java konstrukcje językowe

0

W c# jeżeli chce np. zainicjować obiekt to można to zrobić w ten sposób:
Cat cat = new Cat { Age = 10, Name = "Fluffy" };
Jeżeli chce np. utworzyć properties to można to zrobić w c# tak
public string Name { get; set; } Dochodzą do sedna czy takie konstrukcje językowe są również dostępne w Javie? Z góry dziękuje za odpowiedz

0

Konstruktor klasy:

class Cat 
{
    public Cat(int age, String name)
    {
    }
} 
Wtedy masz: 

new Cat(10,"Fluffy");
0

Co do akcesorów to w Javie się nie da, używa się tam chyba normalnych funkcji, a co do pierwszego to nie jestem na 100% pewien, ale z tego co wyczytałem to również się nie da. No jeżeli chcesz zainicjalizować pola to tylko jak kolega wyżej napisał.

0

Java jest naprawde biednym jezykiem. Wez jakies inne, np. groovy (dynamiczne typowanie, wolny) lub Scala (statyczne typowanie, szybkosc porownywalna z Java).

0

Nie rozumiem, potwierdzasz czy zaprzeczasz?
Sa rozne benchmarki, robilismy tez nasze i wychodzilo mniej wiecej to samo. Natomiast np. groovy byl czasami tysiac razy wolniejszy ;d

2

xeo:
Java jest w ogólności szybsza od CLR, więc nie wiem do czego pijesz. Ma lepsze optymalizacje, np Escape Analysis czy głęboką dewirtualizację. Java to dużo dojrzalsze, popularniejsze i bardziej przenośne środowisko, ale z drugiej strony z większym balastem wstecznej kompatybilności.

autor:
Jeśli możesz zmienić język, to zainteresuj się językiem Scala. Jeśli nie, to użyj np Project Lombok: http://projectlombok.org/

2

Java wypada slabo w stosunku do czego? Do Ruby? Pythona? C#? Asemblera? Karteczek z dziurkami?
Jest wiele benczmarkow ktore pokazuja przewage javy nad c++...

0

Dziękuje wszystkim za odpowiedz.

Szczególnie dziękuje za link: Project Lombok: http://projectlombok.org/. Oto mi chodziło :)

0

Sprawdzał tego Lomboka ktoś?
Można by zrobić kod nieco bardziej czytelny.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1