalimy, co jest z nim nie tak. - [losowa nazwa] 2011-10-08 01:17

Pozostało 580 znaków

2011-10-10 20:08
0

Kod typu "rzeczy.add("TAPCZAN");" musi być w jakiejś metodzie, a nie "luzem" w klasie (może być też w konstruktorze).


Registered Linux user #456405 | SCJP 6 | SCWCD 5 | SCBCD 5
edytowany 1x, ostatnio: __krzysiek85, 2011-10-10 20:08

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0