Pliki .wav odczyt/uruchomienie

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-21 18:55

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

Lokalizacja: Kraków

0

Witam!

W api nie wiele znalazłem, a mianowicie interesuje mnie to czy istnieje jakaś prosta metoda do odczytu plików .wav(muzyka), żeby można było ją odtwarzać.

Metoda statyczna do plików MIDI jest prosto zbudowana:

  public static void startMidi(String midFilename) {
      try {
         File midiFile = new File(midFilename);
         Sequence song = MidiSystem.getSequence(midiFile);
         midiPlayer = MidiSystem.getSequencer();
         midiPlayer.open();
         midiPlayer.setSequence(song);
         midiPlayer.setLoopCount(100000); // repeat 0 times (play once)
         midiPlayer.start();
      } catch (MidiUnavailableException e) {
         e.printStackTrace();
      } catch (InvalidMidiDataException e) {
         e.printStackTrace();
      } catch (IOException e) {
         e.printStackTrace();
      }
   }

Czy do .wav również można taką utworzyć?

edytowany 1x, ostatnio: Skatty, 2011-09-21 18:56

Pozostało 580 znaków

ŁF
2011-09-21 19:09
ŁF
Moderator

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

0

pierwszy wynik z wyszukiwarki pod hasłem "java play wav": http://www.anyexample.com/pro[...]/java_play_wav_sound_file.xml
drugi wynik dla tego samego hasła: http://www.daniweb.com/software-development/java/threads/17484


edytowany 1x, ostatnio: ŁF, 2011-09-21 19:10

Pozostało 580 znaków

2011-09-21 19:28

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

Lokalizacja: Kraków

0

Mówie że nie chodzi mi o tak rozbudowane metody =.=

Pozostało 580 znaków

bo
2011-09-21 19:32
bo

A taki sposób jest wystarczająco prosty?

                try
                {
                    URL clipFile=new URL("file:"+name);
                    AudioClip clip=Applet.newAudioClip(clipFile);
                    if (clip!=null)
                    {
                        clip.play();
                    }
                }
                catch (MalformedURLException e)
                {
                }

Można go użyć w każdej aplikacji, nie tylko w aplecie.

Poprawka, w aplecie tego kodu nie można użyć. Inaczej trzeba tworzyć URL. - bogdans 2011-09-21 19:34

Pozostało 580 znaków

2011-09-22 16:53

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

Lokalizacja: Kraków

0

Wielkie Dzięki bo!! Czegoś takiego szukałem = )

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0