Java SE kontra Java EE?

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-29 20:51
0

Witam,
mógłby ktoś tak w skrócie wyjaśnić czym się różni Java SE od Java EE, oraz JSP od JEE? Co jest teraz częściej stosowane?

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 21:04
0

Ty tak poważnie? JEE to jest rozszerzenie Javy SE o milion frameworków do wszystkiego jak na przykład JPA/Hibernate do mapowania ORM czy JSP/JSF/GWT do tworzenia aplikacji webowych.
JSP to Java Server Pages i jest częścią JEE. Wiekszość firm które piszą w Javie korzysta właśnie z JEE z dość oczywistych względów.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 21:06
3

Java SE - skrzynka z narzędziami.
Java EE - skrzynka z narzędziami + wykwalifikowani robotnicy + "podręcznik do budowy wszystkiego".

Java SE to podstawowy zestaw klas. Java EE to już różne wyspecjalizowane narzędzia, specyfikacje itp. które pozwalają na łatwe pisanie aplikacji.

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 21:14
0

Oki, wypowiedź Koziołka pomogła mi zrozumieć różnice :)
A co do JSP i JSF?? JSP umożliwia tworzenie dynamicznych stron www podobnie jak PHP, w takim razie do czego stosuje się JSF?

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 21:53

Zarówno JSP, jak i JSF mają ten sam cel - tworzenie dynamicznych stron.
W JSF masz komponenty, które mają "cykl życia" podzielony na fazy. Wiele rzeczy które w JSF dzieją się automatycznie, w JSP trzeba obsługiwać to ręcznie.
Różnica pomiędzy JSP, a JSF jest trochę jak różnica pomiędzy C (JSP) i C++ (JSF).
Niektórzy wolą prostotę JSP, ale ja polecam JSF (szczególnie w wersji 2).

Aby jeszcze bardziej utrudnić wybór istnieją dodatkowe frameworki do JSP (np. struts) i do JSF (np. JBoss Seam).


Registered Linux user #456405 | SCJP 6 | SCWCD 5 | SCBCD 5
edytowany 3x, ostatnio: __krzysiek85, 2011-09-29 21:55

Pozostało 580 znaków

2011-09-29 22:28
0
__krzysiek85 napisał(a)

Różnica pomiędzy JSP, a JSF jest trochę jak różnica pomiędzy C (JSP) i C++ (JSF).

Bardzo spodobało mi się to porównanie. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Pozostało 580 znaków

2012-01-30 23:35
0

Kolejne może wydać się głupie pytanie czy korzystając z JEE mogę tworzyć zwykłe aplikacje - tzn takie okienkowe?

Pozostało 580 znaków

2012-01-30 23:39
0

Możesz napisać aplikację okienkową która korzysta z części zabawek z JEE (na przkład z JPA czy Springa), ale w dość ograniczonym zakresie bo sporo zabawek JEE wymaga serwera aplikacyjnego do działania.


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...

Pozostało 580 znaków

2012-01-30 23:48
0

Przy okazji JPA - robię sobie taką małą aplikację która będzie wyświetlała dane z bazy danych. Staram się tu wykorzystać JPA (uczę się). Niby wszystko jest ok, ale nie wiem jak choćby w konsoli wyświetlić pobrane dane przez obiekt EntityManagera

System.out.println(" /n Dane: /n " +em.createNamedQuery("Customers.findAll"));

Wyświetla mi
run:
[TopLink Info]: 2012.01.30 11:47:42.801--ServerSession(908646797)--TopLink, version: Oracle TopLink Essentials - 2.0.1 (Build b09d-fcs (12/06/2007))
[TopLink Info]: 2012.01.30 11:47:43.208--ServerSession(908646797)--file:/C:/Users/TOMcki/Documents/NetBeansProjects/CG_Moto_Soft/build/classes/-CG_Moto_SoftPU login successful
/n Dane: /n [email protected]c

Proszę o pomoc.

Pozostało 580 znaków

2012-01-31 00:05
4

Przykro mi ale jeśli nie umiesz korzystać z dokumentacji i tutoriali to daruj sobie programowanie bo tylko zmarnujesz czas. Wiesz jaki obiekt tworzy ci createNamedQuery? Query. Czy Query wygląda ci na dane które chciałeś pobrać? Chyba nie... A podpowiada ci IDE jakie metody ma Query? Podpowiada. I widzisz tam getResultList(). Widzisz. To czemu zadajesz głupie pytania zamiast używać mózgu?
Zresztą mam wrażenie że ty w ogóle bardzo słabo ogarniasz Javę a od razu chcesz skakać na głęboką wodę. Tak się nie da, przykro mi. Wiem ze pensje senior developerów javy ee kuszą...


Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie. Nie masz problemów? Kup komputer...
edytowany 1x, ostatnio: Shalom, 2012-01-31 00:09

Pozostało 580 znaków

2012-01-31 00:22
1

Nie rozumiem skad takie ostre slowa. Odnosze wrazenie, ze udzielasz sie na forum tylko po to by naublizac innym. Jesli nie chcesz pomoc, to moze wogole sie nie odzywaj.

Shalom napisał(a)

A podpowiada ci IDE jakie metody ma Query? Podpowiada. I widzisz tam getResultList(). Widzisz. To czemu zadajesz głupie pytania zamiast używać mózgu?

Nim napisalem tutaj, uzylem metody getResultList(), oraz getResultList().toString() - wynik był taki, ze nadal nie widzialem tego co jest w bazie. Postanowilem napisac i??? Zostalem zjechany. Nie zamierzam byc seniordeveloperem java ee. Chcialem sie pobawic i nauczyc czegos nowego.

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0